Balyozla parçalanan heykel tekrar yerine kondu
İzmir Metrosu'nda sergilendiği alanda saldırıya uğrayarak tahrip olan 'Müzisyen' adlı ahşap heykel, kısmen onarılarak yerli ve yabancı heyteltıraşlar tarafından eski yerine yerleştirildi.
DUVAR - İzmir Metro A.Ş, İzmirspor istasyonunda sergilenen ve geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişilerce kırılan 'Müzisyen' adlı mitolojik ahşap heykeli kısmen onarılarak eski yerine yerleştirildi. Müstehcen olduğu gerekçesiyle saldırıya uğrayan heykel, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kentin kültür ve sanat hayatına katkı koyan etkinlikler kapsamında 2012 yılında gerçekleştirdiği Uluslararası Heykel Çalıştayı'nda İspanyol sanatçı Amancino Gonzales Andres tarafından yapılmıştı.
Saldırı sonucunda tahrip olan eser, düzenlenen bir etkinlikle heykeltıraş Tonguç Sercan tarafından kısmen onarılmış haliyle, eski yerine konuldu. 3'üncü Uluslararası Heykel Çalıştayı'nın 2'nci kısmı için İzmir'e gelen yabancı ve yerli 15 heykeltıraşın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, saldırı kınandı.
İzmirliler'in tepkisine neden olan saldırı sonrası sosyal medya üzerinden heykelin yeniden yerine dikilmesi için kampanyalar açılmış, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da tepkisini twitter hesabından kırılan heykelin fotoğrafını paylaşarak, "Çok üzüldüm. Bizim İzmir'imiz bu olamaz! Kırılan heykeli aynı yerde sergilemeye devam edeceğiz" diyerek ortaya koymuştu.
SON HALİNİ HEYKELTIRAŞ ANDRES VERECEK
Heykeltıraşlar ve sanatseverler tarafından alkışlar eşliğinde taşınan heykel, eski yerine yan olarak yerleştirildi. Siyah rengin ağırlıkta olduğu özgün bir tasarım ile kaplanan sergi alanına yerleştirilen ekranda ise, saldırı anı ile kırılmadan önceki haline ait çeşitli görüntüler gösteriliyor. Heykeltıraş Andres, Eylül ayında İzmir'de gelerek, heykelin son restorasyonunu tamamlayacak, düzenlenecek bir etkinlikle heykel bu kez kaidesi üzerinde eski yerine dikilecek.
GÜZEL SANATLAR ÖLÜMSÜZDÜR
Eseri onaran Tonguç Sercan, “Bu sanat eserleri, aslında kamunun ortak malı, ortak kültürümüzün bir parçası. Bunlara sahip çıkmak, hepimizin ortak sorumluluğudur" diye konuştu. Çalıştayın yabancı katılımcılarından Valentin Dusavitskaya ise, “Bu sembolik olay, bize güzel sanatların yok edilemeyeceğini gösteriyor. Çünkü güzel sanatlar, dünyadaki tüm insanlar için kardeşlik, barış ve anlayış getirir. Farklı zamanlarda farklı yerlerde sanat, vandalizmle karşı karşıya gelebiliyor ama insanlık tarihi bize bu hareketin bir sonuca varmayacağını gösteriyor. İnsan hayatı kısa ama güzel sanatlar ölümsüzdür" dedi. (İZMİR/DHA)