Bangladeş'te tekstil işçilerinin eylemine polis saldırısı: 1 işçi öldü

Asgari ücretin ayda 75 dolarda 208 dolara yükseltilmesini talep eden tekstil işçileri Bangladeş'in başkenti Dakka'da protesto gösterisi düzenledi. Polisin müdahale ettiği gösterilerde bir işçi öldü.

Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Bangladeş'te polis asgari ücret artışı talebiyle protesto gösterisi düzenleyen tekstil işçilerine karşı göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandı. Polisle eylemciler arasında yaşayan çatışmalarda bir işçi kadın hayatını kaybetti.

Reuters'ın haberine göre, protestolara ilişkin açıklama yapan polis, hükümetin yaptığı ücret artışını reddeden yüzlerce protestocuyu dağıtmak için biber gazı, ses bombası ve plastik mermi kullandıklarını bildirdi. Polis, başkent Dakka'nın Gazipur bölgesinde yapılan gösterilerde işçilerin yolları kapattığını ve pek çok araca zarar verdiğini savundu.

ASGARİ ÜCRET 75 DOLARDAN 113 DOLARA YÜKSELTİLDİ

Asgari ücretin artırılması talebiyle bir haftadır protestoların devam ettiği Bangladeş'te tekstil işçilerinin aylık asgari ücretleri dün 75 dolardan 113 dolara yükseltildi.

Çalışma ve İstihdamdan Sorumlu Devlet Bakanı Monnujan Sufian, 7 Kasım Salı günü yaptığı açıklamada, asgari ücret tespit komisyonu toplantısının ardından konuya ilişkin kararı açıkladı. Sufian, tekstil işçilerinin aylık asgari ücretlerinin 75 dolardan 113 dolara yükseltildiğini ve yeni ücret yapısının 1 Aralık'ta yürürlüğe gireceğini duyurdu.

TEKSTİL İŞÇİLERİNİN TALEBİ 208 DOLARDI

Ancak, aylık asgari ücretin işçilerin beklentisi olan 208 dolara çıkarılmaması tepki aldı. Bangladeş Giyim İmalatçıları ve İhracatçıları Derneği (BGMEA) Başkanı Kalpona Akter, asgari ücrete yapılan artışı 'cüzi' olarak değerlendirerek 'hayal kırıklığına uğradıklarını' belirtti.

Başkent Dakka'da binlerce tekstil işçisi 31 Ekim'de maaş artışı talebiyle gösteriler düzenlemişti. Protestolar, BGMEA'nın aylık asgari ücretin 208 dolar yerine 90 dolara çıkarılmasını teklif etmesinin ardından başlamıştı.

BGMEA'ya göre, Bangladeş, çoğu kadın olmak üzere yaklaşık 4 milyon işçinin istihdam edildiği 3 bin 500 civarı fabrikasıyla Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci konfeksiyon üreticisi. Bangladeş, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere hazır giyim ürünleri ihracatından yılda yaklaşık 55 milyar dolar kazanıyor. (DIŞ HABERLER)