‘Bankaların bölge müdürlüklerine finansal özerklik verilmeli’

Yeşil Ambalaj A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yeşil, iş insanlarının finansa erişimi konusunda Doğu ve Güneydoğu’daki banka müdürlüklerine finansal özerklik verilmesini istedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde gazetecilerle bir araya Yeşil Ambalaj A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yeşil, şirketin 2023 hedeflerini anlattı ve basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.

2016’da üretime başladıklarını ifade eden ve aradan geçen 7 yılda üretim, ihracat ve istihdamı artırdıklarını belirten Yeşil, “Üretim süreçlerinden sonra iş süreçlerimizi de tamamen dijital ortama taşımak için çalışmalar yapıyoruz. Şirketin böylece bir kurumsal hafızasını da oluşturmuş olacağız. 250 kişinin çalıştığı, Diyarbakır’dan Ortadoğu'ya, Avrupa'ya ve hatta Amerika'ya ihracat yapan bir oluklu mukavva firmasıyız” dedi.

'GÜMRÜKTEN EN ÇOK ARAÇ ÇIKIŞI YAPAN FİRMAYIZ'

Diyarbakır Gümrük Müdürlüğü verilerine göre, 2022’nin ilk 11 ayında en çok araç çıkışı yapan ve en çok beyanname açan firma olduklarını vurgulayan Hasan Yeşil, “Hem bölgenin kalkınması için hem de istihdamı daha da arttırmak için ihracata yönelmemiz şart” dedi.

Yeşil, “Çünkü iç piyasada zaman zaman istikrarsızlıklar oluyor ve yine hedef pazarlarımızdan biri olan Ortadoğu'da dönem dönem istikrarsızlıklar oluyor. Bu bizi hem Avrupa'ya hem de yine 2023’te hedef pazarımız olan Amerika'ya yöneltti. Yeşil Ambalaj’ın çalışmaları, yatırımları inşallah bundan sonra da devam edecek. Şartlar ne olursa olsun istihdama da bir sosyal sorumluluk olarak bakıyoruz” diye konuştu.

'BANKALARIN MERKEZDEKİ YETKİLERİNİN BİR KISMI YERELE DEVREDİLMELİ'

Yatırımcıların bankalardan krediye ulaşmada çektiği sıkıntılarla ilgili bir soru üzerine Hasan Yeşil, Doğu ve Güneydoğu’daki banka müdürlüklerine yetki verilmesini istedi. Yeşil, şunları söyledi: “Bölgede uzun süredir iş dünyasının çok konuştuğu, üzerinde durduğu bir sorun. Finansmana erişimde zorluk yaşayan firmaların sermaye göçü yaptığını, yani firmaların merkezlerini Diyarbakır'dan batıya taşıdıklarını biliyoruz. Bunun iki sebebi var.

Şimdi Güneydoğu Anadolu’da kamu bankalarının bölge müdürlüklerinin limit tahsis yetkisi sınırları. Bir bankanın limit tahsisi etkisi hiç yok. Yani bugün Bölge Müdürlüğü istese de tabiri caizse 100 bin TL bile verme yetkisi yok. Dolayısıyla kredilerin önemli bir kısmı genel müdürlük tahsis birimine gidiyor. Özellikle bazı bankalar, yani hiç limiti olmayan bankanın dışında başka bir kamu bankasının 20 milyon TL tahsis limiti var. Bugünün enflasyonunda 20 milyon TL ile bir yatırım yapılmayacağını az çok tahmin ediyoruz. Tabii bu 20 milyon TL üst limit. Kredi notu A çıkan firmalar için. Yani kredi notu A olan kaç tane firma var deseniz, Güneydoğu Bölgesi’nde herhalde 2-3 tane en fazla çıkar. Diğer bir bankanın da 35 milyon TL yatırım kredisi tahsis limiti var. Tabii bu da şu an için yetersiz geliyor. Bu finansmana erişim sorununu nasıl çözebiliriz? Öncelikle Genel Müdürlük yetkilerinin bir kısmının Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüklerine devredilmesi lazım. Yani bir nevi merkezdeki yetkinin yerele devredilmesi lazım. Buna finansal özerklik de diyebiliriz. Bu bölgede yatırım yapacak kişilerin kredi değerlendirmesi bölgedeki uzmanlar tarafından yapılmalı. İstanbul'da genel müdürlükteki proje yatırım birimlerinin bizi doğru bir şekilde değerlendirmesi, objektif bir şekilde değerlendirmesi biraz zor.”

‘EN BÜYÜK GİDER MALİYETİMİZ ENERJİ’

Yeşil, “Asgari ücretle ilgili işveren olarak öneriniz, beklentiniz nedir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Ben personele maliyet gözüyle bakmıyorum. Bir personele değer gözüyle bakmak gerekir. Tabi bu anlayışa sahip ne kadar işveren var bilmiyoruz. Mutsuz bir personelle çok mutlu olamazsınız. Sanayinin, iş dünyasının kendi gerçekleri olmakla birlikte ben kesinlikle işverene bir maliyet olacağını düşünmüyorum.

Burada makul mantıklı tarafların yapacağı görüşmeler olur. Ben 8 bin, 8 bin 250 olabilir diye düşünüyorum. Ama velev ki 10 bin de olsa bize maliyet oldu diye üzülmeyiz. Kendi sektörüm için söyleyeyim. En büyük, en önemli gider enerji maliyetidir. Bizim enerji maliyetlerini çözmemiz lazım. Yeşil Ambalaj olarak zaten 2 megavat bir güneş enerjisi santrali proje yatırımımız devam ediyor. Enerji maliyetlerimizi azaltmayı düşünüyoruz” dedi.