‘Bant unutuldu’ iddiası hekimleri hedef gösterdi
Karnında bant unutulduğunu iddia eden annenin haberlerine tepki gösteren ve doktorları hedef gösterdiğini belirten Ankara Tabip Odası ile Türk Jinokoloji ve Obstetrik Derneği ortak açıklama yaptı. ATO Başkanı Vedat Bulut, "Sadece hastanın ve avukatının beyanına dayanarak, kamuoyunda hastanın karnında bant unutulduğuna ilişkin yapılan açıklama hekimlik mesleğini hedef gösteren mesnetsiz bir açıklamadır" dedi.
ANKARA - Osmaniye Devlet Hastanesi'nde 1 yıl önce sezaryenle doğum yapan Sultan Karabıyık karnında bant unutulduğunu iddia ederek çeşitli yayın organlarında şimdiki hamileliğinin olumsuz etkilendiğini ve çocuğunu aldırmak istemediğini söyledi. Karabıyık'a Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi'nde hamileliğine ilişkin 'Amniotik Bant Sendromu' teşhisi konulduğu ve söz konusu haberlerin gerçeği yasıtmadığı ortaya çıktı. Doktorların 'bant unutuldu' haberiyle hedef gösterildiğini belirten Ankara Tabip Odası ( ATO) ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) ATO'nun Genel Merkezi'nde ortak bir basın açıklaması düzenledi.
'SADECE HASTANIN VE AVUKATIN BEYANINA DAYANARAK YAPILDI'
Karabıyık'a konulan 'Amniotik Bant Sendromu' teşhisini, "Nedeni tam olarak bilinmeyen, gebeliklerin 5 bin ile 10 binde birinde görülen ve bebekte fiziksel sakatlıklara neden olabilen, rahimde amniotik sıvının olmadığı bölgelerde plasenta ile amnion bantlarının bebeğe yapışması ile ortaya çıkan bir durumdur" sözleriyle açıklayan ATO Başkanı Vedat Bulut sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kamusal bir hizmet olan habercilik, halkın haber alma hakkı için yapılan ciddi bir iştir. Bu ciddi iş, meslek etik ilkeleri göz önüne alınarak, araştırarak, haberin doğruluğu kanıtlanarak yapılmalı ve kamuoyu bu şekilde bilgilendirilmelidir. Basit bir araştırma dahi yapılmadan, haber değeri olmayan, sansasyonel açıklamalarda bulunmak gazetecilik değildir. Sadece hastanın ve avukatının beyanına dayanarak, kamuoyunda hastanın karnında bant unutulduğuna ilişkin yapılan açıklama hekimlik mesleğini hedef gösteren mesnetsiz bir açıklamadır. Tamamen bilgisizce ve reyting uğruna yapılmıştır. Toplumun sağlığı için fedakarca çalışarak sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının bu tür açıklamalar ile hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz ve buna karşı sessiz kalmayacağız."
'BU HABERLER HEKİME ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR'
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Volkan Kurtaran, karnında bant unutulduğunu iddia eden hastanın doktorlarının ikisiyle de görüştüğünü ve hastaya sadece konulan tanıdan bahsedildiğini, karnında herhangi bir bant unutulma durumu olmadığını belirterek şunları kaydetti:
"Amniotik Bant Sendromu önceden ön görülemez, önlem alınamaz ve hekim hatasıyla bağdaşlaştırılamaz. Ameliyat yapan ve sonradan tedavi eden hekim hastaya, 'senin karnında bant unutuldu' dememiştir. Hekim grubunu yıpratıcı haberlerin kimseye faydası yoktur. Biz bu tür yanlış yayınlara yılmayacağız ve hastalarımızla daha çok ilgileneceğiz. Bu haberler hekime şiddeti körüklemektedir."
'GÜVENSİZLİK TOHUMU EKİLDİ'
Gerçeğe dayanmayan haberlerin hekimlere yönelik linçlere neden olduğunu ve bu haberlerin hastaların yanlış anlaması sonucu saldırgan davranışlara sebebiyet verebileceğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör ise şunları kaydetti:
"Medyanın doğru haber yaparak, gerçek neyse onu ortaya koyan haberler yapmasını bekliyoruz. Bir teşhisin anlaşılamaması nedeniyle kadın doğumcu meslektaşlarımız ve tüm hekimlere yönelik güvensizlik tohumu ekildi. Bu tohumun yeşermeden engellemek gibi bir yükümlülüğü de var medyanın. Tüm yayın organları, hekimi şikayet eden ve hatalarını ortaya çıkarmaya çalışan yayınlar yerine sağlığın durumunun ne olduğunu, kurtarılan hayatları anlatan haberler yapılmalı." (DUVAR)