Barınamıyoruz eylemleri 7. günde: Yalan değil, sokaktayız

Üniversite öğrencilerinin 'Barınamıyoruz' eylemleri 7. gününde devam etti. Fahiş barınma ücretlerine ve yetersiz devlet yurtlarına tepki gösteren öğrenciler çözüm için 4 talepte bulundu.

Abone ol

DUVAR - Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlama kararıyla barınma sorununun mağduru olan öğrenciler 11 ilde başlattıkları #Barınamıyoruz eylemlerine devam ediyor. 

Devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi, tırmanışa geçen özel yurt ve kiralık konut fiyatlarından dolayı başlayan "Barınamıyoruz" eylemleri siyasetin de gündemi olmaya devam ediyor. Son olarak dün İstanbul'da Darülaceze Yurt ve Kültürel Tesis Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu eylemlerden, "Son günlerde üniversite öğrencileriyle alakalı maalesef çok çirkin bir kampanya sürdürülüyor" diye söz etti. "Neredeyse 1 milyona yakın yurt kapasitesine sahip olan bir iktidarız. Ve bunu görmeden maalesef yalan, yanlış, hiç ilgisi alakası olmayan kişileri güya bankların üzerine yatırarak Türkiye'de şu anda yurt yokmuş diye, bu tür yalan yanlış kampanyalar sürdürülüyor" diyen Erdoğan, "Yalan söylüyorsunuz, hayatınız yalan" diyerek eylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Erdoğan'ın bu konuşmasının hemen ardından Üsküdar Doğancılar Parkı'nda gerçekleşen eyleme ise birçok öğrenci katıldı. Çevre halkının da destek vererek öğrencilere ikramlarda bulunduğu eylemde dört temel talep sıralandı: Yurt sayılarının artırılması, boş binaların yurtlara çevrilmesi, kiralık konutlar için burs verilmesi, apart daire ücretlerinin düşürülmesi ve denetlenmesi ...

'MESELE BARINMAYLA DA BİTMİYOR'

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Esra Akdere, eğitiminin son yılında evsiz kalan bir öğrenci olarak Doğancılar Parkı'ndaki eyleme katıldı. Akdere yaşadıklarını ve taleplerini şöyle anlatıyor: "Bir haftadır sokaktayız ve buna mecbur kaldık. Üniversite için geliyoruz ama kalacak yerimiz yok. Yurtlar yetersiz. Kiralar el yakıyor. Dolayısıyla ciddi bir dert var. Bu dert sadece öğrencilerin değil; halihazırda evsiz olanlar var, mülteciler var, zor şartlarda kirasını ödeyen insanlar var. Taleplerimiz daha çok yurt yapılması, KYK kontenjanlarının ve öğrenim burslarının artırılması..." 

650 liralık KHK bursunun sorunları çözemeyeceğini vurgulayan Akdere, "Bugün verilen 650 lira, bir konutun kirasının dörtte biri bile etmiyor. Mesele barınmayla da bitmiyor. Bir yandan da bir hayat yaşamamız gerekiyor. Daha çok yurt yapılmalı ve atıl durumdaki binalar öğrenciler için dönüştürülmeli. Buralara öğrencileri yerleştirmek mümkün" diyor.

'MÜCADELEMİZİ HER ALANDA DEVAM ETTİRECEĞİZ'

"Barınma krizinin hem şahsi hem de kitlesel bir problem olduğunu düşünüp böyle bir sesin yükseltilmesi gerektiğine karar verdim" diyen Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Yunus Karaca ise şunları söylüyor: "Halihazırda bir evim var ama kirasını ödeyemediğim için orada barınamayacağım. Yakın dönemde üniversitelerimiz başlayacak. Farklı farklı alanlarda olacağız ve her alanda mücadelemizi devam ettireceğiz." 

Marmara Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünden Hasan Emre, devlet yurtlarının kapasitelerinin yetersiz olduğunu, öğrencileri barınma krizinin bir araya getirdiğini vurguluyor: "İstanbul’a bu sene geldim, kalacak yer sorunu yaşıyorum. KYK'ya başvurdum ve yedeklerde çıktım. En az 2-3 ay daha sıra gelmeyeceğini düşünüyorum." 

'APART VE KONUT SAHİPLERİ KRİZDEN PAY ÇIKARIYOR'

Bir yandan da apart daire ve kiralık konut arayışının devam ettiğini belirten Emre, "Fiyatlar oldukça yüksek. Apart ve konut sahipleri de bu krizden bir pay çıkarıyorlar kendilerine" diyerek yaşananlara tepki gösteriyor. 

'YURTTAŞLAR YALNIZ BIRAKMIYOR VE BU BİZİ GÜÇLENDİRİYOR'

Kocaeli Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Kemal Yılmaz ise taleplerini sıralıyor: "Hemen yarın istenirse çözülebilecek dört temel talebimiz var: Yurt sayılarının artırılması, boş binaların yurtlara çevrilmesi, kiralık konutlar için burs verilmesi, apart ücretlerinin denetlenmesi ve fiyatlarının düşürülmesi... İstenirse bu taleplerimizin çözülebileceğini biliyoruz. Sorunlar çözülene kadar Türkiye'deki tüm öğrencileri bu harekete davet ediyoruz. Bugün 7. günümüz ve gittiğimiz hiçbir semtte yurttaşlar bizi yalnız bırakmadılar. Bu bizi güçlendiriyor." 

Yılmaz, yurt kapasitesinin yeterli olduğu iddiası için de şunları söylüyor: "650 liralık burslarla yaşamamız isteniyor ve yurt kapasiteleri ortada... 1 milyon kişi kapasiteli yurtlarımız var deniyor fakat bu ülkede 8 milyon öğrenci var. Yapılan mevcut yurtlarla övünmek bana komik geliyor. Eldeki rakamlarla barınma sorunu çözülmüyor. Somut ve öğrencileri tatmin eden bir çözüm bekliyoruz." 

CHP İLÇE BAŞKANI: TÜRKİYE'DE BARINMA SORUNU VAR

CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş da Doğancılar Parkı'ndaki eyleme partililerle birlikte katıldı. "Türkiye, sayın Cumhurbaşkanı'nın baktığı yerle aynı değil. Tabii bir sarayda oturduğunuz zaman size öyle görünüyor olabilir" diyen Özçağdaş konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor: "Bugün Türkiye'deki bütün emekçi ailelerin aynı dertten muzdarip olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin en yakıcı meselelerinden birisi barınma sorunu... Değil yoksul ailelerin çocukları, varlıklı ailelerin çocuklarının bile yer bulması mümkün değil." 

"Bu, iktidarın Türkiye'yi getirdiği durum. Ülke kaynaklarının 20 yıl boyunca çarçur edilmiş olmasının sonucunu yaşıyoruz" diyen Özçağdaş, şunları ekliyor: "Umuyoruz ki bu eylemler gençlerin sorunları çözülerek biter. Gençlerin eylemlerinin bitmesi değil sorunlarının çözülmesi gerekli. Devleti yönetenlere sesleniyoruz: Yurt var mıdır yok mudur diye tartışmak yerine bu sorunu çözsünler. Türkiye'de bir barınma sorunu vardır." 

'EV SAHİPLERİ OKULLARIN AÇILMASINI AV SEZONU OLARAK GÖRÜYOR'

Çanakkale’de de öğrenciler, “Barınamıyoruz, geçinemiyoruz” eylemlerini sürdürüyor. Öğrenciler, eylemlerin ikinci gününde, Kordon Boyu’nda bulunan Truva Atı’nın önündeydi. Ellerinde pankartları ile oturma eylemi gerçekleştiren öğrenciler, Çanakkale’de son dönemde artan ev kiralarını protesto ederek, “Bu yıl ev sahipleri, okulların açılmasını av sezonu olarak görüyor. Bizler öğrenciyiz, yolunacak kaz değiliz” dedi.
.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni kazanan ancak kayıt olduktan sonra memleketine, ev ve yurt ayarlayamadan giden çok sayıda öğrenci olduğunu ifade eden ÇOMÜ Öğrencileri, mevcut durumu şöyle özetledi: “Çanakkale, geçtiğimiz yıllarda böyle değildi. Bir öğrenci kenti olmanın gereklerini yerine getirir, öğrencilere bu kadar zulmetmezdi. Bizler, okulu yeni kazanan arkadaşlarımızın yaşadığı sorunları çok iyi biliyoruz. Türkiye’de binlerce öğrenci var barınma sorunu yaşayan. Çanakkale’de temmuz ayında 750-1000 lira olan 1+1 evler, bugün en az 1500 lira. Bunun anlamı nedir? Bugün sadece öğrenciler barınma sorunu, kira sorunu yaşamıyor. Asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir aile bu kiraları nasıl ödesin? Bugün kira artışlarını herkes biliyor, bunun neresi yalan? Pandemi sürecinde herkes maddi ve manevi olarak zor durumda, bunu biliyoruz. Ancak pandemi döneminin ekonomik zararı öğrencilerden karşılanmamalı. Öğrenciler yolunacak kaz değildir."

720 BİN YATAK, 7 MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİ VAR

Türkiye'de resmi rakamlara göre 2021 yılı itibarıyla, toplam 769 devlet yurdu bulunuyor. Bu yurtların yatak kapasitesi 719 bin 567. Yüksek Öğrenim Kurumu’nun (YÖK) istatistiklerine göre ise 2019-2020 döneminde üniversitelerde eğitim alan 7 milyon 940 bin 133 öğrenci bulunuyor.