Barış akademisyenleri 'faşizm' dersinden beraat etti!

KHK’yle ihraç edilen Prof. Kılınç’ı dersine konuk eden Prof. Uysal’a verilen idari ceza iptal edildi. Uysal, "Mahkeme kararı, DEÜ’yü bu ayıptan kurtardı" dedi.

Abone ol

DUVAR - KHK’yle ihraç edilen “barış akademisyenlerinden” Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Toker Kılınç’ı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “faşizm” konusunu işlediği dersinde “konuk” olarak konuşturduğu gerekçesiyle üniversite yönetimi tarafından cezalandırılan Prof. Dr. Ayşen Uysal hakkında verilen karar, mahkeme tarafından iptal edildi. Kendisi de barış imzacısı olduğu için açığa alınan Uysal, geçmiş tarihlerde DEÜ İktisadi İdari ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki dersine Kılınç’ı davet etti. “Faşizm” konusunun işlendiği geçen yıl 20 Mart tarihli “Karşılaştırmalı Siyaset” dersinin ardından bir öğrenci Uysal’ı BİMER’e şikâyet etti. Üniversite yönetimi, Uysal’a 1 yıl kademe ilerleme ve 5 yıl yönetici olamama cezası verdi.

Cumhuriyet'ten Hakan Dirik'in haberine göre Uysal, “Kılınç’ı derse konuk olarak davet etmek ve derste konuşmasını sağlamak suretiyle görev yeri sınırları içinde herhangi bir yeri toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak veya kullandırmak” gerekçesiyle verilen cezayı mahkemeye taşıdı. İzmir 4. İdare Mahkemesi, barış akademisyenine verilen cezayı yasaya uygun bulmadı ve iptal etti. Kararı geleceğe yönelik “umutla” karşılayan Uysal, “Genelde üniversitede düşünce özgürlüğü, özelde de öğretim üyelerinin ders içeriklerini kendilerinin şekillendirmesi açısından kritik bir karar. Türkiye’de OHAL’le birlikte öğretim üyeleri görevlerinden ihraç edildi, ama onların unvanları, uzmanlıkları ellerinden alınmadı. Onlar hâlâ bilim insanı” diye konuştu.

'BU TÜR KARARLARA HASRET KALDIK'

Uysal’ın avukatı Arif Ali Cangı ise “Üniversite yönetimince verilen cezayla KHK ile atıldığı için Kılınç’ın sanki bilim insanı kimliği de elimden alınmış gibi değerlendirilmişti. Dolayısıyla verdiği ders yasadışı toplantı, onu davet eden Uysal da toplantı organize eden kişi olarak cezalandırılmaya kalkışıldı. Ama mahkeme buna geçit vermedi. Verilen disiplin cezası, her iki bilim insanına yapılan büyük bir saygısızlık ve ayıptı. Mahkeme kararı, DEÜ’yü bu ayıptan kurtardı. Bu tür kararlara hasret kaldık. Umarım bu başlangıç olur."