Barış Atay'a saldıran 3 kişi tahliye edildi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay'a İstanbul'da saldıran 3 kişi, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Tahliye gerekçesi olarak, işlenen suçun örgüt kapsamında değerlendirilmemesi gösterildi.

Abone ol

DUVAR - Milletvekili Barış Atay'ın İstanbul Kadıköy'de saldırıya uğramasına ilişkin davanın görülmesine İstanbul Anadolu 46. Asliye Ceza Mahkemesi'nden bugün devam edildi. Duruşmaya, tutuklu 3 sanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, müşteki Barış Atay Mengüllüoğlu ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada beyanı alınan Atay, olay günü arkadaşı ile Kadıköy Moda'da bir kafede buluştuklarını, gece yarısından sonra mekandan ayrıldıktan sonra yolda yürürken bir kişinin arkasından boğazına sarılarak küfürler ettiğini ve yumruk attığını söyledi. 

ATAY: OLAY KESİNLİKLE YOL VERME KAVGASI DEĞİL

Daha sonra diğer 2 sanığın da kendisine vurmaları üzerine yere düştüğünü belirten Atay, şunları anlattı:

"Ben yerdeyken kapandım. Sanıklar o şekilde tekme ve yumruklarla beni darbetmeye devam ettiler. Çevreden bir şahıs 'Polisi aradım' deyince sanıklar kaçmaya başladı. Olay kesinlikle yol verme kavgası değildir. Sokak geniş bir sokaktı. Aramızda bir konuşma olmadan sanık Ömür Canpolat bana hakaret edip vurmaya başladı. Ben sanıkları tanımıyorum. Sanıkların beni tanıyıp tanımadığını bilmiyorum. Ancak bana hakaret ederlerken politik kimliğimi bildiklerini düşünüyorum. Sanıklardan şikayetçiyim."

SANIK: KADIKÖY'DE RAHAT YÜRÜNECEK YOL YOK!

Söz verilen sanıklardan Ömür Canpolat, Kadıköy'de bu şekilde rahat yürünecek bir sokak olmadığını savunarak, müşteki ile de tesadüf eseri karşılaştıklarını iddia etti.

Atay'ın avukatı Şerif Özgür Urfa, sanıkların olayın başından bu yana gerçeğe aykırı beyanda bulunduklarını kaydederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Sanıkların avukatı İbrahim Alper Kahraman, suçun örgüt kapsamında işlendiği iddiasını kabul etmediklerini belirterek, müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

TAHLİYE GEREKÇELERİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Ömür Canpolat, Çağlar Baştan ve Çağrı Hasan Çalışkan'ın tutuklulukta geçirdikleri süre, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması, suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenip işlenmediği ile ilgili yürütülen soruşturmada verilen takipsizlik kararının kesinleşmiş olması gerekçeleriyle, adli kontrol tedbirleri kapsamında tahliyelerine karar verdi.

Sanıkların yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Barış Atay'ın 30 Ağustos'ta akşam saatlerinde Kadıköy'deki bir kafeye gittiği anlatılıyor. Atay'ın gece yarısından sonra arkadaşı ile mekandan çıktığı belirtilen iddianamede, Dalga Sokak'ta yürürlerken sanıklardan Ömür Canpolat'ın arkalarından koşarak Mengüllüoğlu'na bağırarak saldırdığı aktarılıyor.

İddianamede, Mengüllüoğlu'nun kendisini korumaya çalıştığı esnada diğer sanıklar Çağlar Baştan ve Çağrı Hasan Çalışkan ile kimliği belirlenemeyen bir kişinin daha gelerek saldırdıkları ve yaklaşık bir dakika boyunca vücudunun çeşitli yerlerine vurdukları, daha sonra da kaçtıkları ifade ediliyor.

Bu kapsamda sanıklardan Ömür Canpolat'ın "kamu görevlisine karşı yaralama" ve "kamu görevlisine karşı hakaret" suçlarından 1 yıl 8 aydan 3 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, diğer sanıklar Çağlar Baştan ve Çağrı Hasan Çalışkan'ın "kamu görevlisine karşı yaralama" suçundan altışar aydan 1 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
(İSTANBUL-AA)