Barış Köprüsü'nden Piskilet ile geçecekler

Piskilet Çocuk ilk olarak 2 yıl önce Diyarbakır'da çalışmaya başladı. Amaçları savaş sonrası travma görmüş, risk altındaki çocukları kazanmak. Şimdi çalışmayı İzmir'e taşıyorlar.

Abone ol

İZMİR- Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla bir araya gelen sanatçı ve eğitmenlerden oluşan Piskilet Çocuk, sosyo-ekonomik, kültürel ve savaş sonrası travma görmüş, risk altındaki çocukların yaşadıkları çeşitli yoksunlukları ve dışlanmayı onların lehine çevirmek için etkinlikler yapmaya devam ediyor.

2 yıl önce Diyarbakır’dan yola çıkan ekip; Drama, sinema, kukla, görsel sanatlar, pantomim, masal ve psikolojik alanı destekleyen pek çok atölye çalışması yaptı. Amed Şehir Tiyatrosu ve Umut Işığı Kadın Kooperatifi’nin de ev sahipliği yaptığı etkinlikler arasında bir de çocuk festivali var. Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri çalışmaları şimdi İzmir’e taşıyan ekibin yapacağı etkinliklerin tamamı ücretsiz.

ASIL AMACIMIZ 'BARIŞ KÖPRÜSÜ' KURMAK

Asıl amaçlarının ‘barış köprüsü’ kurmak olduğunu ifade eden eğitmenlerden Mehtap Alişan, bu köprüyü oluştururken çocuklara dokunarak, onların hayatlarında olumlu izler ve deneyimler bırakmaya özen gösterdiklerini söylüyor.

"İzmir’de ve Diyarbakır’da da bu atölyeleri yapan çok değerli insanlar var. Hepimiz zor günlerden ve zamanlardan geçiyoruz. Böyle zamanlarda yan yana beraber durmanın ne kadar kıymetli olduğunu anlıyor ve kendimize hep bunu hatırlatıyoruz. 2 yıl önce savaş sonrası travma görmüş çocuklarla çalışma kararı alarak Diyarbakır’a gittik. Bağlar, Ofis ve Sur içi olmak üzere üç ayrı bölgede çalışmalar yaptık. Bir sonraki yıl tekrar Diyarbakır’a giderek bu çalışmaları bir festivalle sonlandırdık. Çocuklar atölye çalışmalarında yaptıkları 2 yıllık çalışmanın ürünlerini bu festivalde sergilediler. O zaman da bu çalışmayı İzmir'e taşımayı çok istedik. Ama bir türlü taşıma yollarını bulamamıştık"

'GELDİNİZ, SÖZÜNÜZÜ TUTTUNUZ'

Amaçlarının sadece bir etkinlik yapmak olmadığını aktaran Alişan, bu işin sürdürülebilir olmasının çocuklar açısından önemli olduğunu vurguluyor. Bunun için çeşitli kanallar araştırdıklarını söyleyen Alişan şöyle devam ediyor:

Bu tip çalışmaları sürdürülebilir yapmadığınız zaman sadece dokunup geri çekilmiş oluyorsunuz. Bu da çocukların dünyasında bir hayal kırıklığına sebep olabiliyor. Bizim kendimizi disipline ettiğimiz yer de bu. Bu yüzden başlama noktasını da, bitiş noktasını da her defasında hatırlatıyoruz çocuklara. Mesela Diyarbakır'dan ayrılırken çocuklara, tekrar geleceğimizi ve festival yapacağımızı söylemiştik. Bizi gördükleri zaman ilk söyledikleri 'Geldiniz, sözünüzü tuttunuz' oldu. Bu daha güçlü bir bağ oluşturdu hepimizde. Önceki yıldan kurduğumuz ilişkiler o kadar oturmuş ki daha önce bizden çekinen çocukların hepsi etrafımızı çevirdiler. Çünkü bu şekilde güvenilirlik ilişkisini de kurmuş oluyorsunuz.

Son dönemde yaşadığımız bütün süreçler her şeyin bir para karşılığı olması üzerinden gidiyor. Ama mahalledeki çocuğun böyle bir şansı yok. Biz sadece elimizden geldiğince bu imkanları onlara sunmak derdindeyiz. Bu anlamda devam eden çalışmalarımız olacak. ’Bu tür çalışmalar çocukların sosyal becerilerinin ortaya çıkmasına, birçok yerde sosyalleşmelerine de sebep oluyor. Şimdi İzmir'de çocuklar için etkinlikler düzenleyen Halkların Köprüsü Derneği ile de iletişime geçtik. Belki bu çalışmayı onlarla başka bir boyuta da dönüştürebiliriz. Bu nedenle en büyük hedeflerimizden birisi de İzmir’de bu tür çalışmaları çoğaltmak.

Piskilet Çocuk’un etkinlik programı şöyle:

19 Eylül Şerko Kaniwar’ın ‘’Müzik eğitiminde çocuk’’ başlıklı sunumu

21-22 Eylül Ritim üzerine eğitmen eğitimi

23 - 27 Eylül Çocuklarla ritim üzerine atölye çalışması

27 Eylül Konser