Baro başkanı elini sıkmayan kadın avukatı konuşturmadı

Eskişehir Barosu'nda bir stajyer avukatın ruhsat töreni için sahneye geldiğinde Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin'in elini sıkmayı reddeden Avukat Pınar Çelik Arpacı konuşturulmadı. Öztekin kürsünün önüne geçip Arpacı'nın kolundan tutarak, beş yıl kadın komisyonu başkanlığı yapan avukatı engelledi.

Abone ol

DUVAR - Eskişehir Barosu başkanı kadın avukatın konuşmasına izin vermedi! Olay avukatların tepkisini çekti.

Bir stajyer avukatın dün yapılan ruhsat töreninde yaşanan olay, Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu'nun Büyükada’daki gözaltı sonrası basın açıklaması yapmak istemesine izin verilmemesinden kaynaklanıyor. O dönem etkinliğe izin vermeyen Baro, komisyonun dokuz üyesini de üyelikten çıkardı. Bunun üzerine komisyon üyesi Pınar Çelik Arpacı, karara idare mahkemesinde iptal davası açtı.

KADIN AVUKATIN ELLERİNİ TUTARAK ENGELLEDİ

Hürriyet gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre, bugün bir stajyer avukatın ruhsat törenine yansıyan gerginlik sırasında avukat Arpacı yaşananlardan ötürü Başkan Rıza Öztekin’in elini sıkmayı reddetti. Eli havada kalan Öztekin de, teamüle göre stajyerine kürsüden başarı dilemek isteyen Arpacı’nın konuşmasına izin vermedi. Arpacı’yı 'saygısızlık yapmak'la suçlayan Öztekin, kürsünün önüne geçerek ve kadın avukatın ellerini tutarak, konuşmayı engelledi. Ardından baro görevlilerine, “Gereğini yapın” diye bağırdı. Öztekin’in tavrı, salondaki kimi avukatların tepkisini çekti.

KADIN AVUKATI İTEN MERSİN BARO BAŞKANI'NI İSTİFAYA DAVET ETMİŞ!

Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Mersin Adliyesi içindeki baro başkanlığında bir basın açıklaması düzenlenmişti. Baro Başkanı Ali Er, kürsüde konuşma yapmak isteyen Kadın Hakları Merkezi'nden avukat Şilan Türk'ü kürsüden iterek, engellemişti. Bu görüntünün basına yansımasından sonra Eskişehir Barosu Başkanı Öztekin'in, sosyal medyada Er'i istifaya davet ettiği ortaya çıktı. Öztekin şunları yazmıştı: "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadın meslektaşımızı kürsüden ittiren Mersin Baro Başkanını kınıyor ve istifaya davet ediyorum. Böyle bir kişi baro başkanı olarak kalamaz. Ayrıca bu bir disiplin suçudur. Mersin Barosu gereğini yapmalıdır."

Avukat Pınar Çelik Arpacı: Hukuki yollara başvuracağım

Olayın ardından bir açıklama yapan Pınar Çelik Arpacı, yıllarca “kadına yönelik şiddet son bulsun” diye mücadele veren bir kadın ve avukat olarak Öztekin'in fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kaldığını söyledi. "Yanımda stajını tamamlayan meslektaşıma bundan sonraki meslek hayatında başarılar dilemek için konuşma yapmak istedim. Ancak Baro Başkanı Rıza Öztekin tarafından 'baro başkanının elini sıkmayan konuşma yapamaz' denilerek engellendim ve kürsüden uzaklaştırılmaya çalışıldım. Bir ruhsat töreninde meslektaşına cübbe giydiren avukatın başarılar dilemek için konuşma yapması meslek mensupları içinde bilinen bir teamüldür. Buna rağmen konuşma yapma hakkımı hatırlattığımda iteklenmek ve çekiştirilmek suretiyle Rıza Öztekin tarafından fiziksel şiddete maruz kaldım. Hatta Baro Başkanı orada bulunan baro personeline isimleri ile hitap edip talimat vererek 'gereğini yapın' dedi. Birçok konuğun ve meslektaşın önünde tarafıma türlü sözlerle psikolojik şiddet uygulandı. Bir baro başkanının; bir meslektaşına, bir kadına bu şekilde fiziksel ve psikolojik şiddet uygulaması hiç bir şart ve koşulda kabul edilemez" diyen Arpacı şunları söyledi, "Son dönemde Eskişehir Barosu'nda yaşananlar nedeniyle baro başkanının elini sıkmamam kişisel tercihimdir. Bilindiği gibi Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu tarafından İnsan Hakları Komisyonu’ndaki görevime bir daha aynı komisyonda görev almamak üzere son verilmişti. Bu olaya dair Eskişehir Barosu'na karşı açmış olduğum davada vekilliğimi yürüten meslektaşıma baro tarafından disiplin soruşturması açılmıştır. Yaşanan ve baro gelenekleriyle uyuşmayan bu haksızlıklar karşısında Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin’in elini sıkmak istememem, hukuksuz uygulamaları temsil eden bir kimseye en hafifinden böylesi bir tepki göstermem anlaşılacaktır. Yaşanan bu olay sonrasında her türlü hukuki yola başvuracağımı hukuk camiasının bilgisine sunarım."