Baro teklifi koronaya rağmen komisyonda: Başkanlar Meclis kapısında

AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla hazırlanan çoklu baro teklifi Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Muhalefet, baro başkanları olmadan toplantı yapılmasına tepki gösterdi. CHP, komisyon toplantısının İçtüzüğün gerektirdiği şekilde yapılmadığını da söyledi. Aralarında İstanbul, Ankara ve Gaziantep’in de bulunduğu 20 baro başkanı, toplantıya katılmak üzere Meclis’in Çankaya kapısına geldi. 3 baro başkanının temsilen içeri alınması önerisine ise baro başkanları karşı çıktı. Meclis kapısında saatlerdir bekleyen baro başkanlarının oturmaları için getirilen bankları polis alana almak istemedi. Baro başkanlarının olduğu alana çok sayıda polis geldi. Başkanlar, talepleri karşılanana dek Meclis önünde bekleme kararı aldı.

Abone ol

Müzeyyen Yüce / myuce@gazeteduvar.com.tr - Serkan Alan / salan@gazeteduvar.com.tr

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kararlıyız’ dediği, bazı illerde birden fazla baro kurulmasını öngören yasa değişikliği teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

AK Parti’nin hazırladığı teklife karşı CHP başta olmak üzere HDP ve İYİ Parti milletvekilleri komisyonda yerini aldı. Ankara Valiliği’nin pandemi gerekçesiyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşlerini 15 gün süreyle yasakladığını hatırlatan muhalefet milletvekilleri, buna karşın komisyon toplantısının yapıldığı alanın sosyal mesafe kurallarına aykırı olduğunu bu nedenle toplantının ertelenmesini talep etti. Mevcut şartlar altında toplantıya devam etmenin riskli olduğunu ifade eden muhalefet, her milletvekiline test yapılması önerisinde de bulundu.

Bu itirazlara rağmen hararetli tartışmalar ile başlayan komisyon toplantısında, muhalefet milletvekilleri iktidar partisine, “Sizin yüzünüzden öleceğiz, yazıklar olsun” diyerek tepki gösterirken, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Sağlık Bakanlığının 'Hayat Eve Sığar' uygulamasına göre şu an Meclis en riskli alan olarak görünüyor” dedi.

KATILIM YÜKSEK OLUNCA SOSYAL MESAFE KURALI İHLAL EDİLİYOR

Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise, milletvekillerinin bu talebine karşı, “Teklifimizi en büyük salon olan Plan Bütçe Salonu’na aldık ve burayı sosyal mesafe kurallarına göre dizayn ettik. Ama tahmin ettiğimizden daha fazla kalabalık olduğu için burada sosyal mesafe kuralları ihlal ediliyor” cevabını verdi. Bu durum üzerine grup başkanvekilleri söz alarak genel kurul salonunun kullanılması dâhil başka çözüm yolları geliştirilmesini istedi. Bunun üzerine değerlendirme yapmak üzere toplantıya ara verildi.

CHP: TOPLANTI 48 ÖNCEDEN BİLDİRİLMEDİ, İÇTÜZÜĞE AYKIRI

Toplantıya verilen aranın ardından ilk sözü alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel şunları söyledi: “Bu toplantının yapılması için zaman, mekân ve katılımcılar açısından iç tüzüğe aykırıdır. Komisyon toplantıları siyasi parti gruplarına en az 48 saat öncesinden bildirilmesi gerekiyor. Ancak bize 1 Temmuz günü 11.07de bildirildi. Bu nedenle toplantının zamanı açısından usul yönünden itirazlarımız var. Baroların yönetiminde yapılacak değişiklik öngören toplantıda baro başkanları, meslek kuruluşları burada yok. Baro başkanlarının Meclis yerleşkesine sokulmadığı bir oturumu nasıl yöneteceksiniz? Baroların ve meslek odaları temsilcilerinin buraya davet edilerek, komisyon toplantısının yeniden yapılmasını talep ediyoruz."

'BARO BAŞKANLARI OLMADAN NASIL YAPILABİLİR?'

CHP Ankara Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu üyesi Zeynel Emre de toplantısının zaman yönünden usule aykırı olduğunu söyledi. Emre, “Siz iktidar partisi olabilirsiniz, sandalye sayınız da bizden fazla olabilir. Ancak biz de milletin oyları ile Meclis’e gelen milletvekilleriyiz. Burada baro başkanlarının olmadığı bir toplantı nasıl yapılabilir?” dedi.

İYİ PARTİ: ÇOKLU BARO PARALEL BİR YAPILANMAYA GİDECEK

İYİ Parti Grup Sözcüsü Lütfü Türkkan ise, baroların yapılanmasında aksaklıklar olduğunu ifade etti, ancak “çoklu baro sisteminin” paralel bir yapılanmaya gideceğini, bu yüzden e bu uygulamayı kabul etmediklerini vurguladı. Söz konusu baro teklifinin FETÖ projesi olduğunu hatırlatan Türkkan, “Bu kanun yasalaştığı andan itibaren bu ülkede belli görüşleri, grupları arkasına alan, hukuku yerle bir eden bir uygulama hayata geçmiş olacak. Kaçarak göçerek kanun yapamayız. O yüzden baro başkanlarının da bu toplantıda olması gerekiyor” dedi.

HDP: BU BÖLME PROJESİNİ KABUL ETMİYORUZ

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da, baro temsilcilerinin toplantıda olmadığı bir komisyonun yapılamayacağı söyledi. Beştaş, “Baro başkanları yağmur altında 27 saat bekletilirken Feyzioğlu neredeydi? Bu yüzden bir avukat olarak Feyzioğlu beni temsil etmiyor. Feyzioğlu, savunma makamına büyük bir ihanet içindedir. Baro başkanlarının yanındayız. Baro başkanları büyük Savunma Mitingine çağrı yaptı, Ankara Valiliği pandemi gerekçesiyle yasak kararı aldı. Biz meydanlardan daha büyük risk altındayız, neden komisyon toplantısı da iptal edilmiyor. Şu an da 4 milletvekili korona virüsü tedavisi görüyor. Baroların muhalefeti ne kadar büyük bir sarsıntı yaratmış ki, acele bir şekilde bu kanun Meclise geliyor. İktidar hukuku katletmek için barocuklar oluşturacak. Bu teklif sadece 80baroyu değil, 82 milyonu ilgilendirdiğini herkes öğrendi. Bu bölge projesini kabul etmiyoruz” dedi.

AK PARTİLİ TUNÇ: USUL YÖNÜNDEN AYKIRILIK YOK

Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, komisyonun toplanmasında usul yönünden bir aykırılık olmadığını söyledi. Tunç, “Gruplara yaptığımız bilgilendirme dâhilindedir. Komisyon üyelerine zamanında bildirim yapıldı” dedi. Muhalefet milletvekilleri, Tunç’un açıklamalarına tepki göstererek, usul kurallarının ihlal edildiğini, tanınmadığını savundu.

CHP Adalet Komisyonu üyesi Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Söz konusu yasa değişikliği teklifine bakıldığında burada barolar yok. Türkiye Barolar Birliği temsilcisinin burada olması baro başkanlarının Meclis kapısında bekletilmesinin izahı yok. Bir düzenleme yapıyoruz, muhatapları olan barolar burada yok. Baro başkanları Ankara’ya geliyor, kente sokulmuyorlar. Miting yapmak istiyor, engelleniyorlar. Bu hak arama özgürlüğüne aykırı. Biz muhatapları dinlemeden yasa yapmaya çalışıyoruz. Böyle bir usul yoktur” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, baro başkanlarının Meclis kapısı önünde otururken toplantının devam etmesine tepki gösterdi. Gülüm, “Baro başkanlarının Meclis önünde duvar dibinde otururken ki fotoğrafları yakışmıyor, ayıptır” dedi.

AK PARTİLİ ÖZKAN: STK’LARIN VE HUKUKÇULARIN GÖRÜŞLERİ ALINDI

AK Parti Grup Başkanvekili aynı zamanda yasa teklifi sahibi Cahit Özkan, düzenleme yapılırken hukuki faaliyet gösteren kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin değerlendirildiğini söyledi. Özkan, “Avukatların mesleki kalitelisini artırmak için bu yasayı yapıyoruz. Yapılan düzenleme çoğulcu, katılımcı bir şekilde düzenleniyor. Kesinlikle farklı yaklaşımların temsilinin, görüşlerinin alındığı bir çalışma yaptığımızı söyleyebiliriz. Meslek odaları ve baroların demokratikleşmesi ile ilgili, daha ileri ideal hukuka yaklaştıracak çalışmalar yapılması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarının, önceki dönem iktidarların çalışmalarını değerlendirdik. Hukukçu milletvekillerimizin, hukuki faaliyet gösteren kurumların da görüşlerini aldık. Barolar, meclise geldi ve onların taleplerini de dinledik” diye konuştu.

'BARO BAŞKANLARINA KALABALIK DİYEMEZSİNİZ'

Özkan’ın konuşması sık sık muhalefet milletvekilleri tarafından kesilerek “Barolar Meclis’in önünde” hatırlatması yapıldı. Özkan’ın baro başkanlarına ilişkin “kalabalık” söylemini kullanması üzerine milletvekilleri tepki gösterdi, özür dilemesini istedi. Tartışmaların hararetlendiği komisyon toplantısında, “Barolara kalabalık diyemezsiniz” ,”Avukatlara yeşil pasaport vereceğiz dediniz, Ankara’ya sokmadınız” ifadeleri yükseldi.

BARO BAŞKANLARI MECLİS’E GELDİ

Baro başkanları Meclis kapısına geldi.

Öte yandan aralarında İstanbul, Ankara ve Gaziantep’in de bulunduğu 20 baro başkanı, toplantıya katılmak üzere Meclis’in Çankaya kapısına geldi. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Barolar ile ilgili alınacak bir kararı bizim de izleme hakkımız var. Biz olmadan alınacak kararı kabul etmiyoruz. Bu yüzden de Meclis’e gidiyoruz. Yeniden toplantıya katılmayı talep edeceğiz” dedi.

Avukatlık kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin komisyon görüşmelerine katılmak isteyen baro başkanlarının Meclis'in Çankaya kapısı önünde bekleyişleri sürüyor. Güvenlik amirleri baro başkanlarına, Meclis'in girişinde bulunan Milli Egemenlik Parkı'nda beklemeleri önerisinde bulundu. Baro başkanları, Komisyon'a katılım talepleriyle ilgili temasların devam ettiğini belirterek öneriyi reddetti.

Baro başkanların beklediği yerin çevresine güvenlik şeridi çekildi. Baro başkanlarının çevresine polis tarafından şerit çekilirken, bazı baro başkanları, "Görüşmeyeli kısa bir süre oldu. Buradayız, vazgeçmeyeceğiz" dedi.

‘BARO BAŞKANLARINI 20 METREKAREYE SIĞDIRAMADINIZ’

Meclis önünde bekleyen baro başkanlarının çevresine şerit çeken polis bir süre sonra güvenlik şeridini daraltmak istedi. Meclis’ten çıkışların yapılamadığını bu yüzden şeridin daraltıldığını belirten polislere tepki gösteren avukatlar, “Kaldırın bunları, yaptığınız ayıp” sözleriyle polise tepki gösterdi.

Baro başkanlarının 130 bin avukatın temsilcisi olduğunu belirten CHP Milletvekili Hasan Baltacı, “Bugün Sivas Katliamı’nın yıldönümü. Sivas Katliamı’nda sanıkları savunan avukatlar milletvekili oldu bakan oldu. Baro başkanlarını 785 bin kilometrekarede 20 metrekareye sığdıramadınız” sözleriyle polise tepki gösterdi.

.

MİTHAT SANCAR KAPIDA BEKLEYEN BAŞKANLARI ZİYARET ETTİ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis'in Çankaya kapısında bekleyen baro başkanlarını ziyaret etti. Sancar, bütün baro temsilcilerinin katılabileceği bir salona alınabilirdi komisyon toplantısı. Niyetin sağlıkla ilgili hassasiyet olmadığı ortada" dedi.

3 BARO BAŞKANININ KOMİSYONA ALINMASI GÜNDEMDE

Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Meclis’in Çankaya kapısında oturma eylemi yapan baro başkanlarının komisyona alınmasına ilişkin müzakerenin sürdüğünü ifade etti. Tunç, baroları temsilen 3 baro başkanının komisyona alınabileceği, görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

FEYZİOĞLU’NDAN AÇIKLAMA: 3 BARO BAŞKANI ÖNERİSİNİ BEN YAPTIM

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, komisyon toplantısı devam ederken, Meclis kapısında oturma eylemi yapan baro başkanlarına ilişkin açıklama yaptı. Feyzioğlu, baro başkanlarının kendi aralarından seçecekleri 3 temsilci ile komisyon toplantısına katılmasının kendi önerisi olduğunu ifade ederek, “Meclis girişindeki baro başkanlarının kendi belirleyecekleri 3 temsilcinin komisyona katılması için Milletvekili Bülent Turan öneri getirdi. Öneri tarafımdan iletildi. Sayın Başkanlar 'hepimiz gireceğiz üçümüz konuşacağız' karşı önerisini ilettiler ve kabul etmediler. Baro başkanlarının 'hepimiz girmek istiyoruz' karşı önerisine de TBMM Adalet Komisyonu usule aykırı olduğu ve pandemi şartlarında yer sorunu bulunduğu gerekçesiyle sıcak bakmıyor. Görüşmeler devam ediyor” dedi.

‘ÜÇ KİŞİYİ İÇERİYE ALALIM GERİ KALAN DIŞARIDA KALSIN OLMAZ’

Baro başkanları sadece üç temsilcinin Meclis’e alınıp geri kalan baro başkanlarının kapı önünde beklemesi teklifine karşı olduklarını söyledi. Baro başkanlarıyla konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Üç kişiyi içeriye alalım geri kalan dışarıda kalsın olmaz. Biz sizi içeriye sokarız ama kaçak şekilde bu olmaz. Bu kapıyı açacaklar ve baro başkanları girecek. Resmi ve özel izinle baro başkanlarının hepsi içeriye girsinler ve ağırlansın, belirledikleri üç temsilci konuşma yapsın önerisinde bulunduk” dedi.

Özel’in dile getirdiği, “Değişmeli olarak bütün süreci baro başkanları takip etsin” önerisine destek veren baro başkanları Meclis içerisinde hiçbir siyasi partiye ait olmayan bir alanda beklemeyi ve üç sandalye ayrılarak komisyonu takip etmeyi talep etti.

HER İLE NÜFUSUNA GÖRE VALİ Mİ ATIYORSUNUZ?

AK Parti Adalet Komisyonu üyesi Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, söz konusu yasa değişikliği teklifinin Anayasaya aykırı olduğunu iddialarını reddetti. Türkiye Barolar Birliği’nde barolar arası eşitsiz bir temsilin olduğunu ifade eden Başer, bu yasa teklifinin Anayasa’ya uygun olduğunu, aksi görüşün ise beyhude olduğunu kaydetti. CHP Adalet Komisyonu üyesi ve Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “Her ile nüfusuna göre vali mi atıyorsunuz? Bu yasa Anayasa’ya aykırıdır” dedi.

KABOĞLU: KAMUSAL YETKİNİN TEKELLEŞMESİ SÖZ KONUSU

Anayasaya aykırılık ile ilgili söz alan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Anayasaya göre örgütler farklı kategorilere ayrılmıştır. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ne sendikadır, ne STK’dır, nede siyasi partidir. Barolar, sav savunma hüküm üçlüsü içinde yer alıyor. Siz avukatların kurumsal statüsünden çıkarılmasını, örgütlenme düzeyine göre siyasallaşabilmesini istiyorsunuz. Kamusal yetkinin tekelleşmesi söz konusudur. Birden çok baro teşkilatı cemaatleşmeye neden olacaktır. Bu da Anayasanın 24. maddesiyle dinin hukuka karışmasına sebeptir. Türkiye’de adil yargılanma hakkını tesis etmek hepimizin ortak görevi olduğuna göre biz neden bunu tehlikeye atıyoruz. Barolar, kamu tüzel kişiliğidir. Bu nedenle paralel barolar Anayasa’nın 135. maddesine aykırıdır” diye konuştu.

OTURMAK İÇİN GETİRİLEN BANKLARA POLİS İZİN VERMEDİ CHP’Lİ VEKİLLER TAŞIDI

Meclis kapısında saatlerdir bekleyen baro başkanlarının oturmaları için getirilen bankları polis alana almak istemedi. CHP’li Milletvekillerinin itirazına karşılık polis bankların getirildiği aracı durdurdu. Polisin tutumuna tepki gösteren CHP’li vekiller araçtan bankları taşıyarak baro başkanlarının yanına getirdi.

ADALET KOMİSYONU'NDA 200'E YAKIN MİLLETVEKİLİ KONUŞACAK

Komisyon görüşmeleri aranın ardından devam ediyor. AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla hazırlanan Baro teklifinin komisyon görüşmelerinde konuşmak için muhalefet partilerinden çok sayıda başvuru yapıldı. CHP 3 sayfalık liste halinde 131 milletvekilinin adını bildirdi. HDP adına yaklaşık 20 milletvekilinin İYİ Parti adına da 10'a yakın milletvekilinin ismi komisyon başkanlığına sunuldu. AK Parti ve MHP milletvekillerinin de yapacağı konuşmayla bu sayının 200'u bulması bekleniyor.

BARO BAŞKANLARININ OLDUĞU ALANA ÇOK SAYIDA POLİS GELDİ

Baro başkanlarının Komisyon’a katılma talebi ilerleyen saatlerde de karşılanmadı. Bekleyişlerini sürdüren baro başkanlarının bulundukları Meclis kapısının önüne çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Avukatların bulunduğu yer ile cadde arasında çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

Çevik kuvvet sayısının artmasının ardından polis baro başkanlarıyla görüşme gerçekleştirdi. Bir polis amiri, “Kontrol edilebilir bir durum olmaktan çıktı. Bize bu konuda yardımcı olun. Konuyla ilgisi olmayan kişilerle ilgili yardımınızı istiyoruz. Avukatlar ve milletvekilleri burada durabilir” dedi. Baro başkanları ise polis amirine, “Konuyla ilgisi olmayan kimse yok” yanıtını verdi.

Daha sonra polis, barikatlarla baro başkanlarının bulunduğu alanın çevresini kapattı.

5 BARO BAŞKANI 15 DAKİKA KONUŞSUN TEKLİFİ

Komisyon görüşmelerine alınmayan baro başkanlarıyla görüşen milletvekilleri içeride yaptıkları görüşmelerin detaylarını aktardı. Beş baro başkanının yarın (3 Temmuz) Komisyon’a alınması, 15 dakika konuşma yapması, diğer baro başkanlarının Meclis’in dışında bulunan restoranda beklemesini içeren teklifin ardından baro başkanları değerlendirme toplantısı yaptı.

BARO BAŞKANLARI TALEPLERİ KARŞILANANA KADAR BEKLEME KARARI ALDI

Komisyon görüşmelerine alınmayan baro başkanları, “5 baro başkanı 15 dakika Komisyon’da konuşsun” teklifini kabul etmedi. Baro başkanları Komisyon’un bitimine kadar Komisyon’da temsilci bırakmak istediklerini söyledi.

Baro başkanları talepleri karşılanana kadar Meclis girişinde bekleme kararı aldı.

CHP’Lİ TANAL ATEŞ VE BOĞAZ AĞRISI ŞİKÂYETİYLE REVİRE GÖTÜRÜLDÜ

Baro teklifinin komisyon görüşmelerine katılan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, rahatsızlandı. Tanal ateş ve boğaz ağrısı şikâyetiyle TBMM revirine götürülürken komisyon toplantısına devam edildi. Komisyon başkanvekili Yılmaz Tunç’un yanı sıra iktidar ve muhalefet milletvekilleri Tanal’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

BAŞKANLAR MECLİS KAPISINDA SABAHLADI 

Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Saat 04.15. Adalet Komisyonunda görüşmeler devam ediyor. Meclis önünde Baro Başkanlarım ve meslektaşlarımızla beklemeye devam ediyoruz. Tabi ki #Vazgecmeyeceğiz" ifadelerinde bulundu.