Barolar savunma için Ankara'ya yürüyor

Türkiye'nin dört bir yanından barolar her ilde birden fazla baro kurulması, seçim sisteminin değiştirilmesi, avukatlara ilişkin kanunun 76. ve 95. maddelerindeki hak ve yetkilerinin sınırlandırılmasına yönelik yapılmak istenen düzenlemeye karşı bugün Ankara yürüyüşü başlattı. 

Abone ol

ANKARA - Türkiye'nin dört bir yanından baro başkanları, iktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planına karşı Ankara'ya gerçekleştirdikleri “savunma yürüyüşü”ne başladı. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz! Bizim yüreğimizin götürdüğü yer hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve savunmanın güvenliğidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda raftan indirilen baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısını değiştirmeye dönük yasa teklifine karşı 80 ilden baro başkanları, “Söz baroların” diyerek Ankara’ya yürüyor.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANI: 'YÜREĞİMİZİN GÖTÜRDÜĞÜ YERE GİDİYORUZ'

.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) öncülüğünde oluşturulan müzakere heyetinin sonuç vermediğini düşünerek eylem süreci başlatan aralarında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Aydın’ın da bulunduğu birçok baro başkanı bulundukları şehirlerden Ankara’ya doğru yola çıktı.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, üzerinde “Güçlü baro güçlü avukat” yazılı tişört ile çıktığı yolda, “Bugün başladığım yolculuk basit bir yolculuk değil. Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz! Bizim yüreğimizin götürdüğü yer hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve savunmanın güvenliğidir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bütün bunları toplum adına yapıyoruz. Açtığımız bu yolda siyasi iktidar da bize katılabilir” ifadelerine yer verdi.

ANTALYA BAROSU BAŞKANI: HALK İÇİN YÜRÜYORUZ

.

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, sırtında cübbesi ile Barohan önünden meslektaşlarının alkışları arasında yürüyüşe geçti. Söz konusu yasa değişikliği teklifinin antidemokratik şartlarda hazırlandığını ifade eden Balkan, "Ülkenin uçuruma yuvarlanmasını engellemek, hukukun üstünlüğünü savunmak için yola çıktık. Toplumun haklarını koruyan savunma bir kez daha güçlü avukat, güçlü savunma anlayışı ile halk için yürüyor” dedi.

ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI: FETÖ'NÜN YAPAMADIĞINI İKTİDAR YAPMAYA ÇALIŞIYOR

.

Eskişehir'de Baro Başkanı Mustafa Elagöz, il sınırına gelerek bu noktadan Ankara’ya doğru yürüyüşe başladı. Konuya ilişkin açıklama da yapan Elagöz, “Ülkemizde artık tuz kokmuştur. İktidarla yaptığımız görüşmelerden sonuç alamayınca, yürümek zorunda kaldık. Demokratik protesto hakkımızı kullanıyoruz. Barolar susturulmak, parçalanmak ve itibarsızlaştırılmak isteniyor. Baroların yapısının değiştirilmesi, geçmiş yıllarda FETÖ’nün devlet içinde en güçlü olduğu dönemde gündeme getirilmiş ancak başarılı olunamamıştı. FETÖ’nün yapamadığını iktidar yapmaya çalışıyor" dedi. Eskişehir Barosu'na kayıtlı avukatların yanı sıra Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu da Elagöz’ü desteklemek amacıyla il sınırında hazır bulundu.

BAROLARI, ANKARA BAROSU BAŞKANI KARŞILAYACAK

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt da sabah saatlerinde Ankara’ya doğru yola çıktı. Bozkurt, baro başkanlarının bulundukları illerden yola çıktığını hatırlatarak, “Güzergâhlarımız farklı, gönüllerimiz bir, istikametimiz aynı” ifadelerine yer verdi. Baroların savunma yürüyüşü gün boyu devam edecek. Trabzon Barosu saat 11:00’da, Diyarbakır, 17.00’da Gaziantep Barosu ise saat 16.00’da yürüyüşe başlayacak. Baro başkanlarını Ankara’ya girişte Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan karşılayacak.

MARDİN BAROSU: BAĞIMSIZ YARGI, İNSAN HAKLARI VE MESLEK ONURU İÇİN YÜRÜYORUZ

Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik de Ankara yürüyüşüne başladı. Elik, “Barolar ile görüşülmeden yapılacak olan yasa değişikliği yargı bağımsılığını tamamen ortadan kaldıracaktır. Baro başkanları arkadaşlarımızın içinde bulunduğun müzakere süreci sonuç vermemiş, çalışmalar devam etmiştir. Bunun üzerine eylemsellik sürecini başlattık. Ankara’ya yürüyoruz. Ankara’da çeşitli eylemler yapacağız. Bizim sorunumuz hukukun üstünlüğünün gerçekleşmemesi ve adil yargılanma sorunudur. Bizim sorunumuz geçim sorunudur. Biz bağımsız yargı, insan hakları ve meslek onuru için yürüyoruz ” dedi.

Van Barosu da Ankara yürüyüşüne, Van Adliyesi önünden Baro Başkanı Zülküf Uçar'ın katılımı ile başladı.

DİYARBAKIR BAROSU: TOPLUMSAL BARIŞI SAVUNUYORUZ

Diyarbakır Barosu da, Avukatlık Kanununda yapılması öngörülen yasal değişikliğe karşı Ankara’ya yürüyüş başlattı. Mahabad Bulvarı’nda bir araya gelen çok sayıda avukat, Baro Başkanı Cihan Aysun’a destek verdi. Yürüyüş öncesi açıklama yapan Cihan Aydın, hükümetin pandomim sürecini fırsat bilip Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapmaya çalıştığını söyledi. Baroların kanunda değişiklik yapacak birikime sahip olduğunu vurgulayan Aydın, bu talebin hükümet tarafından kabul edilmediğini dile getirdi.

Diğer baro başkanlarıyla Ankara’ya yürüyeceklerini belirten Aydın, yargı bağımsızlığı, kadına yönelik şiddete, çocuk istismarına, doğa katliamına’ işkenceye karşı oldukları için ve toplumsal barışı savundukları için yürüdüklerini ifade etti. Cihan Aydın, konuşmasının ardından meslektaşlarının alkışları eşliğinde yürüyüşe geçti.

Cihan Aydın’a Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ve Mardin Baro Başkanı İsmail Elik eşlik ediyor. Uçar ve Elik, sabah saatlerinde Van ve Mardin’den yola çıkmış, Aydın’la birlikte yürümek üzere Diyarbakır’a gelmişlerdi. (Diyarbakır / DUVAR)

ANKARA’YA ULAŞAN BAROLAR İLK OLARAK ANITKABİR’İ ZİYARET EDECEK

Ankara’ya ulaşan baro başkanları TBB’ye olağanüstü toplantı taleplerini iletecek. Ardından da Anıtkabir'e ve TBMM'ye ziyaretlerde bulunacaklar. Söz konusu yasa değişikliğine karşı farklı protestolar üzerinde görüşen barolar, cübbeli yürüyüş, duran adam eylemi gibi seçenekleri tartışıyor.

İzmir: Mücadele etmeye hazırız

Ankara yürüyüşü İzmir'de de Adliye önünde yapılan basın açıklaması ile başladı. İzmir Adliyesi C kapısı önünde “Savunma savunmasız değildir” yazılı pankart arkasında toplanan İzmir Barosu üyesi avukatlara, İzmir Tabip Odası, KESK, İzmir emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri destek verdi. Yürüyüşe başlamadan önce kısa bir açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, avukatların meslek örgütü olan barolara yönelik bir saldırıyla karşı karşıya kalınan bir sürecin yaşandığını ifade ederek, “Bir ihanet projesiyle, bölme, parçalama, ele geçirme projesiyle karşı karşıyayız” dedi. Yücel sözlerine şöyle devam etti; “Bize ‘siyaset yapıyorsunuz’ diyorlar. Yanılıyorsunuz! Biz Kaz Dağlarını, Salda Gölünü, Hasankeyf’i korumak için konuşuyoruz. Buna siyaset diyorsanız siyaset yapmaya devam edeceğiz. Biz istismara uğrayan çocukları korumak için, şiddete uğrayan kadınların yanında yer alıp onlar adına adaleti istemek için, hak ihlallerine karşı bütün yurttaşların yanında olmak için, dün mültecilerin bugün Roman yurttaşlarımızın haklarını koruyabilmek için, bütün yurttaşlarımızın sesi olabilmek için mücadele ediyoruz. Yaptığınız her yanlışı teşhir etmeye, buna karşı çıkmaya, bununla mücadele etmeye devam edeceğiz. Eğer buna siyaset diyorsanız barolar siyaset yapmaya devam edecek.”

.

Açıklama sonrası adliye önünden alkışlar eşliğinde Ankara’ya doğru yürüyüşüne başlayan Baro Başkanı Av. Özkan Yücel’e İzmir Barosu yönetim kurulu üyeleri Av. Hüseyin Yıldız, Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, Av. Mehmet Baran Selanik ve Av. Gamze Karaoğlu eşlik ediyorlar. (İzmir/Duvar)

Kocaeli Barosu Başkanı Candemir: Ümit ediyorum sesimizi duyarlar 

.

Kocaeli Barosu Başkanı Avukat Bahar Gültekin Candemir de saat 10.00'da Kocaeli Adliyesi önünde avukatların katılımıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından Ankara'ya doğru yürüyüşe geçti. Adalet Bakanı'nın süreci dinlemesine, talepleri almasına rağmen yasa değişikliği çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Candemir, baroların yürüyüşü demokratik hak talebi doğrultusunda gerçekleştirdiğini belirtti.

Candemir, "19 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde Türkiye'de bulunan 80 baro ve Türkiye Barolar Birliği olarak imzada bulunduğumuz bildirgelerde bu yasa tasarısının ivedilikle ortadan kaldırılması ve kendi yasamızı kendimiz yapabilmemiz, uzun süreden beri devam eden akut destek problemlerimize çözüm bulabilmek adına ancak baroların yapabileceği bu tasarıya dair ortak idareyi kamuoyuna açıklamıştık. Ümit ediyorum sesimizi duyarlar ve sadece baroların değil kamu kurumu niteliğindeki bütün meslek odalarını bölmek, işlevsizleştirmek, görev alanlarını daraltmaya yönelik bu yasa değişikliği ortadan kaldırılır, vazgeçilir çünkü bizler toplumsal barış için, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden yasalarıyla bu mücadeleyi görev ve sorumluluk yüklenmiş ve bunun farkında olan kurumlarız. İnşallah bu yürüyüşün sonu aydınlık günlere ulaşır ve başarılı olur" dedi. (Ogün Akkaya/Kocaeli)