Barolardan Erdoğan’a ‘meslekten men’ tepkisi: Ya kanunu bilmiyor ya da hukuku tamamen kaldırmak istiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adli yıl açılışında, “Diğer kurumlarda terör örgütleriyle böylesine içli-dışlı olan kişiler nasıl mesleklerinden men edilebiliyorsa, avukatlar için de böyle bir yöntemin gerekip gerekmediği tartışılmalıdır” sözlerine barolar tepki gösterdi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Avukatlık Kanunu’nda ‘mesleğe kabul’ ve ‘meslekten men’ için gerekli koşulların olduğuna dikkat çekti, “KHK mağduriyeti şimdi de avukatlar üzerinden mi yaşatılmak isteniyor?” diye sordu. Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt ise, "Ya Avukatlık Kanunu’nu bilmiyor ya da hukuku tamemen ortadan kaldırmak istiyor" dedi.
ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2020-2021 Adli Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada bazı avukatları 'terör örgütleriyle içli-dışlı' olmakla itham etti ve meslekten men edilmelerine ilişkin yöntemlerin tartışmaya açılmasını gündeme getirdi. Bu açıklamayı eleştiren baro başkanları, 'çoklu baro' düzenlemesinin ardından savunmaya ilişkin yeni bir saldırıyla karşı karşıya kalabilceklerini işaret etti.
'VAR OLAN BİR KANUNUN DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN GÜNDEM OLUŞTURMAK ANLAMSIZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘meslekten men’ çıkışını değerlendiren hukukçular, Avukatlık Kanunu’nu işaret ederek, “Avukatlık Kanunu’nda ‘meslekten men’e ilişkin sert ve uygulanabilir maddeler olduğunu kaydetti.
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’e göre, Erdoğan’ın bu çıkışı hukuktan kopuk, gerçeklikten uzak bir değerlendirme. Avukatlık Kanunu’nda mesleğe kabul ve meslekten çıkarılmaya yönelik düzenlenmiş koşullar olduğunu ifade eden Yücel, “Devletin güvenliğini tehlikeye atmak gibi suçlar başta olmak üzere bu suçlardan 2 yıla kadar hüküm giyen avukatlar baro levhasından silinir ve meslekten bir daha dönmemek üzere ihraç edilir. Var olan bir kanunun düzenlenmesine ilişkin gündem oluşturmak anlamsız” dedi.
‘BUNUN KABULÜ MÜMKÜN DEĞİL’
Erdoğan’ın sözlerine dikkat çekerek, “Bu tamamen mahkeme kararlarını yok saymak, hukuku devre dışı bırakmaktır” diyen Yücel, şunları söyledi:
“Avukatın suça dair mahkemece hükmü yoksa hangi şartlara göre meslekten men edilebilir. Terör örgütü üyesi olduğu iddia edilenlerin avukatlığını yapılıyor olmak mı yeni koşul olacak. Eski köye yeni adet getirmesinler. Benzer şeyler 15 Temmuz sonrası Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yaşandı. Birçok hukukçu ve akademisyen haklarında tek bir soruşturma dahi olmadan meslekten atıldı. Aynı mağduriyeti şimdi de avukatlar üzerinden mi yaşatmak istiyorlar. Bunun kabulü mümkün değil.”
ANTALYA BAROSU: İKTİDAR BELLİ Kİ SALDIRMAYA DEVAM EDECEK
Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da Avukatlık Kanunu’nda yer alan ‘mesleğe kabul’ ve ‘meslekten men’ koşullarını hatırlattı, “Belli ki yeni adli yılda da siyasi iktidardan avukatlara ve barolara yönelik yeni saldırılar gelecek. Avukatlık Kanunu, avukatlar için çok ciddi yaptırımlar içeren çok sert bir kanun. Avukatlık ile bağdaşmayan ve avukatlığa engel suç çeşitleri yer alıyor: En temel suç tiplerinden biri devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar. Bu suçlardan mahkumiyet alan avukatlar baro levhasından bir daha yazılmamak üzere silinir. Cumhurbaşkanının kastı menzuat değil, siyasal talep. Bu kanun hükümleri yıllardır uygulanırken, bu konunun ölüm oruçları üzerinden tartışmaya açılması avukatların ve baroların teslim alınmasının bir adımı.
MERSİN BAROSU: BAROLARI PARÇALARKEN DİNİ KULLANDILAR, ŞİMDİ TERÖRÜRÜ KULLANACAKLAR
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise şunları söyledi: “Yargı kararları olmadan kimse mesleğinden men edilemez. Süreci baro başkanları üzerinden işletmek de istiyor olabilirler; ancak her halukarda kesinleşmiş 2 yılı geçen mahkeme kararları olmak zorunda. Diğer yandan terör örgütü iltisakı suçlamasıyla avukatlar hakkında davalar artabilir ve bu şekilde de meslekten menler yaşanabilir. Ancak bunu yapmaları hukuken mümkün değil. Çoklu baro getirirken, baroları parçalarken bahaneleri ‘din’ idi, şimdi ise terör. Hukuku kullanarak kararlarını mesşru hale getirmek istiyorlar; ama hukuka zarar veriyorlar.
AYDIN BAROSU: GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEYE YÖNELİK BİR HAMLE DE OLABİLİR
Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt da Avukatrlık Kanunu’nun 5. ve 74. maddelerine atıfta bulunarak, şunları söyledi:
“Avukatlık Kanunu md.74: Cezai veya disipline ilişkin bir karar sonunda meslekten çıkarılanlarla 5. maddenin(a)bendinde yazılı suçlardan kesin olarak hüküm giyenlerin ruhsatnamesi baro yönetim kurulunca geri alınarak iptal ve adları bir daha yazılmamak üzere levhadan silinir.” 5. maddede yer alan suçlar arasında devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve işleyişine karşı işlenen suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, casusluk, zimmet gibi suçlar yer alıyor. Böyle durumlarda da mahkumiyet hükmü bulunan avukat zaten baro levhasından siliniyor. Erdoğan bu sözleriyle ya Avukatlık Kanunu’nu bilmiyor ya da hukuku tamemen ortadan kaldırmak istiyor. Gündemi değiştirmeye yönelik bir hamle de olabilir.”