'Barzani hangi garantiyi istiyor?'

Irak Kanun Devleti Koalisyonu yöneticilerinden Muvaffak El Rubai referandum sürecini değerlendirdi. Rubai "Barzani nasıl bir garanti istiyor?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - Irak Kanun Devleti Koalisyonu yöneticilerinden Muvaffak El Rubai, 25 Eylül’deki referanduma ilişkin konuştu. El Rubai, “Barzani nasıl bir garanti istiyorsa parlamentoya getirilsin, öneriler sunulsun. Uluslararası taraflar da konuya müdahil olur” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani  ABD, İngiltere, Fransa ve BM’nin referandumun ertelenmesine yönelik sunduğu alternatif hakkında,  “Alternatifler için zaman kalmadı” açıklaması yapmıştı.

Rudaw'da yer alan habere göre, Kanun Devleti Koalisyonu yetkilisi, “Biz, Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Kürt siyasi liderliği ve Başkan Barzani’nin, yapılması planlanan referandumdan vazgeçmeleri için imkan verdik. Bir ay önce, yapılması gerekenler vardı ancak yapılmadı” ifadelerinde bulundu.

El Rubai, Irak Parlamentosu’nun aldığı kararlara ilişkin ise şunları söyledi: “Referandum kararının iptali, Kerkük Valisi’nin görevden azli ve şimdi de cumhurbaşkanının görevden alınmak istenmesi, Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın, fikirilerini değiştirmesi için kendisine baskı yapmak amacıyla uygulanan yumuşak bir güçtür.”

Referandum hakkında El Rubai, devamla şunları ekledi: “İki şey söylemek istiyorum. Birincisi, referandum sonrası genel plan nedir? Sayın Barzani’den, referandumla ilgili planlarının ne olduğunu bize açıklamasını istiyoruz. İkincisi de nasıl bir garanti istiyor? Sevgili kardeşim Sayın Barzani, referandumla ilgili fikrinin değişmesi için Bağdat’tan ne istiyor?”

'BÜTÜN IRAK'IN GÖRÜŞÜ ALINMALI'

Referandumun ertelenmesini isteyen El Rubai, Başkan Barzani’nin, taleplerini parlamentoya sunması halinde, ellerinden gelen desteği vereceklerini dile getirdi: “Sayın Barzani nasıl bir garanti istiyor? Nasıl bir uluslararası garanti talebinde bulunuyor? Uluslararası ya da bölgesel garanti istiyorsa bunu konuşabiliriz. Birleşmiş Milletler, 5 büyük devlet, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Irak Parlamentosu ve diğer Iraklı siyasi çevreler, bu garanti için işbirliği yapabilir. BM, büyük ülkeler, özellikle de ABD ve İngiltere, bölge ülkeleri ile Türkiye ve İran’ın bu tartışmalara katılmasını istiyoruz. Bu taraflar, Kürt kardeşlerimizle bir araya gelerek, ne istediklerini ve önümüzdeki 10 yıl için planlarının ne olduğunu sormalı. Bu taleplerini yazıp anlaşmaya varsınlar. Bu görüşmelerin yapılmasını sağlayabiliriz. Kargaşa çıkmadan bu adımlar belirlenmeli. Bütün Irak halkının görüşü alınmalı. Çünkü Kürtlerle tarihi bir anlaşma içindeyiz.”