'Basın ve yargı özgür değil, AB'den atalım'

AB'nin kurucu üyelerinden Lüksemburg, Macaristan'ın üyeliğinin askıya alınması, hatta sonlandırılması çağrısı yaptı. Gerekçe, mültecilere yönelik sert politika ile basın ve yargı üzerindeki baskılar.

Abone ol

DUVAR - Sığınmacılara karşı sertlik yanlısı tavrının yanı sıra basın ve yargı bağımsızlığı üzerindeki kısıtlamalarla tepki çeken Macaristan için 'AB'den atılma' çağırısı yapıldı. AB'nin kurucu üyelerinden Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, 'birliğin temel değerlerini çok ciddi biçimde ihlal eden Macaristan'ın AB üyeliğinin askıya alınması veya sonlandırılması gerektiğini' söyledi.

'GEREKİRSE SONSUZ DEK ÇIKARILSIN'

Alman gazetesi Die Welt'e konuşan Asselborn, "AB'nin temel değerlerinin bu denli ağır bir biçimde zedelenmesini kabul edemeyiz" dedi. Macaristan'ın savaş ve yoksulluktan kaçan mültecileri engellemek için tel duvar ördüğünü hatırlatan, 'basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığını ayaklar altına aldığını' söyleyen Asselborn şöyle devam etti: "AB bu tür uygunsuz davranışları hoş göremez. Böylesine temel değerleri ihlal eden devletlerin AB'den geçici olarak veya gerekirse sonsuza dek çıkarılması gerekir."

'SIĞINMACI DUVARI TEHLİKELİ'

Lüksemburglu bakan, Macaristan'ın sığınmacılara karşı Avusturya sınırında ördüğü duvarın 'her geçen gün yükseldiğini ve daha tehlikeli hale geldiğini' söyleyerek, "Macaristan sığınmacılara ateşi açma emrini vermekten pek uzak değil" eleştirisi getirdi.

'BRÜKSEL KURALLARI DEĞİŞTİRSİN'

Asselborn, 'Macaristan'ın bugün üyeliğe başvuracak olsa AB üyesi olamayacağını' da vurguladı. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Brüksel'den, bir devletin üyeliğinin askıya alınması veya birlikten çıkarılmasının şartı olan oy birliği uygulamasının kaldırılması için hukuki değişiklik yapılmasını da istedi. talep etti. Asselborn, "Kuralların, bir ülkenin üyeliğinin askıya alınabilmesi için oy birliğinin gerekli olmaması yönünde değiştirilmesi iyi olur" diye konuştu.

Asselborn'un açıklamalarının, cuma günü Slovakya'da düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde tartışma yaratması bekleniyor. Macaristan Başbakanı Victor Orban, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı üzerindeki kısıtlamalar nedeniyle Avrupa çapında sert bir biçimde eleştiriliyor. Macaristan AB'ye 2004'te katılmıştı.