Başkanlık, IŞİD, FETÖ ders kitabında!
11. sınıf 'Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi' ders kitabında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de anlatıldı. 16 Nisan halk oylaması ve FETÖ konuları da kitapta yer aldı.
DUVAR - Yeni eğitim öğretim yılında 11. sınıflar için hazırlanan Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi ders kitabında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de yer verildi. Kitapta Selçuklular döneminde yaşanan Haşhaşi olayları ile IŞİD saldırıları ve 15 Temmuz darbe girişimi de anlatıldı.
Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz'ın haberine göre, 11. sınıflar için hazırlanan 'Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi' ders kitabında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yer verildi. Kitapta, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurumların yer aldığı Cumhurbaşkanlığı sistemi teşkilat şeması da güncellenmeden önceki hali ile yer aldı. "Türkiye’de Genel Yönetim Teşkilatlanması" adı altında ele alınan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili şu ifadeler yer aldı:
16 NİSAN'DA YENİ SİSTEME GEÇİLMİŞTİR: 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halk oylaması sonucunda anayasada değişiklik yapılarak Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiştir. Bu sisteme göre cumhurbaşkanı, devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil etmektedir. Hükümeti kurmakla görevli olan cumhurbaşkanı, Meclis’e ve millete karşı da sorumludur. Kendisine bir veya daha fazla yardımcı seçme hakkına da sahip olan cumhurbaşkanına; cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların dışında, cumhurbaşkanına bağlı ofis ve kurullar da yardımcı olmaktadır. Yüzde 50’den fazla oy ile doğrudan halk tarafından seçilen cumhurbaşkanının her türlü iş ve eylemlerinden dolayı cezai sorumluluğu vardır. En fazla iki dönem seçilebilen Cumhurbaşkanı, Genel Bütçe Kanunu dışında yasa hazırlayamaz. Cumhurbaşkanı, üst düzey kamu görevlilerini Kararname ile atayıp görevden alabilir.
1 NUMARALI KARARNAME: Cumhuriyet döneminde yapılan üç anayasada da başbakanın Meclis’e karşı sorumlu tutulduğu belirtilen kitapta, “Başbakanın görevi, Bakanlar Kurulu’nun başı olarak bakanlıklar arasında işbirliğini sağlamak ve hükûmetin genel siyasi politikalarını uygulamaktı. 10 Temmuz 2018 tarihindeki yeni düzenleme ile Başbakanlık makamı kaldırılmıştır. 10 Temmuz 2018 tarihinde çıkarılan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile daha önce Bakanlar Kurulu’nda olan kararname çıkarma yetkisi cumhurbaşkanına devredilmiştir. Cumhurbaşkanı, Meclis içinden veya dışından bakanları atayabilir” denildi.
'DAEŞ HAŞHAŞİLER GİBİ DAVRANIYOR': Kitapta, Selçuklular dönemi ve günümüzdeki toplumsal olayların benzerliği başlığı altında Haşhaşiler örgütlenmesi anlatılırken 'IŞİD' ve 'FETÖ'ye de yer verildi. Günümüzde Haşhaşilerin örgütlenmesine benzeyen ve toplumsal hayatı derinden etkileyen yapılanmaların ortaya çıktığı belirtilen ders kitabında şöyle devam edildi: “Bunlardan birisi de DAEŞ terör örgütüdür. Haşhaşilerin suikastlar yoluyla korku ve dehşet vererek yaptıklarını, DAEŞ terör örgütü bugün canlı bombalarla yapmaya çalışmaktadır. Binlerce masum insanın hayatını kaybetmesine sebep olan bu örgütle mücadele devam etmektedir.”
DARBE GİRİŞİMİ : Kitapta, inanç temeline dayalı en büyük toplumsal olaylardan birisinin de 15 Temmuz sürecini Türkiye’ye yaşatan "FETÖ’nün yaptığı darbe girişimi" olduğu belirtildi. Kitapta bu konuya ilişkin olarak da şu ifadelere yer verildi: “Kendilerini gizleyerek devlet kurumlarına sızan ve yıllarca kendilerine verilecek emirleri bekleyen örgüt üyeleri, uygun zamanın geldiğini düşünerek darbe girişiminde bulunmuş ama Türk milletinin cesareti devletin esaretine müsaade etmemiştir. Onların bu hain teşebbüsleri, Türk halkının demokrasi sevdası karşısında büyük bir bozguna uğramıştır. FETÖ/PDY, 2016 yılının 15 Temmuz gecesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombalamış, Cumhurbaşkanı’na suikast girişiminde bulunmuş ve halkı acımasızca katletmiştir. Türklerin tarih boyunca kurduğu güçlü devletler, gerek dış mihraklar tarafından gerekse yurt içindeki bazı hainler tarafından zayıflatılmaya ve hatta yıkılmaya çalışılmıştır. Sözde din adamı kisvesiyle dini kendi çıkarları doğrultusunda kullanan bir kısım insanlar, Türk toplumunu yanlış yola sevk ederek devleti âciz ve çaresiz duruma düşürmeye çalışmışlardır. Ancak yeri geldiğinde her türlü zorluğun üstesinden gelmeyi başaran Türk milleti, tarihinden aldığı güçle buna fırsat vermemiştir.”