Başpınar OSB'de işçiler haklarını arıyor

Gaziantep'te, Özsever Tekstil işvereninin asgari ücrete yapılan oranda zammı kabul etmediğini belirten yaklaşık 100 işçi, fabrikanın önünden ayrılmayacaklarını söyledi. Fabrikada vardiya amiri olarak çalışan Mukadder Şahin ''Yüzde 10 vereceklerini söylediler. Kabul etmeyince, bizim çıkışımızı toplu halde verdi" dedi. Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, birçok fabrikada iş bırakma ve yavaşlatma eylemleri yaşandığını söyledi.

Abone ol

GAZİANTEP - Gaziantep'te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki, (OSB) Özsever Tekstil’de çalışan işçiler maaşlarına yapılacak zammın yetersiz olduğunu duyunca zam istediler. İşveren tarafından olumsuz cevap aldıklarını belirten yaklaşık 100 kişilik işçi grubu gece vardiyasında iş bıraktı.

'ZAM İSTEYEN SORUMLU MÜDÜRÜ İŞTEN ÇIKARDILAR'

İşçilerden Hasan Tekin, asgari ücret yapılan oranda zam istediklerini belirterek, ''Hakkımız olan zammı talep eden sorumlu müdürümüzü işten çıkardılar biz de hakkımızı istiyoruz. Ama hakkımızı vermiyorlar, gecenin bu saatinde bizi mağdur ediyorlar. Yaklaşık 160 kişi bu şekilde mağduruz'' dedi.

30 yıldır bu fabrikada çalıştığını belirten Beşir Şahin ise, ''Bugün saat 16.00'ya kadar çalıştık. Daha sonra patron geldi ve bize devletin verdiği zammı vermek istemediğini söyledi. Biz de bunu kabul etmeyeceğimizi söyleyince, 'Çalışmak isteyen çalışsın istemeyen de ismini yazdırıp çıksın işten' dedi. Biz de şimdi çıktık saatlerdir burada hakkımızı almak için bekliyoruz. Polis zoruyla bizi fabrikanın bahçesinden de çıkardılar'' ifadelerini kullandı.

'BASINA KONUŞMAYALIM DİYE TEKRAR ÇAĞIRIYORLAR'

Kendilerine yönelik haksızlık yapıldığı için işi bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen Burhan Koç, ''Hakkımız olan zammı verilmediği için yaklaşık 160 kişi olarak işi bırakmak zorunda kaldık. Daha sonra dışarı çıkarıldık. Şimdi de basın mensuplarına röportaj vermememiz için bizi tekrar içeri çağırıyorlar'' dedi.

Fabrikada vardiya amiri olarak çalışan Mukadder Şahin ''Biz yüzde 26 olan zammı istedik, kendileri de bize ancak yüzde 10 vereceklerini söylediler. Biz de bunu kabul etmeyince, bizim çıkışımızı toplu halde verdi. Daha sonra yanımıza gelerek, ben sizi hep birlikte çıkaramam işten, öncelikle bir ay ücretsiz izne ayrılın, daha sonra sizi tek tek işten çıkarırım diyerek bizi mağdur etti. Mağduriyetimizi devlet büyüklerine duyurmak istiyoruz" diye konuştu

FABRİKA YÖNETİMİ: OLAYLARIN BAŞKA BİR BOYUTU VAR

Özsever Tekstil Personel Müdürü Murat Güçyetmez, çalışmakta olan A ve C vardiyası çalışanlarının bin 850 TL olan işçi maaşlarına gelen yüzde 20.3'lük zammı beğenmeyerek işi bıraktıklarını ileri sürdü.

Güçyetmez işveren adına yaptığı açıklamanın devamında, ''Olayların başka bir boyutu olduğunu düşünüyoruz. İşletme müdürü ile yaşanan diyalogların sonucunda böyle bir iş bırakma eylemi gerçekleşti. İşletme müdürü ile işveren arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu işletme müdürünün işine son verildi. İşçiler ise biz kendilerine yüzde 26 da yüzde 50 de versek kabul etmeyeceklerini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatlarını istediklerini belirtiyorlar. Zaten yasal çerçeveler içerisinde kanunen hakları ne ise biz sorumluluğumuzu yerine getireceğiz'' şeklinde konuştu.

'BİRÇOK İŞYERİNDE İŞ YAVAŞLATMA EYLEMLERİ BAŞLADI'

Öte yandan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, asgari ücrete yapılan yüzde 26.03 zammın uygulanmasında Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışanlarına uygulanmamasının birçok işyerinde sorun yaratmaya başladığını söyledi.

Bencan, Ocak ayı aylıkların ödenmeye başladığı OSB’de işverenlerin, asgari ücretin dışında maaş alan işçilerine yüzde 10-15 arası zam uygulayacaklarını açıklamalarıyla birlikte birçok işyerlerinde iş yavaşlatma işe başlamama eylemleri yapılmaya başladığına dikkat çekti.

'YETKİLİ KURUMLAR HAREKETE GEÇMELİ'

Asgari ücretin artırılmasından sonra işverenlerin maliyet artışını düşürmek için hükümetin vermiş olduğu işçi başı 100-150 liralık destekleme primlerine rağmen OSB işverenlerinin çalışanlarına karşı böyle bir ücret politikası uygulamasının işçiler arasında büyük bir hezeyan yarattığını kaydeden Bencan, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki günlerde bu sıkıntı çözülmediği ve en az asgari ücrete gelen zam kadar zam yapılmadığı takdirde sıkıntıların daha da büyüyeceğini düşünüyorum. DİSK Tekstil İş Sendikası olarak bir an önce geçmişte yaşanan sıkıntıları da dikkate alınarak OSB çalışanlarını ekonomik sıkıntılardan kurtaracak bir ücret politikası uygulanması için yetkili kurumların harekete geçmesi gerekmektedir. Bunun için İl İstihdam Kurulu’nun acilen toplanarak yaklaşık 270 bin çalışanı olan OSB de sivil toplum, sendikalar ve işverenlerle bir toplantı yapılması ve bu konuda tavsiye kararlarının alınması sorunun çözümünde önemli bir adım olacağı kanısındayım."