Basra'da İran Başkonsolosluğu ateşe verildi

Irak'ın Basra kentinde protestocular çok sayıda binayı ateşe verdi. İran, göstericiler tarafından Basra'daki Başkonsolosluğunun yakılmasının ardından Irak'la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı'nı kapattı.

Abone ol

DUVAR - Irak’ın güneyindeki Basra kentinde bir grup gösterici, İran’ın Basra Başkonsolosluğunu ateşe verdi.

Reuters'un yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Basra kentinde, bir süredir 'işsizlik ve yolsuzluklara' karşı süren gösteriler sırasında bir grup, İran'ın Basra Başkonsolosluğunu bastı. Konsolosluğa giren grup, binayı ateşe verdi. Ayrıca Rudaw haber ajansının söylediğine göre gösterilerde ABD konsolosluğu da hedef alındı.

İRAN, YAKILMA OLAYI SONRASI SINIR KAPISINI KAPATTI

İran, göstericiler tarafından Basra'daki Başkonsolosluğunun yakılmasının ardından Irak'la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı'nı kapattı. Basra'daki gösteriler sırasında daha önce devlet televizyonu ile Şii parti ve milis güçlere ait binalar da ateşe verilmişti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ 

Irak'ın Basra kentinde yaşanan olaylar üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Basra Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, yaşanan olaylar sebebiyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Açıklamada, söz konusu yasağın ne zaman kalkacağına dair bilgi verilmedi.

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin üretildiği Basra'da halkın, 8 Temmuz'dan bu yana "yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk" gibi gerekçelerle düzenlediği gösterilerin şiddeti son günlerde artmıştı.

Olayları durdurmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu şu ana kadar 20'den fazla gösterici hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı. Basralılar, gösteriler sırasında valilik ve belediye binaları, devlet televizyonu ile Şii parti ve milis güçlerine ait binaları basarak ateşe vermişti.