Başsavcılıktan, Mehmet Arslan'a işkence iddiasıyla ilgili açıklama

Başsavcılık, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'ın cezaevinde darp edildiği iddiası hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, ayakta sayıma karşı çıkan tutuklu ve hükümlülere karşı "orantılı güç" kullanıldığı belirtildi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Rize Cumhuriyet Başsavcılığı, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'ın cezaevinde darp edildiği iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. İddiaların gerçekleri yansıtmadığı belirtilen açıklamada, "İddia edildiği gibi başında, kolunda ya da burnunda kırık olan herhangi bir tutuklu ve hükümlünün bulunmadığı tespit edilmiştir" denildi.

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'ın, 19 Şubat’ta sevk edildiği Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’nde çıplak aramaya karşı çıktığı için bayılana kadar darp edildiği belirtilmişti. Rize Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında ‘Tutsaklara ölümüne işkence, bazı tutuklu ve hükümlülerin kafası, kolu ve burnu kırıldı’ başlığı ile verilen haberlerin gerçeği yansıtmaması ve algı oluşturmaya yönelik iddialar içermesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması gereği duyulduğu” belirtildi.

'ORANTILI GÜÇLE, KOĞUŞLARDAN ÇIKARTILDILAR'

Açıklamada, 19 Şubat'ta cezaevi müdürü ve personelince koğuşlara sabah sayımı için gidildiği aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

“Hasta ve yaşlılar dışında sayımın iç yönetmelik hükümleri doğrultusunda ayakta yapılacağı bildirilmiştir. Bu bildirim üzerine bir kısım tutuklu ve hükümlülerin ‘Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. İşkenceci devlet, baskılar bizi yıldıramaz, insanlık onuru işkenceyi yenecek.’ şeklinde slogan attıkları tespit edilmiştir. Tutuklu ve hükümlülerin yapılan tüm uyarılara rağmen sloganlarına devam edip ayakta sayım vermemek için direnmeleri üzerine kurumun güvenliği ve sayım düzeni için orantılı güç kullanılarak tutuklu ve hükümlüler bulundukları koğuşlardan çıkarılmıştır.”

‘YARALI TUTUKLU YOK’

Tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarından çıkartılmaları sırasında yaralanmaların olup olmadığı yönünde kurum doktorundan ve Rize Devlet Hastanesi'nden doktor raporları alındığı ifade edilen açıklamada, “Yine olay sırasında yaralanan infaz koruma memurlarına ait kati doktor raporları aldırılmıştır. Alınan doktor raporları ile iddia edildiği gibi başında, kolunda ya da burnunda kırık olan herhangi bir tutuklu ve hükümlünün bulunmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla tutuklu ve hükümlülerin bazılarının kafa, kol ve burnunun kırıldığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Ayrıca konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı aktarıldı. (DUVAR)