Batı Şeria'da 1 Filistinli daha hayatını kaybetti: 'İsrail, halkı tehcir etmeyi planlıyor'

Hamas, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'daki baskın ve saldırılarının burada 'egemen olma ve halkı tehcir etme planının bir parçası olduğunu' belirtti.

Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik baskın ve saldırılarında bir Filistinlinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Ekiplerimiz Cenin kentinin Doğu Mahallesi’nde şehit olan bir Filistinliyi daha hastaneye nakletti" denildi. Açıklamada daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

AA'nın aktardığına göre, Kızılay'dan yapılan bir başka açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli yerlerinde İsrail askerlerinin saldırılarında aralarında 14 yaşındaki Filistinli bir çocuk ile Kızılay ekiplerinin bulunduğu yaralı sayısının altıya yükseldiği belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 28 Ağustos’tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 20 olduğunu açıklamıştı.

HAMAS: İSRAİL'İN OPERASYONLARI HALKI TEHCİR ETME PLANININ BİR PARÇASI

İsrail, 28 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına '2'nci İntifada'nın yaşandığı 2002'den itibaren en yoğun ve kapsamlı 'Yaz Kampları' adlı saldırısını başlattığını duyurmuştu. Tubas kentine bağlı El Faria Mülteci Kampı'ndan sonra Tulkerim'deki Nur Şems Mülteci Kampı'ndan çekilen İsrail askerlerinin Cenin'deki saldırıları ise 4'üncü gününde devam ediyor.

Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile yasadışı İsrailli yerleşimcilerin saldırılarında en az 670 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in son saldırıları hakkında açıklama yapan Hamas, İsrail’in Batı Şeria’daki askeri operasyonlarının burada egemen olma ve halkı tehcir etme planının bir parçası olduğunu belirtti.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Bu operasyon, Batı Şeria topraklarını istila etme, halkını sürme ve tehcir etme planı bağlamında gerçekleşiyor” denildi. Açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’nın Tulkerim ve Tubas'taki operasyonlarının başarısızlığının Cenin'de de yaşanacağına işaret edilerek, Filistin halkının direnişinin kırılamayacağı ve tek seçenek olarak birlik içerisinde direnişin önemine dikkat çekildi. Açıklamada, Arap ve İslam dünyası başta olmak üzere uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin halkına karşı izlediği suç politikasının durdurulması gerektiği vurgulandı.

BATI ŞERİA'DAKİ PATLAMA VE SİLAHLI SALDIRIDA 4 İSRAİLLİ YARALANDI

Öte yandan, İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki Gush Etzion ve Karmei Tzur'da eş zamanlı olarak gerçekleşen iki ayrı saldırıda dört İsraillinin yaralandığı belirtildi. 

İsrail Ordu Radyosu'ndan yapılan açıklamada, Gush Etzion'un girişindeki bir yakıt istasyonundaki bir araçta patlama meydana geldiği ifade edildi. Bölgeye intikal eden İsrail askerlerinin araçtan inerek askerlere saldırmaya çalıştığı ileri sürülen bir Filistinliyi öldürdüğü ve bölgede başka saldırgan olması ihtimaline karşılık arama tarama çalışması yürüttüğü aktarıldı. Açıklamada, Filistinliye ateş açılması sırasında İsrail askerleri tarafından 'dost ateşiyle' iki İsraillinin yaralandığı, bunlardan birinin albay rütbesindeki Gush Etzion bölgesi Tugay komutanı diğerinin de bir asker olduğu bilgisi verildi.

Bir başka Filistinlinin ise Gush Etzion yakınlarındaki Karmei Tzur'a gelerek bölgenin girişinde bir güvenlik görevlisini araçla ezmeye çalıştığı, araçtan inerek bir kişiye ateş açarak yaraladığı kaydedildi. Ordudan yapılan açıklamada, Karmei Tzur'da İsrailliye ateş açtığı iddia edilen Filistinlinin 'etkisiz hale getirildiği' aktarıldı. İsrail ordusunun patlama ve saldırının ardından El Halil'in (Hebron) tüm girişlerini kapattığı aktarıldı.

HAMAS: ÇİFTE KAHRAMANCA OPERASYON

Bu iki olayın ardından Hamas'tan yapılan açıklamada, söz konusu iki saldırı 'çifte kahramanca operasyon' olarak nitelendirildi. Açıklamada, "Bu, zalim işgalcinin saldırganlığı ve halkımızla topraklarımızı hedef almasının devam etmesi halinde direnişinin vurucu, sürekli ve istikrarlı olmaya devam edeceği konusunda net bir mesaj veriyor" denildi. Ancak, Hamas, saldırıların sorumluluğunu doğrudan üstelenen bir ifade kullanmadı. 

(ANADOLU AJANSI)