Batman İluh Devlet Hastanesi'nin yıkılması kararı Meclis gündeminde
Batman İluh Devlet Hastanesi'nin yıkılmasını Meclis gündemine taşıyan DEM Parti'li Zeynep Oduncu, Bakan Koca'ya "Yaşanacak mağduriyetlerin giderilmesi için hangi önlemler alınacak" diye sordu.
DUVAR - DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman İluh Devlet Hastanesi'nin 6 Şubat depreminde hasar aldığı gerekçesiyle yıkım kararı alındığını belirterek, "Hastanenin yıkılması, şehrimizin yarısına hizmet eden bu sağlık kurumunun yokluğunda bölgedeki vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olacaktır" dedi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Oduncu, "Yaşanacak mağduriyetlerin giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?" diye sordu.
Oduncu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu ifadeleri kullandı:
“1968 yılında hizmete açılan ve Batman ilimizin merkezinde yer alan İluh Devlet Hastanesi, 6 Şubat depremi sonrasında hasar aldığı gerekçesiyle yıkım kararı alınmıştır. Bu karar Batman Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarla kamuoyuna duyurulmuştur. İluh Devlet Hastanesi’nin yıkılması, şehrimizin yarısına hizmet eden bu sağlık kurumunun yokluğunda bölgedeki vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olacaktır. Aynı zamanda hastanenin yıkımı ile burada çalışan sağlık emekçilerinin Batman’da bulunan diğer sağlık kuruluşlarına dağıtılması planlanmaktadır. Bu durum da çalışanların hak kaybına ve hizmet sunumunda aksamalara neden olacaktır. Hızla büyüyen Batman ilimizin sağlık alanındaki sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.”
DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
“1. 1968 yılında hizmete açılan Batman il merkezinde bulunan İluh Devlet Hastanesi’nin, 6 Şubat depremi sonrası hasar alması nedeniyle yıkım kararı alındığı belirtilmiştir. Şehrimizin yarısına yakın bir nüfusa hizmet veren bu hastanenin yıkılması sonucu bölgede yaşanacak mağduriyetlerin giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?
2. Hastanenin yıkılmasıyla birlikte orada çalışan sağlık emekçilerinin diğer sağlık kuruluşlarına dağıtılması planlanmaktadır. Bu dağıtım sürecinde, sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarının korunması için ne gibi tedbirler alınacaktır?
3. Dağıtılacak personelin, çalıştıkları süreler ve aldıkları eğitimler göz önünde bulundurularak, sağlık kurumlarının ihtiyaçlarına göre adil bir şekilde dağıtılması için nasıl bir yöntem izlenecektir?
4. İluh Devlet Hastanesi’nin kapasitesinin artırılarak yerinde yeniden yapılması planlanmakta mıdır? Eğer planlanıyorsa, bu yeni hastanenin günümüz teknolojileri ile donatılması için hangi adımlar atılacaktır?
5. Hastane yerleşkesinin bulunduğu 863 nolu ada içerisinde bulunan miatları dolmak üzere olan kamu kuruluşlarına ait binaların, hastane yapımı için kullanılması düşünülmekte midir? Bu konuda hangi çalışmalar yapılmaktadır?
6. Batman ilimizde inşaatı devam eden 500 yataklı şehir hastanesi projesinin kapasitesinin artırılması ve bu hastanenin Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştürülmesi yönünde bir plan var mıdır?
7. Şu an kullanılan, eski adıyla Batman Bölge Devlet Hastanesi olan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tekrar Devlet Hastanesi statüsüne kazandırılması düşünülmekte midir? Bu konuda ne gibi adımlar atılacaktır?
8. Şehrimizin sağlık tesis ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, yeni devlet hastaneleri ve dal hastaneleri yapımı planlanmakta mıdır? Bu konuda hangi çalışmalar yürütülmektedir?”