Bayhan: Türkiye’den hangi şirketler Nijer'de altın arıyor?

Türkiye'nin Suriyeli silahlı grupları Nijer’e gönderdiğine dair iddiaları Meclis gündemine taşıyan EMEP'li İskender Bayhan, "Türkiye’nin Afrika’da korunması gereken askeri üsleri mi var" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Nijer’deki Türk üslerinin ve maden sahalarının korunması amacıyla Türkiye istihbaratının Suriyeli silahlı grupları Nijer’e gönderdiğine dair iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Fransa başta olmak üzere yabancı savunma şirketlerinin çekilmesiyle Suriyeli silahlı grupların Nijer’e gönderildiğine ve bu organizasyonun Türkiye istihbaratı ve SADAT tarafından yönetildiğine dair iddiaları gündeme taşıyan Bayhan, “Türkiye’nin Afrika’da korunması gereken mevcut bir askeri yapılanması veya üsleri mi vardır? Eğer doğruysa, Türkiye’nin Nijer’deki varlığı neye ve kimlerin çıkarına hizmet etmektedir?” diye sordu.

Bu zamana kadar iki grubun Afrika’ya gönderildiği, 550 kişilik üçüncü grubun ise bir ay içinde gönderilmesinin planlandığı ve silahlı grupların “Türk istihbaratı tarafından 40 günlük eğitime tabi tutulduğu” iddialarını Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e soran Bayhan, “Türkiye'nin Suriyeli milisleri Nijer'e göndermek üzere düzenlediği organizasyon, AFP’ye (Fransız Basın Ajansı) göre SADAT tarafından yürütülmektedir. Haber ajansına konuşan Suriyeli milisler, açıkça 'Biz anlaşmalarımızı SADAT ile imzaladık' demişlerdir. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) iddialarına göre ise bütün organizasyon ve operasyon MİT ve TSK istihbaratı tarafından yürütülmektedir” dedi.

'ÇIKARILAN ALTINLAR RUSYA'YA MI GÖNDERİLİYOR?'

Afrika’ya giden silahlı milislerin aylık maaşlarının bin ila bin 500 dolar arasında değiştiği, sözleşmeyi imzalayanların gideceği ülkeyi ve görevini bilmediği ve Nijer’e gitmeye hazırlanan üç kişinin, özel güvenlik şirketi olarak tanımladıkları SADAT (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş) ile anlaşma imzaladıklarının da iddialar arasında olduğunu vurgulayan Bayhan, “Nijer'de altın ve diğer maden aramalarını yapan şirketlerin isimleri nelerdir? Türkiye'den hangi şirketler bu çalışmalara katılmaktadır ve bu faaliyetler hangi anlaşmalar çerçevesinde yürütülmektedir? Ayrıca, çıkarılan altınlar Rusya'ya mı gönderilmektedir?” sorusunu Bakan Güler’e yöneltti.

Bayhan, Bakan Güler’e şu soruları sordu:

"Kurucusunun ideolojik misyonunu 'İslam ülkeleri arasında ortak bir savunma ittifakı oluşturmak' olarak tanımladığı SADAT, Batı Afrika ülkelerine gönderdiği Suriyeli milislerle neyi hedeflemektedir? Hangi amaca hizmet etmektedir ve kimlerden komisyon almaktadır?

Nijer, Mali ve Burkina Faso arasındaki sınır bölgesinde konuşlandırıldığı iddia edilen milislerin eğitimleri kim tarafından verilmekte ve maaşları kim tarafından ödenmektedir?

Kamuda tasarruf genelgesi yayınlayıp, emekçilerin servis hakkını gasp edip, personel sayısını kısıp, sosyal hakları kaldırıp sonra da maden şirketlerini korumak için 'Milli Ordu'nun milislerine milyonlarca dolar bütçe ayırmayı nasıl izah ediyorsunuz?

Bu operasyon çerçevesinde Türkiye’nin, eski adıyla ÖSO yeni adıyla 'Milli Ordu' bileşenlerinden Sultan Murad Tugayını görevlendirdiği, Sultan Murad Tugayı ile 6 aylık, 1 yıllık veya 1,5 yıllık sözleşme imzalandığı ve milislerin Kilis sınırındaki bir noktada toplandığı iddia ediliyor. Bu iddialar doğru mudur? Daha önce Azerbaycan’a da Suriyeli milislerin gönderildiği iddiaları düşünüldüğünde Türkiye ile 'Suriye Milli Ordusu' arasında yapılmış ikili anlaşmalar nelerdir?"

(HABER MERKEZİ)