Bayrama açlık grevinde girenler

Nuriye Gülmen, Semih Özakça, Esra Özakça, İsmail Erdoğan, avukat Engin Gökoğlu ve Tarsus Cezaevi'ndeki 12 kadın Kurban Bayramı'na açlık greviyle girdiler.

Abone ol

DUVAR - Bu yıl ki Kurban Bayramı'na birçok kişi açlık grevleriyle girdi. Kurban Bayram'ında cezaevinde olan ve açlık grevinin kritik eşiğini geçen Nuriye Gülmen Semih Özakça'nın yanı sıra kendilerine destek verenlerin de açlık grevi 100 günü aşmış durumda. Semih Özakça'nın eşi Esra Özakça 102, Gülmen ve Özakça'ya destek vermek için açlık grevine başlayan aşçı İsmail Erdoğan 100, Gülmen ve Özakça'nın avukatı Engin Gökoğlu açlık grevinin 10'ncu gününde...

Açlık grevinin başladığı başka bir yer ise Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi. Tarsus Cezaevi'ndeki 12 kadın hak ihlallerin son bulması ve cezaevi yönetimiyle diyalog kurabilmek için 12 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.

NURİYE GÜLMEN VE SEMİH ÖZAKÇA: 177 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

OHAL kapsamında çıkartılan KHK ile Konya Selçuk Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’ndeki görevine son verilen Nuriye Gülmen Ankara'daki Yüksel caddesinde oturma eyleminin ardından açlık grevine başlamış daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Semih Özakça ise Mardin Mazıdağı'nda sınıf öğretmeniyken ihraç edildi. Özakça ve Gülmen açlık grevine başlamadan önce Ankara Yüksel caddesinde defalarca gözaltına alınıp haklarında para cezası kesildi. Oturma eyleminin ardından, 'İşimi geri istiyorum' diyerek açlık grevine başlayan Gülmen ve Özakça'nın başlattığı açlık grevlerinin 73'nci gününde polis tarafından evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı. Gülmen ve Özakça, 23 Mayıs tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi. Cezaevinde defalarca kendilerini ziyaret eden avukatlar Gülmen ve Özakça'nın yürüyemediklerini ve konuşmakta zorluk yaşadıklarını anlattı.

Açlık grevinin 142. gününde Gülmen ve Özakça, AİHM talebiyle götürüldükleri Numune Hastanesi’nin raporu doğrultusunda Sincan Cezaevi’ndeki hücrelerinden zorla çıkarılarak sedye ve hasta nakil araçlarıyla Sincan İnfaz Kampüsü Hastanesi’ne nakledildi. Avukatları, ikilinin tıbbi müdahaleyi reddedip açlık grevine devam ettiklerini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği ise zorla müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirterek, Gülmen ve Özakça'nın bir an önce taleplerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu. Gülmen ile Özakça bayramın 1'nci günü itibarıyla açlık grevlerinin 177’inci gününe girdi. Sincan F Tipi Cezaevi kampüs hastanesinde tutulan Gülmen ve Özakça'nın sağlık durumları kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

ESRA ÖZAKÇA AÇLIK GREVİNİN 102'NCİ GÜNÜNDE...

Semih Özakça’nın tutuklanmasının ardından açlık grevine başlayan eşi öğretmen Esra Özakça da bugün itibariyle açlık grevinin 102'nci gününde. Özakça, kendisine verilen ev hapsi nedeniyle açlık grevini evinden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a konuşan Özakça, talepleri kabul edilinceye kadar açlık grevine devam edeceğini söyledi: “175 gündür Nuriye ve Semih ile açlık grevinin nasıl bir şey olduğunu öğrenmiş oldum. Bedeniniz küçülüyor ama iradeniz günden güne büyüyor. Taleplerimiz kabul edilinceye kadar açlık grevine devam edeceğim.”

'BİRAZ KAS AĞRILARIM VAR...'

Özakça ve Gülmen'e destek veren açlık grevindeki başka bir isim ise İstanbul'da yıllardır aşçılık yapan İsmail Erdoğan. Erdoğan, “Gülmen ve Özakça'nın talepleri yerine getirilsin. Onlar ne zaman açlık grevine son verirse ben de o zaman son veririm” diyor. 25 Mayıs'ta açlık grevine başlayan Erdoğan'ın açlık grevi ise 100'ncü günde. Erdoğan, sağlık durumuyla ilgili olarak, “Biraz kas ağrılarım var. Ama genel olarak fena değilim” diyor.

AVUKAT 10 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın avukatı Engin Gökoğlu da açlık grevine başlayan başka bir isim. Gökoğlu, 30 günlük açlık grevine başlayacağını şöyle duyurmuştu: “Direnişlerini açlığımla savunacağım.” 23 Ağustos'ta açlık grevine başlayan Gökoğlu 10 gündür açlık grevinde.

TARSUS CEZAEVİ 10 GÜN

Öte yandan bayrama açlık greviyle giren başka bir yer ise Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi. Yeni açılmış bir cezaevi olmasına rağmen Tarsus Cezaevi, hak ihlalleleri ile sık sık gündemdeki yerini aldı. Hak ihlali iddialarının ardından geçtiğimiz haftalarda 52 kadın 1 haftalık açlık grevi başlattı. Fakat taleplerini kabul ettiremeyen kadınlar yeni bir karar aldı. Şu an Mersin'deki Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki 12 kadın 10 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. Kadınların talebi ise hak ihlallerinin son bulması ve cezaevi yönetimiyle diyalog kurmak.

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'nde 12 kadın süresiz dönüşümsüz açlık grevinde...