Ve beklenen açıklama geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis açılışında DEM Parti’ye elini uzatan, iki hafta sonra da Öcalan’ın Meclis kürsüsünden örgütün lağvedildiğini açıklaması durumunda Umut Hakkı’nın gündeme geleceğini söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli’ye övgüler eşliğinde teşekkür etti.
“Devlet Bey, tavır, konuşma, söylem ve siyasetiyle, feraset ve tecrübesiyle, cesur çıkışlarıyla, akıl dolu cümleleriyle daima tarihe not düşen, tarihe istikamet çizen bir liderdir” sözleriyle Bahçeli’yi onore eden Erdoğan, yapılan çağrıyı “açılan tarihî fırsat penceresi” olarak nitelendirdi.
“Tüm vücudunu taşın altına koyan” Bahçeli’nin açtığı fırsat penceresinin siyaset kurumu tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan çağrıyı Kürtlere yaptı:
“Sevgili Kürt kardeşlerim, senden bu eli samimiyetle, sımsıkı tutmanı bekliyoruz. Siyonist İsrail'in aparatlığını, emperyalizmin uşaklığını, Türkiye düşmanlarının maşalığını yapanları aradan çekip çıkarmanı istiyoruz… Gel Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa edelim… Gel yumruklarını sıkanları aradan çıkartalım…”
Erdoğan partisinin grup toplantısında yaptığı bu açıklamayla adı olmayan, nasıl yöntemle yürüyeceği bilinmeyen, hedefi de henüz tam anlaşılmayan “süreç”in kapısını açtı.
MHP KULİSİ: KÜRTLERE TARAFINIZI SEÇİN DENİYOR
Tartışmayı başlatan MHP açıklamadan memnun kaldı. Kulislerde yapılan çağrıya, Erdoğan’ın açıklamalarına dair şu değerlendirmeler dikkat çekti:
-Bu süreç 2-3 aydır ilmek ilmek örülen bir süreç. İç cepheyi tahkim çağrısı, İsrail’in bölgede yarattığı şiddet sarmalı ve bunun Türkiye’ye olası etkilerine karşı yapılan uyarılar ve en son Bahçeli ve Erdoğan’dan gelen çağrılar bir bütünün parçaları. Burada bir süreç yönetimi var. Kürtlere “tarafınızı seçin” deniliyor.
-“Öcalan çağrısı da önemli. Bu çağrıyla Öcalan istismar meselesi olmaktan çıksın. Buyursun gücünü gösterip gereğini yapsın. Teorik ve pratik olarak ne yapacağını göstersin” deniliyor.
-Cumhurbaşkanı çok siyasi bir konuşma yaptı ama esasa girmedi. Konuşmasında samimiyetten endişe etmeyin, ciddiye alın mesajı vardı.
-Erdoğan Bahçeli’nin uzattığı ele benzer bir el uzatmış oldu. Bu satranç oyunu değil. Kürtler ABD, İran, İsrail tezgahına düşmeden bir karar verecek. ABD’nin elindeki Kürt kartı alınmalı. Kürtler de “Kaderimiz Türkiye” derse bazı gelişmeler olacaktır.
-Bu oyun değil, hepimiz için hayat meselesi. “El yükseltiyorum” gibi yaklaşım olmaz. Açık artırmada değiliz. Bardağın dolu tarafına bakılmalı. Şehit, gazi ailelerini gündeme getirmek doğru değil. Onların haklarını en çok savunan MHP oldu bugüne kadar. Bu süreç bir helalleşme süreci değil.
NE OLACAKSA KISA SÜREDE OLACAK
-Ne olacaksa kısa sürede olacak. Böyle aylarca devam eden bir süreç beklemeyin.
-MHP büyük bir riskin altına girdi. Seçmeni açısından kolay bir süreç değil. Ama Bahçeli’nin 15 Temmuz hamlesi gibi önemli bir hamle. Bu görülmeli ve buna uygun ciddiyetle yaklaşılmalı.
-Bahçeli siyaset yapıyor. Soğuk savaş siyasetçisi değil, hibrit bir siyasetçi. Günün gereği, bir ihtiyacı neyse onun gereğini yapar Bahçeli. Siyaset de budur.
ÇAKICI-YILMAZ ZİYARETİNİN MESAJI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki konuşması iktidardan muhalefete tüm partiler tarafından dikkatle izlendi. Bir muhalefet partisi yöneticisi açıklama sonrası, “Çözüm sürecinin topluma etki etmiş travmaları var. O nedenle Bahçeli üzerinden bir süreç yürütülmeye çalışılıyor. Şu an toplumu alıştırmaya çalıştıklarını düşünüyoruz. Erdoğan güçlü bir lider, yöntemi farklı olsa da yeni bir çözüm sürecine ikna etme potansiyeli var. En büyük gücü de, Bahçeli de artık yanlarında” diyor.
Bu arada mafya liderleri Alaattin Çakıcı ve Kürşad Yılmaz’ın Bahçeli’ye destek mesajları da Meclis kulislerinde konuşuluyor. Bir siyasetçi, “Çakıcı'nın Bahçeli'yi ziyaret etmesi, Yılmaz’ın da destek mesajı yayınlaması sokakları hareketlendirmek isteyenlere mesajdı” yorumunda bulundu.
”ESENYURT DA BİR TUSAŞ” DENİLİRKEN
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kardeşlik çağrısı yaptığı gün Türkiye’nin en büyük ilçesiolan İstanbul Esenyurt'un Belediye Başkanı Ahmet Özer evi basılarak gözaltına alınmıştı. Özer gece yarısı tutuklandı, bu sabah da belediyeye kayyım atandı. Muhalefet bir taraftan çözüm konuşulurken diğer taraftan CHP’li bir belediyeye kayyım atanmasının şaşkınlığını yaşadı. Benzer bir şaşkınlık AK Parti’de de vardı.
Kulislerde “Esenyurt’ta yaşanan nedir” sorusuna “Esenyurt da bir TUSAŞ’tır. Çözüm istemeyenler sabote eder. Bu da bir sabotajdır” diyenler vardı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında operasyona destek verdi, daha sonra da idari bir kararla kayyım atandı.
Muhalefet kanadında ise Esenyurt Belediyesine operasyonu İmamoğlu’na mesaj hatta İmamoğlu’na operasyon olarak değerlendirenler vardı. Bu görüşü savunanlara göre İmamoğlu’nun Cumhuriyet Bayramı konuşması sonrası düğmeye basıldı.
Esenyurt’la ilgili zamanlamayı manidar bulanlar ise, “Esenyurt, Kürt vatandaşların yoğun yaşadığı bir yer. DEM’in oyu da yüzde 20’lerde. Çok politik bir bölge. Atılan adımın gerilimi tırmandıracağı açık. Manidar bir zamanlama ve karar” dedi.