Belaruslu muhalif lider Kolesnikova için BM’ye başvuru Türkiye'den yapıldı

Belarus’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestolar devam ederken muhalif liderlerden Maria Kolesnikova kaçırıldı. İnsan hakları hukukçusu Kurtuluş Baştimar öncülüğünde Kolesnikova’nın kaçırılmasının ardından Birleşmiş Milletler Zorunlu ve İstemsiz Kayıplar Çalışma Grubu’na başvuru yapıldı. Yapılan başvuruyla, Belarus hükümetinin Kolesnikova’nın nerede ve sağlığının nasıl olduğunu açıklaması ve tahliye edilmesi talep edildi.

Abone ol

ANKARA - Belarus’ta maskeli kişilerce kaçırılarak Ukrayna’ya sınır dışı edilmeye çalışılan ve pasaportunu yırtınca gözaltına alınan muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova için Türkiye'den Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuru yapıldı.

İnsan hakları hukukçusu Kurtuluş Baştimar, Belarus Helsinki Komitesi aracılığıyla Kolesnikova’ya ilişkin BM Zorunlu ve İstemsiz Kayıplar Çalışma Grubu’na yaptığı başvuruyla, muhalif liderin nerede ve sağlığının nasıl olduğunun Belarus hükümeti tarafından açıklanmasını ve tahliye edilmesini talep etti.

'BELARUS'TAKİ AVUKATLAR BASKI ALTINDA OLDUKLARI İÇİN İMZA YETKİSİNİ VERDİLER'

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’ya karşı başkanlık seçimlerinde güçlerini birleştiren kadın muhalif liderler arasında yer alan Maria Kolesnikova’nın kaçırılmasının ardından insan hakları alanında faaliyet yürüten çok sayıda kurum serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye şubesine de üye olan insan hakları hukukçusu Kurtuluş Baştimar, Kolesnikova’nın kaçırılma haberlerinin ardından gönüllü olarak muhalif lider için Birleşmiş Milletler’e başvuru yapabileceğini belirten bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Muhalif liderin de öncüsü olduğu 'Birlikte Politika' partisini de paylaşımına etiketleyen Baştimar’la Belarus Helsinki Komitesi iletişime geçti. Komitenin iletişime geçmesi üzerine acil bir şekilde ihlal başvurusu hazırlayan Baştimar başvuru sürecine ilişkin, “Türkiye’den ben başvuruyu hazırlayıp imza yetkisini de talep ettim. Belarus’taki avukatlar baskı altında olduğu için imza yetkisini verdiler. Bunun üzerine ben BM Zorunlu ve İstemsiz Kayıplar Çalışma Grubu’na başvuruyu gönderdim. Yaklaşık beş altı dakika sonra geri dönüş yaptılar ve yetki belgesini talep ettiler. Yetki belgesini imzalayarak direkt komiteye gönderdim ve hızlıca ‘hükümete gönderiyoruz’ diye geri dönüş yaptılar” dedi.

'BELARUS HÜKÜMETİNDEN SAVUNMA ALINACAK'

BM'ye yapılan başvuruda üç şey talep ettiklerini, bunlardan ilkinin Kolesnikova’nın nerede ve sağlığının nasıl olduğunun Belarus hükümeti tarafından açıklanması, ikincisinin ise tahliye edilmesi olduğunu belirten Baştimar, “Üçüncüsüyse adil yargılanma hakkının sağlanması oldu. Komite kaybolan kişilerin yerinin tespiti ve sağlığının iyi olduğuyla ilgili bir belirginlik talep ediyor. Sonrasında da tahliye edilmesi için gerekli diplomatik çalışmalar başlatılıyor” diye konuştu.

BM'nin Belarus hükümetine başvuruyu ve talepleri iletmesinin ardından işleyecek hukuki süreci ise Baştimar, “Belarus hükümetine iki aylık, bu başvurulara hızlı bir şekilde cevap verilmesiyle alakalı süre veriliyor. Muhalif liderin nerede, nasıl ve hangi koşullarda tutulduğunun açıklanması ve derhal tahliye edilmesini içeren bir bildiri gönderecekler. Bundan sonraki süreçte Belarus hükümetinin savunması alınacak. Sonrasında BM’nin kesin olarak kişinin tahliye edilmesini talep etmesini ve ülkesinde sağlıklı-güvenli bir şekilde bulunmasını sağlamasını bekliyoruz” ifadeleriyle aktardı.