Belarus'ta 'nükleer referandum': Rus nükleer silahlarının iadesinin yolu açıldı
Rusya'nın yakın müttefiki ve Ukrayna operasyonu için topraklarını kullandığı Belarus, anayasa değişikliğine gidiyor. Ülkenin anayasasında nükleer tarafsızlığı garanti eden 18'inci madde kaldırılacak.
DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna krizinde Batı üzerindeki baskıyı artırmak için nükleer caydırıcı kuvvetleri özel alarma geçirmesinin ardından, Kremlin'in yakın müttefiki Belarus'tan da nükleer bir adım geldi. Ukrayna'nın kuzey komşusu olan ve Rus askerlerinin sınırı geçmek için kullandığı Belarus, referandumla anayasa değişikliğine giderek ülkenin nükleer tarafsızlığını garanti eden maddeyi kaldırdı.
2021 yılının sonlarında karar verilen referandumdan çıkan bu sonuçla, Belarus Anayasası’nın, Ağustos 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlık sonrası nükleer tarafsızlığı garanti eden 18'inci maddesindeki ifadeyi kaldırılacak. Bu anayasa değişikliği, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra ilk kez Rus nükleer silahlarının Belarus’a iadesinin yolunu açacak.
LUKAŞENKO: BATI SINIRLARIMIZA NÜKLEER SİLAH GETİRİRSE BEN DE PUTİN'E GİDERİM
Referandumda oy verirken basına konuşan Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, nükleer silahların Rusya'dan iadesini isteyebileceklerini söyledi. Lukaşenko, "Eğer Batı Polonya veya Litvanya'ya, yani sınırlarımıza nükleer silah transfer ederse, ben de o zaman Putin'e gidip, koşulsuz şekilde vazgeçtiğim nükleer silahların iadesini isteyeceğim" dedi.
REFERANDUMDA LUKAŞENKO'YA HAYAT BOYU DOKUNULMAZLIK DA GELDİ
Belarus seçim komisyonu, anaysa değişikliğinin yüzde 65.2 'evet' oyuyla kabul edildiğini duyurdu. Oylamaya katılım oranı açıklanmadı. Referandumda kabul edildiği açıklanan anayasa değişikliği aynı zamanda, hükümet yanlısı isimlerden oluşan Tüm Beyaz Rusya Halk Meclisi’nin yetkilerini de güçlendirecek ve Lukaşenko'ya görevini bırakması halinde hayat boyu dokunulmazlık sağlayacak.
SAVAŞ KARŞITI EYLEMLERDE 800 GÖZALTI
Öte yandan, dün Belarus'ta hem nükleer tarafsızlığın terk edilmesine, hem de Ukrayna'da Rusya'ya verilen desteğe karşı düzenlenen protesto gösterilerinde yaklaşık 800 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Minsk ve diğer kentlerdeki seçim merkezlerinin dışında toplanan onlarca kişinin "Savaşa hayır" sloganları attığı görüldü. (DIŞ HABERLER)