Belediye başkanı bakanlıktan ‘korucu’ istedi

Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, bugün İçişleri Bakanlığı'nı ziyaret ederek ilçeye daha fazla köy korucusu kadrosu sağlanmasını istedi.

Abone ol

Oktay Candemir

VAN - Van'ın Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, bugün İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’u makamında ziyaret ederek ‘korucu’ talebinde bulundu. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Şeylan’a tepki göstererek böyle bir taleple görev sınırlarını aştığını ve konuyu TBMM’ne taşıyacağını belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN KORUCU KADROSU İSTEDİ

Bugün Çatak korucuları adına İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’u makamında ziyaret eden ve kendisi de korucubaşı olan Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan ise yeni korucu talebinde bulundu. Şeylan, “İlçemizde güvenlik korucusu olarak görev alan vatandaşlarımızın sizden talep ve istekleri var. Onların adına bunları size iletmeye geldim. Bunun yanında ilçemiz için yeni güvenlik korucuları talep ediyoruz” dedi. Şeylan’ı dinleyen Bakan Yardımcısı Ersoy ise, talebin takipçisi olacağını söyledi.

‘BÖLGE KORUCULAŞTIRILMAK İSTENİYOR’

Bu görüşmeye tepki gösteren HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise, Şeylan’ın belediye projeleriyle, kent planlamacılığı ile belediye başkanı olmadığını söyledi. Sarısaç, “AKP ve MHP hükümetinin yaklaşımından kaynaklı bu tür güvenlikçi anlayışlar hâkim kılınmaya çalışıyor. Şeylan’ın anladığı tek iş koruculuktur, koruculuktan büyük güç almaktadır ve bu büyük bir rant alanıdır” diye konuştu.

Sarısaç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgede açlıkla terbiye ve ekonomik ambargonun sonunda koruculuk dayatması devreye giriyor. Şeylan gibileri de bu korucu kadrolarını çevresine, aşiretine satıyor. Devletin özel yetiştirdiği birisinin bunun yapması şaşırtıcı değil. Belediye Başkanı böyle bir talepte bulunamaz. Belediye başkanının işi bu değil, başkanın işi hizmet üretmek. Devletin bunlara verdiği güçle palazlanıyorlar ve halkı bastırmaya yönelik politikalar devreye giriyor. Çatak ilçesinin zorla koruculaştırılması ile halk sindirilmek isteniyor. Çatak gibi bir ilçe tamamen koruculuğun üssü haline getirilmek isteniyor" dedi.

KORUCULAR NE İŞ YAPAR?

1985'den bu yana devam koruculuk uygulamasında ilk 8 yıl ücretsiz geçtikten sonra 1992'den itibaren maaş ödenmeye başlandı. Özellikle son yıllarda farklı suçlara bulaştıkları iddiaları ile de gündeme gelen koruculuğun kaldırılması da tartışılsa da son 4 yılda korucu sayısında artış yaşandı. Toplam 8 bin 186 korucunun bulunduğu Van’da yeni korucu alımları da devam ediyor. Çatak’ta son olarak geçen yıl 47 kişi daha köy korucusu kadrosuna alınırken, 18 Mayıs 2017'de 371, 12 Nisan 2017'de 112 yeni korucu alımı yapıldı. Çatak ilçesi ile birlikte en çok korucu alımı yapılan yer ise Gürpınar oldu. 27 Mayıs 2018’de 414 kişi yemin ederek geçici köy koruculuğuna başladı. 19 Kasım 2017 tarihinde Van’ın merkez ilçesi olan Edremit’e 126 köy korucusu alındı. 2019 yılı Şubat ayında İçişleri Bakanlığı tarafından 25 bin yeni korucunun alınacağı duyurulmuştu. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan köy korucuları bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamakla görevlendiriliyor. 2017 yılında Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 'köy koruculuğu' olan ismi ise 'güvenlik koruyucusu' olarak değişti.