Belediye başkanlarına 'Depremden sonra konuşmayın' uyarısı

İzmir'deki belediye başkanlarına depremle ilgili medyaya açıklama yapmamaları konusunda uyarı yapıldı. AFAD aracılığıyla belediye başkanlarına gönderilen yazıda olası depremlerden sonra ilk açıklamaları sadece valiliğin yapması gerektiği belirtildi. AFAD, tepkiler üzerine yaptığı açıklamada söz konusu yazının İzmir'deki depremden önce kaleme alındığını ve tüm belediye başkanlarına gönderildiğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter hesabından İzmir'deki belediye başkanlarına gönderilen bir yazıyı paylaştı. Söz konusu yazıyı CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in paylaştığını belirten Barış Yarkadaş şöyle dedi:

"İKTİDAR ÇILDIRDI! İBB Başkanı İmamoğlu'na soruşturma açıp gözdağı vermeye çalışan iktidar, İzmir'deki belediye başkanlarına da AFAD aracılığıyla gönderdiği mesajda "Depremle ilgili medyaya ve kamuoyuna konuşmayın" diyerek YASAK koymaya çalışıyor. AFAD o yazıyı derhal geri çek!

Belediye başkanlarına gönderilen yazıda depremden sonra teyit edilmemiş bilgilerin açıklanmasının karmaşaya neden olduğu belirtilerek açıklamaları sadece valilerin yapması gerektiği belirtildi. 

DENİZ YÜCEL: İCAZET ALMAYIZ

İzmir Valiliği'nin imzasıyla belediye başkanlarına gönderilen yazı.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Seçilmiş belediye başkanlarını kendi memuru yada bürokratı zanneden zihniyet şimdiye kadar anlamadıysa, bir kere daha anlatalım: İzmir için, deprem gerçeklerini anlatmak için, halkımızla dayanışmak için sizden icazet alacak değiliz” dedi.

Deniz Yücel, kişisel sosyal medya adresinden şu ifadeleri kullandı:

“Kriz yaşanır, konuşma! Hak çiğnenir adalet arama! Hırsızlık yapılır görmezden gel! Salgın olur vatandaşa yardım yapma! Bu zihniyetin son ürünü; İzmir’de deprem gerçeğini, İzmirliler için alınacak önlemleri ve yapılacak yardımları konuşmayı, belediye başkanlarımıza yasaklamak oldu.

Seçilmiş belediye başkanlarını kendi memuru ya da bürokratı zanneden zihniyet şimdiye kadar anlamadıysa, bir kere daha anlatalım: İzmir için, deprem gerçeklerini anlatmak için, halkımızla dayanışmak için sizden icazet alacak değiliz.

Bu genelge içi boş, devlet geleneğini ayaklar altına alan, zalimlik ve tek adamlık anlayışının bir ürünüdür ve bizler için yok hükmündedir. Belediye başkanlarımız İzmir için çalışmaya, konuşmaya ve gerçekleri paylaşmaya devam edecekler. İlgililere duyurulur!”

AFAD: İZMİR'E ÖZEL YAZILMADI, DEPREMDEN ÖNCE GÖNDERİLDİ

AFAD, muhalefetin tepkisi üzerine yazıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

- Bazı medya kuruluşlarında ve sosyal medyada paylaşılan “Afet ve Acil Durumlarda Kamuoyunun Bilgilendirilmesi” konulu yazı, iddia edildiği gibi İzmir’e özel olarak yazılmamıştır.

- Bahse konu yazı, 23 Ekim 2020 tarihinde, İzmir-Seferihisar depreminden 7 gün önce, geçmiş afetlerde oluştuğu görülen bilgi kirliliğini önlemek amacıyla yazılmıştır. Afetlerin ilk anlarında teyitli olmayan bilgilerin toplumda panik, dezenformasyon ve spekülasyonlara neden olmaması için Türkiye'deki tüm belediyelere ve muhtarlıklara hitaben yazılmıştır. )HABER MERKEZİ)