Belediye eski imar müdürü hakkında 'sürgün edildi’ iddiası

Eski Bodrum Belediyesi İmar Planlama Müdürü mimar Bülent Bardak’ın, BOTAV'ı eleştirdiği için görevinden alındığı iddia edildi.

Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, Bodrum Belediyesi'nde geçmiş dönem İmar Planlama Müdürü olan Bülent Bardak’ın mobbing sonucu Mumcular Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne sürgün edildiğini öne sürdü. Mumcular Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nde çalışması istenilen Bardakçı’nın emekliliğine kısa bir süre kaldığı öğrenildi.

PAYLAŞIM YAPMIŞTI

Geçtiğimiz hafta sonu Bodrum Belediyesi işbirliğinde Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) tarafından ‘Bodrum Arama Konferansı’ gerçekleştirilmiş, Bodrum’un sorunları ve geleceği masaya yatırılmıştı. Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum’da iki gün süren konferansa, BOTAV yönetiminde bulunan dev inşaat firma sahipleri katılmış, kent konseyi, mimarlar odası gibi meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ise çağırılmamıştı.

Tepkiye neden olan konferans sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bardak, odalar, kent konseyi ve sivil toplum kuruluşlarının katılımcı olarak davet edilip edilmediğini sormuştu. Paylaşım sonrası Bardak, Mumcular Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü'nde görevlendirildi.

Bu gelişme üzerine TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, bugün basın açıklaması yaparak Bardak’ın paylaşımları nedeniyle sürgüne gönderildiğini iddia etti. Kurul adına açıklamalarda bulunan Mustafa Erdoğan, meslek odalarının çalışmaya dahil edilmemesini eleştirerek, “Arama konferansı, ortak akıl, yol haritası ve geleceğe yönelik projelendirme hedefi ile yapılmıştır. Her ne hikmetse bu çalıştayda katılımcı demokrasiden bahsedilirken, TMMOB, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Kent Konseyi çağrılmamıştır. Bodrum'un sorunlarını ortak akılla çözeceğini söyleyen Sayın Başkan, Bodrum'u rant kapısı gören, kıyıları yok eden, halkın denize girebileceği bir parça alan bırakmayanlardan akıl almaktadır” dedi.

Bardak’ın bilinçli olarak sürgün edildiğini söyleyen Erdoğan, “Belediye için de bu uygulamalara karşı çıkanlara mobbing uygulanarak sürgün yolu reva görülmektedir. Bunun son örneği geçmiş mimarlar odası başkanlarımızdan Bülent Bardak olmuştur. İmar Planlama Müdürlüğü de yapmış mimar arkadaşımız Mumcular Tarım Hizmetler Müdürlüğü'ne sürülmüştür” ifadelerini kullandı.

Yerel seçimler öncesi Bodrum’daki projelerin incelemesi ve denetlenmesi konusunda Belediye Başkanı Ahmet Aras ile yaptıkları protokolü hatırlatan Erdoğan, “Seçilmeden önce ve seçildikten sonra, sayın Belediye Başkanı ile görüşmelerimizde TMMOB’a bağlı odalarca onaylanmadan, hiçbir projenin Bodrum Belediyesi'nden geçemeyeceğini söylemiştir. Bugüne kadar Bodrum halkının doğanın çevrenin zararında olan projeler, kapalı kapılar ardında mühendis, mimar ve şehir plancıları odalarının onayı olmadan uygulamaya konulmuştur. Aspat-Anthaven, Kaynar Mevkii, Usuluk Koyu, Gökburun-Cennet Koyu gibi projelerinden bazılarını dava ettiğimiz halde, hatta kazandığımız davalara rağmen belediye gerekli uygulamaları yapmamış tam tersine Anthaven’a iskan vermiştir. TMMOB bileşen odaların temsilcileri olarak, geleceğe, çocuklarımıza miras olarak, Bodrum'u koruma azmimizi, kararlığımızı ve mücadelemizi bırakacağız” diye konuştu.

TARTIŞMALARA KONU OLDU

Konferansı organize eden BOTAV son dönemlerde sıkça gündeme gelmekte. 26 yıl önce Bodrum’un turizm açısından tüm dünyaya tanıtmak üzere kurulan BOTAV’ın geçtiğimiz aylarda yapılan genel kurulunda tartışmalar yaşanmıştı. Tartışma sonucunda Bodrum’da faaliyet gösteren turizm dernekleri, Deniz Ticaret Odası gibi kurumlar yönetimden çekilmişti.

Yeni yönetime büyük inşaat firmalarının sahipleri girmişti. Bu durum Bodrum'da tepkiye neden olmuş ve ‘Artık Bodrum beton ile tanıtılacak’ eleştirilerine neden olmuştu. Hafta sonunda yapılan çalışmaya da bu firma sahipleri katılmıştı. BOTAV’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını ise Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yapmakta.