Belediyelere kayyım atanması çözüm değil

Diyarbakır’da 69 kurum basın toplantısı düzenleyerek belediyelere kayyım atanmasına dair hazırlanan tasarıya tepki gösterdi. Basın toplantısında tasarının demokratik olmadığına dikkat çekilerek, çatışan taraflar arasında müzakerelerin bir an önce başlatılması istendi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu’nda düzenlenen basın toplantısına aralarında insan hakları örgütleri, demokratik toplum örgütleri, sendika temsilcileri ile işveren ve sanayi örgütlerinin bulunduğu kurum temsilcisi katıldı. 69 kurumun imzasını taşıyan ortak bildiriyi Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal okudu.

“Halk tarafından seçilmiş yerel temsilcilerin kayyım yoluyla görevlerinden alınmaları demek, milyonlarca seçmenin iradesini de tanımamak anlamına gelir” denilen açıklamada, müzakere sürecinin yeniden başlatılması da istendi.

HALK İRADESİNE VURGU

Açıklamada, daha önce milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığı ve bunun sorunu derinleştirdiği hatırlatılarak şöyle denildi: “2015 yılının ortalarından itibaren seçimle iş başına gelmiş onlarca belediye başkanı ve meclis üyesi, çeşitli gerekçelerle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Seçimle işbaşına gelmiş belediyelere kayyım atanması, hukukun evrensel ilkelerine, uluslararası sözleşmelere ve ulusal yasalara da aykırıdır.”

Halkın iradesine vurgu yapılan açıklamada kayyım yasasını hazırlayan hükümete eleştiri de vardı: “Halk tarafından seçilmiş yerel temsilcilerin kayyım yoluyla görevlerinden alınmaları demek, milyonlarca seçmenin iradesini de tanımamak anlamına gelir. Her fırsatta sandığı işaret eden siyasal iktidarın, sandıktan çıkan iradeyi tanımaması kendi söylemleriyle çelişmektedir.”

MÜZAKERE YOLUNUN AÇILMASI

Burç Baysal’ın okuduğu açıklamada, çatışmalarda yıkılan kentlerin yerel yönetimler ve kent dinamiklerinin devre dışı bırakılarak, merkeziyetçi bir anlayışla yeniden inşa sürecine girmenin, halk iradesi ve çoğulcu demokrasi anlayışı ile bağdaşmadığı ifade edildi.

Sivil Toplum Örgütleri’nin gündeminde Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması da vardı. Baysal, “Hakkari ve Şırnak illerinin il statüsünden çıkarılmak istenmesi halkın iradesine yapılan başka bir antidemokratik tutumdur kabul edilemez” dedi.

Demokratik bir toplum inşa etmenin ve sorunları çözüme taşımanın tek yönteminin diyalog ve müzakere yolundan geçtiğini ifade eden Baysal, müzakere koşullarının sağlanması için tarafların acilen çatışmasızlık çağrısı yaptı.

ETKİNLİKLERİN YASAKLANMASINA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Diyarbakır’da düzenlenen basın toplantısının Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılacağı duyurulmuştu. Ancak Valilik tarafından kentte bütün etkinliklerin yasaklanması nedeniyle açıklama Diyarbakır Barosu’nda gerçekleşti. Yasak nedeniyle kapalı alanda basın toplantısı yapmak zorunda kalan kurumlar, yasaklara da tepki gösterdi.

Açıklamanın yapıldığı sırada, Diyarbakır Barosu’nun bulunduğu binanın etrafında iki TOMA ve çok sayıda polisin konumlandığı gözlendi. (DUVAR)