Belge yayınevi çalışanı Varış: Zamanında FETÖ’nün kitaplarını aldırıyorlardı

Abone ol

DUVAR - Belge Yayınları’na yapılan polis baskınında gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan yayınevi çalışanı Mehmet Ali Varış, Belge Yayınları’nın "Bir ülkenin katli medya eliyle yapılıyor. İstedikleri zaman gazetecileri, yayıncıları, akademisyenleri hedefe oturtabiliyorlar. Bakanlık bir hukuki işlem yapacaksa yalan haber yapan, kin ve nefret aşılayan kurumlarla uğraşmalı” dedi.

Ragıp Zarakolu ile Ayşenur Zarakolu tarafından 40 yıl önce kurulan Belge Yayınları, geçen hafta polisler tarafından iki kez basılarak 2200 adet kitabına el konuldu. 2001 yılından beri Belge Yayınları’nda çalışan Ticari bir yayınevi olmadıklarını ve amatör ruhla çalışanların eserlerini gün yüzüne çıkarmaya meyilli olduklarını anlatan Varış, Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'a konuştu.

Polis baskınını bekliyor muydunuz?

Van’da düzenlenen bir fuarda standımızda toplatılmış üç adet kitap bulunmuştu. Bununla ilgili hakkımda tutuklama kararı çıkarılmış. Bir gece gözaltında kaldım. Mahkemeye çıkarılınca serbest bırakıldım. O gün arama yapamayan polislerin tekrar geleceğini biliyorduk.

Polisler arama sırasında hangi kitapları aldılar?

Elimizde az sayıda “Kawa’nın Ezgisi” kitabı vardı. Bu kitap dördüncü baskısı basılmış bir kitap. Toplatılma kararı olduğunu bilmiyorduk. Arşivimizden bir KCK kitabını aldılar. Bir de 2 bin tane bandrolsüz kitap alındı. Bandrol yasası daha önceden yoktu. Çıkarılan kolaylığa karşı Belge Yayınları yaşadığı zorlu süreçlerden dolayı, teknik sorunlarını halledememişti. 1970’lerde, 1980’lerde basılan çok sayıda kitap var. Ama bandrolü yok. Şimdi bu kitapları çöpe mi atalım? Bu kitaplar korsan değil. Yıllar önce yayımlanmış, değerli eserler..

Gazeteciler, yazarlar, akademisyenler.. Sizce şimdi sıra yayınevlerinde mi?

Yayıncılık sektörü bir dönem ülkenin siyasetine etki yapabileceği için el değiştirildi. Bu anlamda var olan yayıncılar şu an edilgen bir durumda. Birkaç yayınevine dokunmaya kalkabilirler. Ama ileriye gitmezler. Şu an Kürt yayıncılar çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. İzinli basılan kitapların olduğu fuarlarda stantları basılıyor. Evrensel Yayınları’nın başına gelenler zaten ortada. Bir ülkenin katli medya eliyle olur. Şu an yapılan da tam olarak bu. İstedikleri zaman gazetecileri, yayıncıları, akademisyenleri hedefe oturtabiliyorlar. Bakanlık bir hukuki işlem yapacaksa yalan haber yapan, kin ve nefret aşılayan kurumlarla uğraşmalı. Devlet ne yazık ki yayınevlerine destek verip şeffaf davranmıyor. İşine geldiği gibi davranan hükümet, zamanında bizlerin parasıyla kamyon kamyon FETÖ’nün kitaplarını aldırıyordu. Şimdi ise o kitapları yaktırıyor. Toplum bir bedel ödüyor. Biz yayınevleri olarak, sizler gazeteciler olarak ödüyorsunuz.