'Belirli gün ve haftalar' değiştirildi

‘Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde kapsamlı bir değişiklik yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi ile okullarda kutlanacak ve anılacak 'belirli gün ve haftalar çizelgesi' yeniden belirlendi.

Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde kapsamlı bir değişikliğe gitti. Okullarda kutlanacak ve anılacak günlerin belirlendiği ‘belirli gün ve haftalar’ çizelgesi yeniden belirlendi.

Buna göre ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’, ‘29 Nisan Kût’ül Amâre Zaferi’, ‘29 Mayıs İstanbul’un Fethi’, kutlama çizelgesine ilk kez girdi. FETÖ ile irtibatlı olduğu iddialarının ardından ismi ‘Siret Haftası’ olarak değiştirilen Kutlu Doğum Haftası da MEB’in çizelgesinde ilk kez ‘Kutlu Doğum’ adıyla yer aldı. Yeni düzenleme ile artık öğrenciler ‘Müzik Kulübü’ yerine ‘Hoş Sada Musiki Kulübü’, ‘Resim Kulübü’ yerine ‘Geleneksel Sanatlar Kulübü’ kurabilecek. MEB, yeni yönetmelikle sosyal etkinliklerin amaçları arasına “milli, manevi, ahlaki değerler kazandırmayı” da ekledi.

'ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINA BAĞLILIK' İFADESİ ÇIKARILDI

Milliyet gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, “Öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadeleri yönetmelikten çıkarıldı. Okullarda artık milli, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve bu değerlerin yeni nesillere aktarımını sağlamak amacıyla sosyal etkinlik çalışmaları yapılacak. Aynı amaçlarla yarışmalar düzenlenecek. Yeni yönetmelikle okul dergi ve gazetelerinde yer alacak yayımların neler olabileceğine yönelik sınırlandırmalar kaldırıldı.

BAYRAK TÖRENİNE UYGUN KIYAFETLE KATILMA HÜKMÜ DE ÇIKTI

Yeni düzenlemede bayrak törenleri dışında okullarda yapılan törenlere ilişkin hükümler de kaldırıldı. Bu törenlerde okul binaları ile Atatürk köşesi, bayrak, flama ve mevzuata uygun afişlerle donatılıyor ve imkânlar ölçüsünde ışıklandırılıyordu. Okulda ve çevrede varsa bando, folklor ekibi ve yayın organlarından yararlanılıyor; ayrıca törenlerde 'Atatürk ve Türk büyükleri ile eğitim şehitleri için' saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşı okunuyordu. Bayrak törenlerine okulda bulunan yönetici, öğretmen, öğrenciler ve diğer görevlilerin kılık kıyafet yönetmeliğine uygun kıyafetle katılması hükmü de yönetmelikten çıkarıldı.