Berat Albayrak: 'Dolar 10, 15 olacak', hadi ya 15 lira mı olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, dolar kurunun para birimi stratejisiyle "başka bir döneme girdiğini" söyledi. Albayrak, "'5 olacak, 8 olacak, 10 olacak, 15 olacak'. Hadi ya 15 lira mı olacak? Acaba sen ağustos, eylül, ekim ayında 8,10 lira olacak diye 6-7 liradan dolar toplayıp da şimdi düştüğü için bundan rahatsızlık duyuyorsun" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Otomotiv Kongresi'ne katıldı. Türkiye'nin son dönemdeki süreçte her gün yeni bir pozitif bilgi ile ilerlediğini söyleyen Berat Albayrak, bu süreçte "enflasyonla çok önemli mücadele ortaya koyulduğunu" belirtti.

Albayrak, "Dengelenme sürecinde birçok uzmanın, ekonomistin, akademisyenin, yerli ve yabancı yatırımcının beklentisinin aksine çok daha hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girdi Türkiye ekonomisi. Gerek cari dengede, gerek bütçe disiplininde, gerek kur, enflasyon, faiz sürecinde çok hızlı bir şekilde bu yola girdi" dedi.

'KUR PARA BİRİMİ STRATEJİSİYLE BAŞKA BİR DÖNEME GİRDİ'

Dolar kurunda yükseliş olmasını bekleyenler olduğu belirten Albayrak, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede özellikle iktisadi faaliyetin normal şartlar altında, iktisat ilmi matematikten daha çok sosyal bilimlerle ilişkili. Yani işin yüzde 51 sosyoloji psikoloji 'kötü, kötü, kötü, kötü', '5 olacak, 8 olacak, 10 olacak, 15 olacak'. Hadi ya 15 lira mı olacak? Acaba sen ağustos, eylül, ekim ayında 8,10 lira olacak diye 6-7 liradan dolar toplayıp da şimdi düştüğü için bundan rahatsızlık duyduğun için mi söylüyorsun bunu. Ama işte geçen de ifade ettim. Çok beklersiniz. Türkiye özellikle yeni dönemde kur strateji, reel efektif kur strateji likidite, faiz, sermaye piyasaları stratejisiyle özellikle Merkez Bankası BDDK, Hazine, hazine ihale stratejisiyle, kur para birimi stratejiyle çok başka bir döneme girdi."

'EYLÜL GİBİ TEK HANELİ ENFLASYONU GÖRECEĞİZ'

Enflasyonda yılın ikinci yarısında tek haneli rakamlar beklediklerini aktaran Albayrak, "Yaza doğru biz turizmin, tarım üretiminin, ihracatın, faizlerin düşmesi, likiditenin güçlenmesi ve enflasyondaki baz etkisinin de etkisiyle bu yılın 2. yarısı, eylül gibi tek haneli enflasyonları göreceğiz. Bunun da etkisiyle cari fazla dönemini aylık bazda olsun göreceğiz" diye konuştu.

'İKİNCİ EL OTOMOBİLDE KDV ÇALIŞMASINI KÜLLİYE'YE GÖNDERDİK'

Bakan Albayrak, ÖTV ve KDV indiriminin uzatılmasına ilişkin dün gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile birlikte iç piyasa ve iç talebin dengelenme sürecini desteklediklerini söyledi.

Mobilya sektörü, beyaz eşya ve otomotivde ticari araçlardaki indirimin devamı noktasında adım attıklarını dile getiren Albayrak, "Konutta da mart itibarıyla günlük takip ettiğim rakamlar çok güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor" dedi.

Albayrak, faizlerin yüzde 1,28’lere geldiğini belirterek, mayıs gibi yüzde 1'in altını, yüzde 0,98’i görünce sektördeki sürecin daha da hızlanacağını ifade etti.

İkinci el otomobil satışlarında yaşanan KDV sorununun kendisine aktarıldığını ve konuya ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Albayrak, "Dün gece itibarıyla arkadaşlarla konuştuk, (KDV uyuşmazlığında) imzaları tamamladık, Külliye'ye gönderdik. Bugün biraz önce aldığın bilgi itibarıyla Külliye'de de imzadan çıkmış. Bu uyuşmazlık sorununu da çözmüş olduk" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'NİN BİLANÇOSUNDA BORÇ SORUNU YOK'

Albayrak, "Türkiye ekonomisinin, Ağustos 2018'den bugüne kadarki süreçte, risk ve sıkıntı teşkil eden hususların neredeyse tamamını bertaraf ettiğini" söyledi.

Kamu bilançosu açısından Türkiye'nin dünyanın en düşük borçluluğa sahip ülkelerden biri olduğunu ifade eden Albayrak, "Türkiye'nin bilançosunda borç sorunu yok" dedi. (İSTANBUL/AA)