Berberoğlu için 'tutukluluğa devam' kararı

25 yıl hapis cezasın çarptırıldığı MİT TIR'ları davasında yeniden yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun 'tutukluluğunun devamına' karar verildi. Yeniden yargılamada savcının hakkında müebbet hapis talep ettiği Berberoğlu, İstanbul Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Abone ol

DUVAR -  MİT TIR'larına ait görüntüleri Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddia edilen tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun İstinaf Mahkemesi'ndeki ikinci duruşması görüldü. Mahkeme Berberoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk yargılamada 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na verilen cezayı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) bozmuştu.

DURUŞMA 'KAMU GÜVENLİĞİ' GEREKÇESİYLE KAPALI YAPILDI

Uİstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde yeniden görülen davanın ikinci duruşması kapalı yapıldı. 1 Aralık 2017 tarihinde görülen davanın ilk duruşmasında, 2. Ceza Dairesi, kamu güvenliğini gerekçe göstererek duruşmanın kapalı yapılmasına karar vermiş, ailesi ve avukatları dışında kalan herkesi dışarıya çıkarmıştı.

Bugünkü duruşmaya Berberoğlu'nun avukatları katılırken, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek de adliyeye geldi, ancak kapalılık kararı nedeni ile duruşma salonuna giremedi.

KELEPÇEYE KARŞI ÇIKTIĞI İÇİN DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde yapılacak yargılama için kelepçe vurularak adliyeye götürülmek istenmesini protesto etti. Kelepçe dayatmasına karşı çıktığı için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde görülen duruşmaya gelmeyen Berberoğlu, cezaevinden SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme Enis Berberoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verildi.. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

CHP MİLLETVEKİLLERİ ADLİYE ÖNÜNDE

Duruşma sırasında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi önüne  CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin, Gamze Akkuş İlgezdi, Dursun Çiçek, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Burkay Düzce, geldi. Engin Altay burada bir açıklama yaptı.

'RIZA SARRAF'A REVA GÖRÜLMEYEN MUAMELE MİLLETVEKİLİNE REVA GÖRÜLDÜ'

Mahkeme kararlarının meşruiyetinin kamu vicdanındaki karşılıklarıyla doğru orantılı olduğunu vurgulayan Altay, şöyle dedi: "Böyle baktığımız zaman, Türkiye olarak, 80 milyon olarak bir hukuk garabetiyle, bir büyük trajediyle, bir büyük insan hakkı ihlaliyle karşı karşıyayız. Yargının siyasetin vesayeti altına girdiği ülkelerde demokraside temel hak ve özgürlüklerden bahsetmenin imkanı yoktur. Bugün hala milletvekili olan İstanbul Milletvekilimiz Kadri Enis Berberoğlu hakkındaki açılan dava ile ilgili Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılmamıştır. Katılmama sebebi de Rıza Sarraf'a reva görülmeyen muamele ve başka milletvekillerine de reva görülmeyen bu muamele Enis Berberoğlu'na tatbik edilmek istenmektedir ısrarla. O da milletvekilimizin suçu sabitlenmeyip hüküm kesinleşmediği halde kelepçe ile adliyeye getirmek istenmesi ve bu konudaki basınç ve dirençtir."

ANAYASA MAHKEMESİ'NE ÇAĞRI

Altay, şöyle devam etti: "Milletvekilimiz buraya gelmemek suretiyle aziz milletimizin gururunu, itibarını; ona halel getirmemek amacıyla duruşmaya SEGBİS yöntemiyle katılacaktır. Önce şunu belirtmek isterim. Anayasa Mahkemesi biran önce üzerindeki gölgeyi, meşruiyet gölgesini kaldırmak zorundadır. Yüksek yargının en üst organı olması sıfatıyla AYM'nin milletvekilimizin yaptığı başvuruyu halen işleme almamış olması düşündürücü ve vahim bir durumdur. Bunu da kabul etmemiz mümkün değildir."

NE OLMUŞTU?

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili davada 4 Haziran 2017 tarihinde "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçunu işlediği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı.

Berberoğlu'yla aynı davada yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün dosyaları ise ayrıldı.

Enis Berberoğlu'nun avukatları karara itiraz ederek, İstanbul Bölge Adliye Mahkmesesi'ne başvurdu. Berberoğlu'nun yaptığı istinaf başvurusunu yerinde bulan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının bozulmasına 9 Ekim'de karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin kararını, "usul ve yasaya aykırı olduğu" gerekçesiyle 7 Kasım da iade edilmesine karar verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi iade kararında, "(İstinaf Mahkemesi) Adeta kendini yüce Yargıtay'ın yerine koyarak esastan bozma yapmış, mahkememizin bağımsızlığına, karar verme özgürlüğüne müdahale etmiştir. Hatta Bölge Adliye Başsavcılığı dahi bu hatalı uygulama karşısında sessiz kalmamış, itiraz yetkisi olmamasına rağmen 'görüldü' yaparken dile getirdiğimiz hususlarda eleştirilerde bulunma zarureti hissetmiştir" ifadelerine yer verildi.

Kararda, istinafın yetkisi ve görevi dahilindeki bir konuda söz konusu yetkiyi kullanmayıp görev ve yetkisini ilk karar veren mahkemeye devretmesinin usul ve yasaya açıkça aykırılık teşkil ettiği kaydedilerek "Her ne kadar Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi bozma kararlarına karşı ilk derece mahkemelerinin direnemeyeceğini, direnme yasağı olduğunu içtihat altına almışsa da bu içtihadın, kanuna uygun şekilde yapılmış bozma kararlarına münhasır olduğunun kabulü gerekecektir" denildi.

Kararda, tüm bu nedenlerle "bozma kararının usul ve yasaya aykırılık teşkil etmekle verilen bozma kararı yönünden mahkemece yapılacak bir işlem olmadığından" karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi. (İSTANBUL/DHA)