Bergama'da Millet Bahçesi tedirginliği: Esnafın psikolojisi bozuldu
Bergama'da Millet Bahçesi projesi tartışmaları sürerken, esnaf için zaman giderek daralıyor. Görüşmelerden henüz sonuç çıkmadı, dükkanlarını tahliye etmesi istenen esnaf ne yapacağını bilmiyor.
Cihan Başakçıoğlu
İZMİR- İzmir Bergama'da 14 Eylül Stadyumu'nu da içine alan toplam 51 bin 569 metrekarelik alana yapılmak istenen “Millet Bahçesi” projesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Son olarak AK Partili Bergama Belediyesi, stadyum çevresindeki esnafa ”riskli yapı” tespiti nedeniyle yıkım yapılacağı, 60 gün içinde iş yerlerini tahliye etmeleri gerektiğine dair yazı gönderdi.
Yazının ardından belediyenin kararını protesto eden esnaflar 21 Ekim günü kepenk kapatarak hizmet vermedi. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileriyle birlikte açıklama yapan esnaflar mağduriyetlerini anlatırken, açıklamada yetkililerle gerekli görüşmelerin yapılacağı da dile getirildi. Yapılan görüşmelerden ise henüz bir sonuç çıkmış değil. Dükkanların boşaltılması için verilen zaman ise her geçen gün daralıyor.
'İTİRAZ ŞANSIMIZ DA YOK'
2004 yılından beri projenin yapılacağı bölgede esnaf olan İbrahim Dericioğulları yaşadıkları mağduriyeti Gazete Duvar'a anlattı. Yetkililerle yapılan görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadığını söyleyen Dericioğulları, projenin yetişmesi ve esnafın bir an önce dükkanlarını tahliye etmesi için “riskli yapı” yönteminin seçildiğini ifade etti.
Dericioğlulları, “Tahliye etmekten başka ne yapabiliriz ki? Çünkü deprem yönetmeliğine göre riskli yapı kategorisine giren bir binanın durumu bellidir. İtiraz etme şansımız yok, kanunlar da belli. Deprem yönetmeliğine göre riskli yapı statüsünde tahliye etmemiz istendi. 'Buraya proje yapılacak çıkın' denmedi. Dükkanlarımızdan örnek alınarak projenin yetişmesi ve bir an önce tahliye etmemiz için bu yöntem seçildi. Maalesef itiraz şansımız da yok” dedi.
'İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU'
Durumun esnafı ciddi anlamda etkilediğini vurgulayan İbrahim Dericioğulları, “Bu kara kışta bu karar esnafı nasıl zora sokmasın? Önceden bize bilgi verilseydi 'Herkes başının çaresine baksın' denseydi hazırlık yapardık. Şimdi 60 gün içinde boşaltmamızı istiyorlar. Biz ne yapacağız? Birkaçımız haricinde kimse dükkan bulamadı. Bergama'da bu bölgede zaten yeterli miktarda dükkan yok. İnsanlar haliyle kara kara ne yapacaklarını düşünüyorlar. Herkes bir arayış içinde. İnsanların psikolojisi de bozuldu. Aile yaşamları bozulanlar var” diye konuştu.
'ŞU AN HERKESİN YAŞADIĞINDAN DAHA ŞİDDETLİ SIKINTILARI YAŞIYORUZ'
Boşaltılması istenen bölgede 86 esnaf bulunduğunu söyleyen Dericioğulları, esnaflar yeni dükkan bulsa bile kimsenin hava parası verecek veya dükkanını yeniden dizayn edecek gücü olmadığını söyledi: “Dükkan bul, hava parası ver, dizayn et, nasıl yapacak insanlar bunu? Gerçekten kötü durumdayız. Pandemiden yeni çıktık. Birçok arkadaşımız uzun süre kapalı kaldı. Herkes borç içinde. İşler zaten ekonomiden dolayı kötü. Biz herkesin yaşadığından daha şiddetli sıkıntıları yaşıyoruz şu anda. Ne yapalım biz?
Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Belediye başkanımız en başından beri mağduriyet yaşatmayacağını bize söyledi. En son anda biz millet bahçesinde ticari alanların olmadığını öğrendik. Projenin yetişebilmesi için tahliyemizi istiyorlar. Biz memlekete faydalı şeyler yapılsın elbette ki istiyoruz; ama en baştan beri bize verilen sözlerin de yerine getirilmesini istiyoruz. Bizim siyasi bir mesajımız yok. Mağdur edilmemek istiyoruz.”
'GÜCÜMÜZ YOK, MAĞDURUZ'
İsmini vermek istemeyen bir esnaf ise yaklaşık 20 yıldır bu bölgede çalıştığını belirterek, “Gidin diyorlar, nereye gidelim? Biz buradan evimize ekmek götürüyoruz. Şimdi sorgusuz sualsiz çıkarıyorlar. Madem öyle aylar öncesinden bize çıkmamızı söyleselerdi. Şimdi nasıl dükkan bulalım da orayı yeniden yapalım? Pandemiden sonra gücümüz zaten yok. Herkes perişan durumda. Herkes birbirine ne yapacağını soruyor. Mağduruz” dedi.
BERGAMA TİCARET ODASI: BELEDİYENİN BU KARARI ERTELEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
Öte yandan konu ile ilgili açıklama yapan Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper de esnafın yaşadığı zorluğa dikkat çekti: “Pandemi sonrası ve kış öncesi, iki aylık sürede bu kadar esnaf kardeşimizin yeniden iş kurabilmesinin güç olduğunu ve belediyemizin bu kararı ertelemesi gerektiğini düşünüyoruz. İşyeri sahiplerinin rahatlatılması gerekiyor. Neler yapılması gerektiği ile ilgili başkan ile görüşeceğiz.”
NE OLMUŞTU?
Daha önce madencilik faaliyetleri kaynaklı doğa talanı ile sık sık gündeme gelen Bergama'da ilçe merkezine yapılmak istenen Millet Bahçesi Projesi son dönemde tartışmalı konulardan biri. 14 Eylül Stadı’nı da kapsayan toplamda 51 bin 569,49 metrekare alana yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi kapsamında, yürüyüş ve bisiklet yolları, kütüphane, kıraathane inşa edilmesi planlanıyor.
Alanın kuzeyinde ve güneyinde park alanı olarak belirlenmiş iki alanda, iki ve beş katlı yeni ticaret alanları yapılması da öngörülüyor. Böylelikle stat haricinde bu park alanlarının da imara açılacağı anlaşılırken, stat alanının çevresinde bulunan dükkanlar ise kaldırılacak. Ayrıca stadın olduğu bölgenin “kamu yararı gözetilerek koruma altına alınan” şeklinde tanımlanan 2’inci Derece SİT alanı olması da dikkat çekiyor. Yine projenin yapılacağı bazı alanlar da 3’üncü Derece SİT Alanı kapsamında.