Bergama’daki orman yangınlarının ortak özelliği ‘altın’ mı? Suç duyurusunda bulunulacak

Bergama’da yanan Gelintepe ve Kapıkaya daha önce altın madeni ile gündeme geldi. Çobanlar Köyü de MAPEG’in altın madeni için ihale ettiği alanlardan biriydi. Çevreciler, suç duyurusuna hazırlanıyor.

Abone ol

İZMİR- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye genelinde 316 sahayı geçtiğimiz aylarda ihaleye açtı. Madencilik faaliyetleri için ihaleye açılan alanların arasında 1990’lı yıllardan bugüne siyanürlü altın arama faaliyetleri ile gündeme gelen Bergama da bulunuyordu. Bergama’daki 535 hektarlık alan için yapılan ihale sonuçlandı. İhaleyi TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi aldı.  

İhale için 1 milyon 750 bin TL ödeme yapan Nurol Holding bünyesindeki TÜMAD, Madra Dağı’nın bir bölümünü ve Çobanlar Köyü’nü de içerisine alan söz konusu alanda aralarında kurşun, altın, gümüş ve kobalt gibi ağır madenler olan 4’üncü grup maden araması yapabilecek. Ayrıca TÜMAD’ın Madra Dağı’nın Balıkesir sınırları içerisinde yer alan bölgesinde de altın ve gümüş madeni bulunuyor.

ÜÇ BÖLGEDE ORMAN YANGINLARI: NE HİKMETSE…

Geçtiğimiz hafta Bergama’da Gelintepe, Kapıkaya ve Çobanlar Köyü olmak üzere üç bölgede orman yangınları yaşandı. Yangınlarda büyük bir alan tahrip oldu. Yangında tahrip olan bölgelerin geçmişten bugüne madencilik faaliyetlerine konu olması ise dikkat çekti.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Bergama’da hafta başında başlayan yangınlar önce Yukarıbey, Gelintepe mevkiinde çıktı. Gelintepe’de bizim 12 yıllık Koza Altın Madeni’ne karşı verdiğimiz mücadele söz konusu. Açtığımız davalarla köylülerle birlikte onları kovmuştuk. Ama son bir yıldır şirket tekrar sondaja başladı. Bugün yarın da orada ocak açmaya hazırlandıklarına dair duyumumuz var. Ne tesadüf ki yangın orada başladı. Hemen onun bitişiğinde Tahtacı Alevi köyü olan Kapıkaya var. Maden yine oraya da el atmıştı. Yangın oraya da sıçradı. Çok bariz sırıtan bir durum var. Ne hikmetse madencilerin uğraşıp da ele geçiremedikleri iki bölge olan Kapıkaya ve Gelintepe’de yangın çıkıyor” dedi.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Yangınların kontrol altına alınmasının ertesi günü ise bu kez Madra Dağı’nda bulunan Çobanlar Köyü’nde yangın çıktığına dikkat çeken Engel, “Madra’da Nurol Holding’e bağlı altın madeni var ve Kozak Yaylası ile arası 700-800 metre sınırda. Bu şirket 5 ay önce Çobanlar Köyü için MAPEG’den ihale aldı. Burada ocak açma arifesinde iken ne hikmetse burada da yangın çıktı. Köylüler tarafından bizlere ulaştırılan bir video var. Videoda birilerinin yangını yukardan aşağı yakarak indiği çok belli” diye konuştu.  

Yangınların kapsamlı şekilde soruşturulması için gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarının da altını çizen Engel, “Üçünde de ortak özellik altın madenlerinin faaliyetleri. Söz konusu bölgede binlerce ağaç vardı. Ormanlık bir alan. Faaliyete başladıklarında belki yüzlerce ağacı kesmek durumunda kalacaklardı ancak bu yangın vesilesiyle işlerini kolaylaştırdıklarını sanıyorlar. İşin takipçisiyiz. Bu topraklar sahipsiz değil. Önümüzdeki hafta suç duyurusunda bulunmak için hazırlığımız var. ‘Yangın sezonundayız’ denilip geçilecek bir durum söz konusu değil. Bu olayın soruşturulması için de platform olarak elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Engel, Çobanlar Köyü’ndeki yangına giden Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş’ın kaza sonucu yaşamını yitirmesine dair üzüntülerini de dile getirdi.