Berkin Elvan davası ertelendi

Gezi eylemleri sırasında gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın duruşması başladı. Duruşmada TRT'nin, Elvan'ın vurulma görüntülerini 'yeterli personel yok' diyerek incelemediği ortaya çıktı. Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında adalet talebi öne çıktı. Duruşma 6 Temmuz'a ertelendi.

Abone ol

DUVAR - Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin kafasına gelmesiyle öldürülen Berkin Elvan'ın davası üç yılı aşkın süreden sonra bugün başladı. Elvan’ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru F.D., üç yıl sonra ilk kez yargılanıyor. Dava öncesi İstanbul Adliyesi'nin önünde açıklama yapan Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan "Bugün burada adalet arayacağız ama bu davanın emsal bir dava olmasını istiyoruz" dedi.

Davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan sanık polis duruşmaya gelmedi. Van 2. Suh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma salonundan SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katılıyor.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin “olası kastla öldürme” suçundan yargılanması isteniyor.

BAROLARIN KATILMA TALEBİNE RET

Duruşmada Sami Elvan, Gülsüm Elvan ve kardeşleri Özge ile Gamze Elvan, sanıktan şikayetçi olduklarını dile getirdi. Ardından Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ile Aydın Barosu, Antalya Barosu, Manisa Barosu, Balıkesir Barosu, İzmir Barosu, İstanbul Barosu, Diyarbakır Barosu ve Van Barosu duruşmaya katılma talebinde bulundu.

Sanık müdafileri ise baroların davaya katılma taleplerinin reddini istedi. Savcı sunduğu mütalaada baroların suçtan zarar görmediğini iddia ederek, katılma taleplerinin reddini, ailenin ise duruşmaya katılma taleplerinin kabulünü istedi. Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, Berkin Elvan’ın ailesinin doğrudan suçtan zarar görmesinden kaynaklı oy birliği ile duruşmaya katılmasına, baroların katılma talebini ise suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesi ile reddedilmesine oy birliği ile karar verdi.

SANIK TAKMA BIYIK MI TAKIYOR?

Elvan ailesi avukatlarından Can Atalay, duruşmaya SEGBİS sistemiyle katılan sanık polisin gözlüklü ve bıyıklı görüntüsüne dikkat çekerek, "Sanığın takma materyaller takıp takmadığı konusunda mahkemenin tespit yapması gerekir" dedi. Elvan ailesi avukatları, sanık polis Fatih Dalgalı'nın SEGBİS'le duruşmaya katılmasınının adil yargılama açısından yeterli olmayacağına dikkat çekerek, sanığın İstanbul'a getirilmesini talep etti. Sanık polisin  avukatı Derya Koyuncu ise "güvenlik" gerekçesiyle müvekkilinin İstanbul'a getirilmesinin doğru olmadığını söyledi. Koyuncu, sanığın takma bıyık ve gözlük taktığı iddialarına da "Bu yapılan ithamdır, müvekkilimi sahtekarlıkla suçluyorlar" dedi.

Öte yandan Cumhuriyet'te yer alan habere göre, davada, TRT'nin Berkin Elvan'ın vurulma anına ait görüntüleri yeterli personel olmadığı gerekçesiyle inceleme talebini reddettiği ortaya çıktı.

SALON GAZDAN ETKİLENDİ

Berkin'le ilgili dava sürerken, salondakilerin öksürdüğü öğrenildi. Çağlayan Adliyesi'ndeki Adalet Nöbeti'ne yönelik saldırıda kullanılan gazın salona girmiş olabileceği belirtildi.

SANIK HATIRLAMIYOR

Ara verilen duruşma yeniden başladı. Sanık F.D.'nin savunmasına geçildi. Birgün'de yer alan habere göre, sanık, 25-26 saat görev yaptığını ve üzerinden 4 yıl geçtiği için çok fazla bir şey hatırlamadığını savundu. Sanık, "Kağıt üzerinde gaz tüfeği kullanıcısıyım ama o gün kullandım mı hatırlamıyorum" ifadesini kullandı. Hakim'in "15 Haziran gecesi Zed (gaz tüfeği) kullandın mı?" sorusuna yanıt veren sanık, "O gece 4-5 kişide zed tüfeği vardı. Ben net olarak hatırlamıyorum" dedi. Sanık o gece görevli olanları da hatırlamadığını savundu. Hakim'in "Görüntüleri izledin mi? O sen değil misin?" sorusuna da yanıt veren sanık, "İzledim ama anlaşılmıyor hepimizin üzerinde aynı giysiler, maskeler var" dedi.

GÜLSÜM ELVAN FENALAŞTI

Sanığın ardından, Berkin'in annesi Gülsüm Elvan o günü anlatmaya başladı. Elvan, "O hafta oğlumun mezuniyeti vardı. Berkin ve büyük kızımla birlikte alış verişe gittik. Ben Pazar'a gittim. Berkin benden para istedi. Mezuniyette şaka yapacaklarmış kız kaçıran alacakmış, 5TL verdim. Yemekten sonra yedi gibi yürüyüş başladı Berkin de biz de gittik. Ayağımı incitmiştim ayağımda terlikle çıkıp Berkin'i aradım. Oğlumu bulduğumda takıldı bana, 'Sen bu ayakla niye çıktın' diye, güle oynaya yürüdük. Ben eve ayakkabımı giymeye gittim. Gazi'den gelenler oldu. E-5'in karşısında gaz atmaya başladı polis. Abim, Berkin'i de alıp eve getirdi, eşim de evdeydi. Balkondan camdan olayları seyrediyoruz. Ne yalan söyleyeyim tanıdık varsa içeri alacağım yardıma... Dışarısı gaz içinde.

Hem vurdunuz hemde yetmiyormuş gibi götürmeme izin vermediniz. Utanın kendinizden katiller. O çocuğu yakalayıp getirecektin. Devlet bana ceza verecekti. Bunu yapamadınız mı? Çocuk katillerisiniz. Ben çocuğumu ekmek almaya gönderdim sizin yüzünüzden çocuğum öldü. Hepiniz çocuk katilisiniz. Siz bu yargıları yapmadığınız sürece daha çok katiller olacak. Bu mu sizin vicdanınız. Emri veren katil Cumhurbaşkanı olmuş. Benim çocuğumu Recep Tayyip Erdoğan öldürdü. Çocuklarımın can güvenliği yok. Ne istiyorsunuz benden yetmedi mi? Benim çocuğumun saçının teline zarar gelirse hükümeti suçlu tutarım"

'OĞLUMU TERÖRİZE ETMELERİNİ KABUL ETMİYORUM'

Anne Elvan konuşurken fenalaştı. Duruşmaya ara verildi. Aranın ardından konuşan Elvan'ın babası Sami Elvan;"Ben de eşim de tekstil işçisiyiz. O gün uyuyordum. Kızım geldi Berkin'in kafası kırılmış dedi. Kendime konduramadım. Küçük bir şey var sandım. Daha uzaktaki hastaneye gittik. Kimse bize bilgi vermedi. Oğlumu vuran polis bellidir. Görüntüler çok açık. Benim oğlum küçücük çocuktu. Onu terörize etmelerini kabul etmiyorum" dedi. Daha sonra konuşan Gamze Elvan ise;" Polisler beni tehdit ediyor. Kardeşin gibi tüm teröristleri temizleyeceğiz dediler. Beni mahalleli kurtardı" şeklinde konuştu.

DURUŞMA 6 TEMMUZ’A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti ara kararında, sanığın tutuklanmasına ilişkin talebi dosyadaki delil durumu, sanığın duruşmaları takip etmiş olması, yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesinin bulunmaması dikkate alınarak yerinde görülmediğinden reddine karar verdi. Heyet, sanığın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilerek bıyığı ve saçıyla ilgili rapor aldırılması yönündeki talepleri de dosyada fotoğrafların bulunması, görüntü kayıtları, sanığın görüntü kayıtlarının yeniden aldırılmasına ilişkin hususlar dikkate alınarak reddine hükmetti.

TÜBİTAK’a görüntü iyileştirilmesine dair müzekkerenin beklenmesine de karar verildi. Duruşma, 6 Temmuz'a ertelendi.