Berkin Elvan haberleri nedeniyle yargılanan gazeteciler beraat etti

Gezi eylemleri sırasında öldürülen Berkin Elvan'ın soruşturmasıyla ilgili haber yapan üç gazeteciye açılan dava görüldü. Mahkeme 'kanunda suç olmaması sebebiyle' gazetecilerin beraatına karar verdi.

Abone ol

DUVAR - Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu katledilen Berkin Elvan'ın soruşturmasıyla ilgili haberleri nedeniyle dava açılan gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar beraat etti. Diken'in haberine göre, mahkeme, ‘Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla dava açılan gazeteciler için eylemin yasada suç olarak tanımlanmadığını belirtti.

İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya Diken muhabiri Canan Coşkun ile diğer gazeteciler Can Uğur ve Ali Açar'ın avukatları katıldı. Duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izledi. Duruşmada mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Coşkun, söz konusu haberde avukatların açıklamalarına ve başsavcılığın açıklamasına yer verdiklerini söyleyerek şunları ifade etti:

“Berkin’in vurulmasından itibaren failler hakkında yürütülen soruşturmanın her aşamasını haberleştirdim. Bu haber de bahsettiğim fikri takibin bir parçasıdır. Avukatlar basın açıklamasında Berkin’i vuran polisin ismini açıklamıştı. Ben de bu polisin soruşturma aşamasında dosyaya giren fotoğrafını ve ifadesini buldum. Fotoğrafını buzlayarak, ismini de kodlayarak kullandık. Yani haberde polisin yer almasının tek sebebi dosyada şüpheli olarak yer almasıydı. Kastım yalnızca haber yapmaktı, iddianamede ve esas hakkındaki mütalaada öne sürüldüğü gibi herhangi bir kamu görevlisini terör örgütlerine hedef göstermek gibi bir amacım yoktu, olamaz da. Çünkü haberde polisin kimliğini açığa çıkaracak hiçbir unsur yoktu. Herhangi bir suç işlemedim. Bu nedenle hakkımda beraat kararı vermenizi talep ediyorum.“

Coşkun’un ardından iddia makamı, mütalaasında ceza talep etti. Coşkun’un avukatı Abbas Yalçın, soruşturmanın haberleştirmesinin suç olmadığını belirterek, müvekkilinin beraatını istedi.

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU’NDA SUÇ DEĞİL

Can Uğur’un avukatı Tolgay Güvercin ise, haberlerde kullanılan polis fotoğrafının tanınmadığını ve bu nedenle hedef gösterilmesinin hukukken mümkün olamayacağını ifade etti. Güvercin, “Suçun nitelemesi var mı? Savcı bunu göstermekle zorunludur. Somut hiçbir şey olmamasına rağmen hedef gösterildiğine ilişkin ifadelere yer veriliyor. Herhangi bir suç unsuru uluşmadığı için müvekkilimin beraatını istiyorum” dedi.

Ali Açar’ın avukatı Damla Çaltepe ise müvekkilinin vekaletini yeni aldığını, bu nedenle savunma için süre istediğini söyledi. Heyet, avukat Çaltepe’nin talebini reddederek dosyayı karara bağlayacağını duyurdu. Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan heyet, yüklenen suçun Ceza Muhakemesi Kanunu’nda suç olmaması sebebiyle üç gazetecinin ayrı ayrı beraatına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Berkin Elvan soruşturmasıyla ilgili 11 Mart 2016 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ‘Berkin Elvan’ı vurduğu iddia edilen polis görev yerini hatırlamadı‘ ve BirGün gazetesinin internet sitesinde yayımlanan ‘Berkin soruşturmasındaki gizlilik kararının sebebi katilin itibarı zedelenmesin‘ başlıklı haberler gerekçe gösterilerek gazeteciler Coşkun, Açar ve Uğur hakkında 21 Kasım 2019 tarihinde iddianame düzenlenmişti.

İddianamede, adliyedeki makamında öldürülen savcı Mehmet Selim Kiraz hatırlatılarak, onu öldüren Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol’la ilgili DHKP-C açıklamasında, şüpheli polisin kimliğinin de yayınlandığı ve ölümle tehdit edildiği ifade edilmişti. Savcılık, ‘Berkin Elvan’ın ölümünün bir kısım terör örgütleri tarafından istismar edildiğini‘ ileri sürerek dava konusu haberlerle şüpheli polisin sol örgütlere hedef gösterildiğini öne sürmüştü.

Yargılama kapsamında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, gazetecilerin iddianamede talep edilen suçlamayla cezalandırılmasını istemişti. (HABER MERKEZİ)