Berlinale'in yeni yönetimi, festival programında değişikliğe gitti

Berlin Film Festivali'nin yeni direktörü Tricia Tuttle, programda yer alan 'Encounters' bölümünün devam etmeyeceğini, bir sonraki festivalde 'Perspektifler' adlı yeni bir bölümün olacağını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Berlin Film Festivali'nin (Berlinale) yeni direktörü Tricia Tuttle, bir sonraki Berlinale'de yapılacak değişikliklere ilişkin açıklama yaptı. 

Variety'de yer alan habere göre, festival programına 2025'ten itibaren yeni yeteneklerin keşfine odaklanan 'Perspektifler' adlı yeni bir bölüm dahil edilecek. 2020'de başlatılan 'Encounters' (Karşılaşmalar) bölümü ise festival programından çıkarılacak. 

Festival programına 4 yıl önce dahil edilen ve bir sonraki festivalde yer almayacak olan 'Encounters' (Karşılaşmalar) bölümü, yenilikçi bakış açılarına sahip kurmaca filmleri ve belgeselleri sergilemeyi amaçlıyordu. Festival yönetimi 'Encounters' bölümünün festival programından çıkarılmasına ilişkin özel bir açıklama yapmadı. 

'Perspektifler' başlıklı yeni yarışma, dünyanın dört bir yanından 14 kurmaca ilk filmi kapsayacak ve üç kişilik bir jüri 'En İyi İlk Film' ödülüne karar verecek. Yarışmanın kazanına verilecek 50 bin Euroluk para ödülü, kazanan filmin yapımcıları ve yönetmenleri arasında paylaştırılacak.

DÜNYA PRÖMİYERİNİ BERLINALE'DE YAPAN FİLMLERE ÖNCELİK

Perspektifler yarışmasına katılacak filmler, film programlama eş direktörleri, 'Panorama, 'Forum' ve 'Generation' bölümlerinin başkanlarıyla birlikte festival direktörü tarafından seçilecek.

Dünya prömiyerlerini Berlin Film Festivali'nde yapacak ilk filmlere öncelik tanıyacak Berlinale'de, festival direktörünün takdirine bağlı olarak kendi ülkelerinde prömiyer yapmış filmler de değerlendirmeye alınabilecek.

Organizatörler, ilk filmlerin diğer bölümlerde de yer alabileceğini açıkladı.

'ULUSLARARASI BİR SES YELPAZESİNİ TEMSİL EDEN FİLMLER ARIYORUZ'

Yeni yarışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tuttle, şu ifadeleri kullandı:

"Perspektifler, dünyanın dört bir yanından yükselen olağanüstü film yapımcıları için daha görünür bir platform sunacak. Cesur ve akıcı bir sinema diline sahip, çarpıcı perspektifler ve dünyayı görmenin yeni yollarını sunan, gerçekten uluslararası bir ses yelpazesini temsil eden filmler arıyoruz." 

Tuttle, sözlerini "Berlinale, tarihsel olarak olduğu gibi, festivalin farklı bölümlerinde bağımsız sinemacıların estetik ve yapısal olarak cesur eserlerinin profilini çıkarmaya devam edecek" diyerek noktaladı. 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)