Beşiktaş Belediyesi işçileri: CHP yöneticileri önce emek diyor ama…

Beşiktaş Belediyesi’nden emekli olan ancak kıdem tazminatları ödenmeyen işçiler tepkili: “Hak, hukuk, adalet diyenlerin bunu yapması içimizi acıtıyor.”

Abone ol

DUVAR - Beşiktaş Belediyesi’nden geçtiğimiz ocak ayında emekli olan yaklaşık 72 işçi anayasal hak olan kıdem tazminatını alamadı. İşçiler defalarca Beşiktaş Belediyesi yetkilileri ve genel merkezle görüşmelerine rağmen bir sonuç elde edemedi, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldı.

Hakları olan kıdem tazminatlarını alamadıkları için tepkili olan işçiler, ‘’Hak, hukuk, adalet diyenler tarafından haksızlığa uğratılmak içimizi acıtıyor’’ ifadesini kullanıyor. 

‘KIDEM TAZMİNATIMLA İŞSİZ ÇOCUKLARIMA İŞ KURACAKTIM’

Hüseyin Çavuş yaklaşık 25 yıl Beşiktaş Belediyesi’nde çalışmış ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden emekli olmuş. Nisan ayından beri almaya hak kazandığı 490 bin TL olan kıdem tazminatının ödenmesini bekliyor.

Çavuş yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor:

"Ben 14 Nisan 2023’e kendi isteğimle EYT ile emekli oldum. Benim iki kızım üniversiteyi bitirdi ve peyzaj mimarı oldu. Oğlum da yarı burslu olarak üniversiteyi kazandı. Maddi açıdan sıkıntımız olduğu için emeklilik kararı aldım. Peyzaj mimarı olan kızlarım uzun zamandır iş arıyorlardı ancak bulamadılar. Kıdem tazminatımla onlara bir iş kurmak istedim. Gençlere iş kurmak, onların önünü açmak, topluma faydalı birer birey olmalarını sağlamak için emeklilik kararı almıştım."

‘CHP YÖNETİCİLERİ ÖNCE EMEK DİYOR AMA…’

Çavuş çalıştığı 25 yıl boyunca verilen her görevi yaptığını ancak 'Hak, hukuk, adalet' diyenler tarafından haksızlığa uğradığını belirtiyor:

"Ben belediyede Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde işe başladım ve bu birimden de emekli oldum. İlk işe başladığımda çöp kamyonunda çalıştım. Sokakları süpürdüm, insanların arkalarında bıraktığı pislikleri temizledim. Ne işe gönderdilerse yaptım. Şimdi oturup düşünüyorum, geriye dönüp bakıyorum ve yaşadıklarım bana acı veriyor. 25 yıllık emeğimin karşılığı olan parayı alamıyorum. CHP yöneticileri ‘önce emek’ diyor ama ‘hak, hukuk, adalet’ diyen ve bunu savunan insanlar tarafından haksızlığa uğramak benim içimi acıtıyor. Ben kendim de CHP’liyim. Her seçimde sandık başında gidip görev aldım. Sadece bana değil bütün arkadaşlarıma yapılanlar canımı acıtıyor."

Ocak ayından beri emekli olan 72 kişi ile birlikte mücadelesini sürdüren Çavuş, KHK’den emekli olanların da aynı durumu yaşadığını söylüyor. Kıdem tazminatı olan 490 bin TL’nin sadece 43 bin TL’sini aldığını belirten Çavuş süreç boyunca yöneticilerle yaptıkları görüşmeleri şöyle özetliyor:

‘’Cumhurbaşkanlığı 1. Tur seçimleri öncesi belediye önünde sesimizi duyurmak için eylem yapacaktık. Beşiktaş Belediyesi’ni halka şikayet edecektik. Bunun üzerine Ozan İş (Belediye Başkan Yardımcısı) sendika odamızda biz işçilerle bir toplantı yaptı. Bize, ‘’Emlak vergilerini topladık, kasamızda para var, yapmayın, söz veriyorum, ödemeniz yapılacak’’ dedi. Ama yapılmadı. Temmuzun 13’ünden sonra vereceklerdi ama yine alamadık. Hatta taahhütname vermelerini istedim ama mümkün olmadığı söylendi. İzinlerden doğan fark ve sendika ve işveren arasında toplu iş sözleşmesine konulmuş bir madde vardı. Emekli olduğunuz 3 ay içerisinde 25 bin TL teşvik ücreti verilmesine yönelik madde. Onunla birlikte bayram öncesi 43 bin TL aldık."

Mahkeme sürecini başlattıklarını dile getiren Çavuş, ‘’Toplu halde bir avukat tuttuk ve arabulucuya gittik. Belediyeyi temsil eden kişi ‘verecek paramız yok’ demiş’’ diyor ve sözlerini şu şekilde tamamlıyor:

"Beşiktaş Belediyesi’nin kasası onların kasası değil ki halkın kasası, halkın parası. Halkın parası gasp edilmiş. Ben hakkım olan parayı istiyorum. Çocuğum yüzde 50 burslu okul kazandı, kredi kartına taksit yaptım, taksiti nasıl ödeyeceğimi düşüyorum, çocuğumu okutmak istiyorum."

‘HER YER KAPI DUVAR OLDU BİZE’

13 yıldan uzun süredir Beşiktaş Belediyesi’nde çalışan Beşiktaş Belediyesi’nde çalışan ve güvenlik biriminden emekli olan Barış Yılmaz da yaşananlara tepki gösteriyor.

Yılmaz, ‘’EYT’nin getirmiş olduğu anayasal şartlardan sonra planlama dahilinde 30 Mayıs 2023’te emekliliğimi verdim. ‘Kıdem tazminatı şu kadar gün içerisinde ödenir’ diye bir çerçeve yok ama diğer CHP’li ilçe belediyelerine baktığımızda, mesela Şişli Belediyesi 1 hafta içerisinde kıdem tazminatını ödüyor. Biz de buradan sonuç çıkararak ‘En geç 1-2 ay içinde ödenir’ diye düşündük ama ne aradılar, ne sordular’’ diyerek yaşadıklarını anlatıyor.

Belediye bünyesinde Destek Müdürlüğü'nden, mali işlere kadar birçok birimle görüşen Yılmaz hiçbir sonuç elde edemediğini de ekliyor.

Yaşadığı mağduriyete çözüm bulmak için CHP Genel Merkezi'ni aradığını ifade eden Yılmaz, ‘’Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı'nı aradım. Asistanları önce konuya duyarlı davrandılar. 1 ay sonra belediye işlerine karışmayacaklarını, böyle bir misyon ve görevlerinin olmadığını söylediler’’ diyor. Süreç içerisinde sadece geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ender Topçuoğlu’nun ‘Barış’a can suyu verin’ diyerek kendilerine yardım ettiğini belirten Yılmaz, Topçuoğlu’nun uğraşları sonucu 2 Ağustos’ta 47 bin TL’lik bir ödeme yapıldığını söylüyor.

Toplamda 264 bin TL kıdem tazminatı ödemesi olduğunu belirten Yılmaz, artık telefonlarına kimsenin çıkmadığına dikkat çekiyor. Yılmaz, ‘’Yaşadığımız mağduriyette birinci sorumlu Belediye Başkanı Rıza Akpolat’tır. İkinci sorumlu ise Mali İşlerden Genel Sorumlu Ozan İş’tir. Ödemeler Ozan İş’e bağlıdır. Ozan İş’le görüşmek istedim ama ulaşmak mümkün değil. Her yer bize kapı duvar oldu’’ diyor.

Ödeme yapılmama gerekçesi olarak ‘’Sıraya koyduk, para oldukça vereceğiz’’ cevabını aldığını belirten Yılmaz, ‘Ne zaman, ne kadarlık bir ödemeye olacağını bilmiyoruz. Parça parça ödeme için işçinin rızasının alınması lazım ama kendi bildikleri kurallara göre hareket ediyorlar. Biz ne verirsek buna katlanmak zorundasın diyorlar’’ diyerek sitemini anlatıyor.

‘SENDİKALAR EMEKLİLERİN SORUNLARI İLE İLGİLENMİYOR’

Emekli olunca Balıkesir’e taşınan Yılmaz, mahkemeye gitmek istemediğini çünkü kaç yıl bekleyeceğini bilmediğini söylüyor. ‘’Benim bekleyecek durumum yok’’ diyen Yılmaz sözlerine şu şekilde devam ediyor:

"Başka bir şehirde hayat kurmak kolay değil, kızımı okula yazdıramadığım için okul kaydı silinmiş. Çok cahilce gelecek size belki ama kısa vadede hak ettiğim parayı alamazsam kendimi belediye önünde yakacağımı söyledim çünkü çaresizim. Bunu da söyledim onlara, bunun üzerine geçtiğimiz hafta 80 bin TL’lik bir ödeme daha yaptılar ve kızımı okula tekrar kayıt ettirdim. Ben tehditle iş yapmak istemiyorum. Hakkımı istiyorum. Ben çalışmışım ve hak kazanmışım."

Aynı zamanda sendika temsilcisi de olan Yılmaz, DİSK’e (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) bağlı Genel İş Sendikası'nı da eleştiriyor:

"Sendikalar fazla sorumluluk almıyor hele hele emekli olan personelin sorunlarıyla hiç ilgilenmiyorlar. Bizim derdimizle dertlenmeyen bir sendikadan çok fazla aksiyon almalarını beklemiyorum."

Konu ile ilgili iletişime geçtiğimiz Beşiktaş Belediyesi ise iddialara cevap vermedi.