Beşiktaş metro kazıları: Dünya göç haritasını değiştirebilecek bulgular

Beşiktaş İstasyonu alanında devam eden kazılara ilişkin konuşan Arkeolog Mehmet Ali Polat, buradaki mezarlar sayesinde ulaştıkları verilerin dünya göç haritasını değiştirebileceğini söyledi.

DUVAR - Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Beşiktaş İstasyonu olacak alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yürütülen kazılarda, M.Ö 3500-3000 yılları arasında tarihlenen kurgan tipi mezarlar bulundu. 2016'dan bu yana devam eden arkeolojik kazılarda 1910 yılında yapılmış tramvay hattı ve depolarına ait kalıntıların yanı sıra geç Osmanlı dönemi ve ardından orta ve geç Bizans dönemi kalıntılarına da rastlandı. Bu katmandan hemen sonra ise, Boğaz hattı için çok önemli olan Helenistik ve Roma dönemine ait küçük buluntular ortaya çıkarıldı.


Kazılarda günümüz deniz seviyesinden 1 buçuk metre derinlikte, dairesel plan veren taş dizileri de görüldü. Çalışmalar ilerledikçe bu yapıların, kurgan tipi mezarlar olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de bulunmuş en eski kurgan tipi mezarların, İlk Tunç çağına ait olanların hepsi 'kremasyon' yani yakılarak gömüldüğü için, kemikler çatlamış ve ufalanmış durumda. O nedenle alandaki arkeologlar çalışmalarını, dişçi aletleriyle ve titizlikle sürdürüyor. Çok ince bir çalışma yapılarak tüm mezarlar açılıyor ve belgeleniyor.

Haberin Devamı
Rakamlar değişti: 13 banka yeni promosyonu duyurdu İhtiyaç kredi faiz oranları düştü: İşte faizsiz kredi veren bankalar Rakamlar ortaya çıktı: Memur ve emeklinin ocak zammı ne kadar olacak? Tabela değişti: 9 Ağustos güncel akaryakıt fiyatları Uzmanı uyardı: IBAN'a para gönderirken dikkat Futbol anketi: En çok taraftar hangi kulüpte, kim şampiyon olur?