'Beşparmak Dağı’ndaki kazı çalışmaları durmalı ve bölge koruma altına alınmalı'

Maden çalışması başlatılan Beşparmak Dağı’nın korunması gereken tarihi, jeolojik ve ekolojik özelliklere sahip bir alan olduğunu belirten İYİ Parti'li Metin Ergun, soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Beşparmak Dağı’nda (Latmos) bulunan Çörlen Yaylası’nda yapılan kazı çalışmalarını TBMM gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle verdiği önergede Beşparmak Dağı’nın korunması gereken tarihi, jeolojik ve ekolojik özelliklere sahip bir alan olduğunu vurgulayan Ergun, bölgenin koruma altına alınması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Aydın ve Muğla illerimiz arasında ve Batı Menteşe dağ sırasında bulunan Beşparmak Dağı (Latmos Dağları) üzerindeki Çörlen Yaylası’nda madencilik faaliyetleri için kazı çalışmalarına başlandığı haberleri basına yansımıştır. Bahse konu bölge özel bir jeolojik yapıya sahiptir ve 8500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu tarihi mirası, benzersiz ekosistemi, içinden geçen su kaynağı ile koruma altına alınması gereken bir bölge niteliğindedir. Ayrıca söz konusu madencilik çalışmalarında kullanılan iş makinelerinin kazı yapılan bölgeye koruma altında olan SİT alanından geçirilerek götürüldüğü iddia edilmektedir. Tarihi, kültürel ve doğal mirası ile bu bölgenin korunması için gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.”

'FİRMA ÇED RAPORUNA SAHİP Mİ?'

İYİ Partili Ergun Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

"Beşparmak Dağları’nda bulunan Çörlen Yaylası’nın korunması için Bakanlığınız tarafından bugüne kadar hangi adımlar atılmıştır?

Söz konusu bölgede kazı çalışmaları yürüten firmanın madencilik yapabilmesi için Bakanlığınız hangi izinleri vermiştir?

İlgili firma bölgede madencilik faaliyetleri yürütebilmesi için gereken ÇED raporuna sahip midir?"