'Betonun Bittiği Yer: Ankara' ödülleri sonuçlandı

525 kişinin katılımıyla gerçekleşen 'Betonun Bittiği Yer: Ankara' oylamasında Ankara‘nın kentsel dokusunu en çok etkileyen alanları temsil etmek üzere beş farklı kategori belirlendi.

Abone ol

DUVAR - TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin düzenlediği 'Betonun Bittiği Yer: Ankara Ödülleri'nde, Ankara’daki mekanların ‘en kötü‘ örnekleri belirlendi. 

525 kişinin katılımıyla gerçekleşen 'Betonun Bittiği Yer: Ankara' oylamasında, şehrin karşılaştığı mekansal sorunlara dikkat çekmek ve bu sorunlara karşı kolektif bir bilinç oluşturmak amacıyla, Ankara‘nın kentsel dokusunu en çok etkileyen alanları temsil etmek üzere beş farklı kategori belirlendi.

Ulaşım kategorisi adayları, Ankara`da Ulaşım Ana Planı yapılmaksızın özel araç kullanımını özendiren; parçacıl plan kararları, projeler ve ihale yoluyla üretilen yol projeleri, kavşak düzenlemeleri ve bağlantı yollarına dair örnekleri içerdi.

Konut projesi kategorisi adayları, kent bütününde olumsuz etkiler yaratan, doğal alanların tahrip edildiği, yargı kararları ile mevzuata aykırı olduğu belirtilen yüksek yoğunluklu konut alanlarına ilişkin örnekleri içerdi.

Yapı kategorisi adayları, mimari tasarımlarından öte, kentle kurdukları ilişki, yarattıkları dolu ve boş alanların anlamlı kullanılışı, kapladıkları kent parçasının özgünlüğü gibi kriterler dikkate alınarak aday gösterildi. Kategoride yer alan adaylar özellikle kent merkezi ve yakın çevresiyle kurdukları ilişki göz önünde bulundurularak oylamaya dahil edildi. 

Koruma Alanları kategorisi adayları, Ankara`da farklı koruma statüsüne sahip, kolektif hafıza açısından önemli kentsel alanlar üzerinde yapılan uygulamalar arasından seçildi. Bu kategoride AOÇ, Ulus Tarihi Kent Merkezi, Saraçoğlu Mahallesi ve Güvenpark`ta gerçekleştirilen parçacıl, kamu yararının gözetilmediği, doğal alanların tahrip edildiği ve mükerrer şekilde onaylanan planlarla koruma alanlarının ranta açıldığı uygulamaları içerdi.

Kentsel Estetik kategorisi adayları, yer ve kullanıcı deneyimine doğrudan olumsuz etki eden kentsel peyzaj unsurlarına göre belirlendi. Bu kategori, cepheleri kaplayan tabela kirliliğinden Ankara‘nın meşhur kapılarına kadar, kentsel alana görsel ve çevresel anlamda özgün katkı sağlayamayan projeleri içerdi.