Betül Başak: Her şeye rağmen şarkılarda umut var
Betül Başak ile ilk albümü Karşılaşmalar'ı konuştuk. Başak, "Çok temel insani varoluşsal soruların cevapları, şarkılarda her şeye rağmen pozitif. Albümdeki şarkılar kendi içinde de, bütünlüklü olarak da ortak insani dertlerin ve durumların bir kadın tarafından yazılıp söylenmesinden oluşuyor. İçinde yalnızlık, aşk, hayat karşısındaki endişe, pişmanlık, her şeye rağmen devam etme hissiyatı, tutku, umut ve neşe var" dedi.
DUVAR - Betül Başak, Kınay Prodüksiyon etiketi taşıyan ilk albümü 'Karşılaşmalar' ile dinleyicileriyle buluştu. Geçtiğimiz günlerde ilk klibini Düşünürsün adlı şarkısına çeken Başak, alternatif, pop, caz, indie rock türlerinde şarkılarından oluşan albümü ile dikkat çekiyor.
Başak ile ilk albüm mefhumunu, beslendiği alanları, üzerinde titizlikle çalıştığı 'umut' imgesini ve şiirle olan ilişkisini konuştuk. Başak, "Ülke, dünya gündemi ve benim kişisel gündemimin fena halde çakışıp, duygusal ve düşünsel anlamda yaşadığım yoğunluk şarkı yazmayı bir ihtiyaç olarak doğurdu. Çoğu zaman söz ve müziği aynı anda yazıyorum. Kendime zihinsel olarak bir kaçış alanı ve aynı zamanda bir ifade alanı yaratma çabası şarkı yazmayı tetikledi. Bir tür sağaltım. İyi geldiğini hissettikçe de devam ettim. Hala yazıyorum, hala iyi geliyor" dedi.
Sizi tanıyarak başlayalım… Betül Başak kimdir?
Bursa’da doğdum, öğrencilik yıllarımı İzmir’de geçirdim. Arkeolog olarak başladığım mesleki hayatımı, rehberlikle devam ettiriyorum. Uzun yıllardır hayatımın bir parçası olan müziği, Karşılşmalar isimli albümle biraz daha merkeze taşımış oldum bu yüzden çok mutlu ve heyecanlıyım.
Şarkı sözlerinizi kendiniz yazıyorsunuz. Bu bağlamda sizi söz yazmaya iten motivasyon nedir?
Bu sorunun cevabı için özellikle son beş -altı yıla bakmamız gerekiyor. Ülke, dünya gündemi ve benim kişisel gündemimin fena halde çakışıp, duygusal ve düşünsel anlamda yaşadığım yoğunluk şarkı yazmayı bir ihtiyaç olarak doğurdu. Çoğu zaman söz ve müziği aynı anda yazıyorum. Kendime zihinsel olarak bir kaçış alanı ve aynı zamanda bir ifade alanı yaratma çabası şarkı yazmayı tetikledi. Bir tür sağaltım. İyi geldiğini hissettikçe de devam ettim. Hala yazıyorum, hala iyi geliyor.
'ORTAK DUYGUYU BÜYÜTME ARZUSU...'
Albümde Metin Altıok ve Edip Cansever’in şiirleri bestelenmiş. Şiir ile olan ilişkiniz hakkında ne söylemek istersiniz?
Ben şiirle olan ilişkimi en başta müzik aracılığı ile kurdum. Çok sevdiğim şarkıların sözlerinin aslında şiir olarak yazıldığını fark edip o şairlerin başka şiirlerini merak etmemle başladı her şey. Sevdiğiniz bir şairin şiirini bestelemek ise ona biraz daha yaklaşma, onun dünyasına girme olanağı veriyor size. Bunun içinde, ortak olduğunu düşündüğünüz bir duyguyu büyütme arzusu var.
Şarkılarınıza bakınca popüler caz diyebileceğimiz bir tat var. Siz nasıl tarif edersiniz?
Müzik türlerinin ve hatta sanat türlerinin iç içe geçtiği günümüzde bütün albümü tek bir soundla tanımlamak kolay değil. Albümde caz alt yapısı olan şarkılar var ama albümün tamamı için bunu söylememiz yanıltıcı olur. Alternatif, pop, caz, indie rock diyelim kimsenin hatırı kalmasın. Belli bir kalıbın içinde kalmadan ama tabii ki ahengi bozmayacak şekilde şarkının öz duygusunu en iyi yansıtan tat neyse öyle oldu.
'GİTGİDE YÜKSELEN BİR UMUT İMGESİ VAR'
Kadın varoluşunun kuvvetli bir şekilde hissedildiği şarkılardan oluşuyor Karşılaşmalar. Peki şarkıları yan yana getiren duygu neydi?
Şarkıları albümdeki sıraya göre dinlerseniz gitgide yükselen bir umut imgesi var. Sıralama o yüzden önemli. Çok temel insani varoluşsal soruların cevapları, şarkılarda her şeye rağmen pozitif. Albümdeki şarkılar kendi içinde de, bütünlüklü olarak da ortak insani dertlerin ve durumların bir kadın tarafından yazılıp söylenmesinden oluşuyor. İçinde yalnızlık, aşk, hayat karşısındaki endişe, pişmanlık, her şeye rağmen devam etme hissiyatı, tutku, umut ve neşe var.
'Karşılaşmalar'a, imgesel noktadan bakınca tesadüf, zamansızlık gibi durumlara sürüklüyor dinleyenleri. Sizce ‘Karşılaşmalar’ kendisini nasıl tarif eder?
'Karşılaşmalar' parçalı ve bütünsel olarak, içinde çok fazla anlam taşıyan bir kelime. Karşı olama hali, mücadele, yüzleşme, diğer tarafta olma, buluşma, tesadüfi bir araya gelme... Şarkıların bendeki hikayeleri, ortaya çıkma sebepleri ve onları bir araya getirme sürecinde yaşadığım değişim ve dönüşümü en doğru yansıtan isim buydu. Bu anlamıyla aslında hem yolculuğun en başı hem de tamamı. Yani 'Karşılaşmalar'ın bütün anlamlarıyla kendini bulması için yolculuğun, arayışın, akışın da devam etmesi gerekiyor.
'BUGÜNÜN HIZLI DÜNYASI BİR ÇEŞİT İLLÜZYON'
Şarkı sözlerinizde zaman kavramı yoğunlukla işleniyor. Bugünün ‘hızlı dünya’sı yazdıklarınızı nasıl etkiledi?
Bugünün hızlı dünyası sistemin ve çağın dayattığı zorunlu bir hız, bir çeşit illüzyon. Bu illüzyonun içinde kendimizi var etmeye çalışıyoruz. O hıza yetişmeye çalışırken kendi içsel ritmimizi kaybediyoruz o yüzden de bocalıyoruz. Böyle bir hızın ve kaosun içinde müthiş bir anlam ve his kaybı var. Sonra o kayıpları, o boşlukları başka bir yerlerden tamamlamaya çalışıyoruz. Şarkılarımda bunun yansıması var, evet.
Sanat hayatınızda sizi etkileyen sesler kimler?
Çok fazla dinlediğim, hayranı olduğum müzisyen ve şarkıcı var, liste uzun ama söylemediklerim sonra içime dert olur biliyorum ayrıca bu etkilenmeyi müzikle sınırlandırmak da mümkün değil. Şarkılarıyla, şiirleriyle, oyunları, filmleri, romanları, resimleri ile ilham olan, yolumu aydınlatan, yaratımlarıyla aklımda ve ruhumda bir yerlere dokunmuş olan herkese teşekkürler.
Bundan sonrası için dinleyicilerinizi ne gibi çalışmalar bekliyor?
Öncelikle bu albümü daha fazla konserle, dinleyiciyle buluşturmak ve hep bir ağızdan şarkıları söylemek istiyorum. Sonrasında tabii yeni şarkılar, yeni albümler ama oraya biraz daha var. Önce ilkinin tadını çıkaralım.