Beykoz Kundura'da sezon hafta sonu kapanıyor

Beykoz Kundura’nın 2023-2024 kültür ve sanat sezonu bu hafta sonu dans, film, atölye ve sanatçı sohbetleriyle sona eriyor.

Abone ol

DUVAR - Beykoz Kundura, 2023-2024 kültür ve sanat sezonuna bu hafta sonu veda ediyor. Geçen yıl Pina Bausch’a özel hazırlanan bir program kapsamında gerçekleştirilen nelken-line hareket dizisi Kundura Sahil’de bir kez daha canlandırılırken; Vardiya sanatçı programının 2023 ve 2024 sanatçıları Kamusal Program’da buluşacak ve Kundura Hafıza arşivinde yaşadıkları deneyimleri seyircilerle paylaşacaklar. Kundura Sinema’nın kapanışı ise iki çarpıcı belgesel film ile gerçekleşirken, Kundura Hafıza’nın Sözlü Tarih Atölyesi sözlü tarih meraklılarını ve çocuk atölyeleri ise minik katılımcıları karşılayacak.

1 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek “Sezona Paydos” başlıklı program, saat 14.00’te Kundura Sahil’de başlayacak ve izleyicilerin de katılımıyla nelken-line (nelken-çizgisi) adlı dans dizisinin canlandırılışı gerçekleşecek. “Dans tiyatrosu” (tanztheater) kavramını modern dans literatürüne yerleştiren ve kumpanyası Tanztheater Wuppertal ile ufuk açıcı sayısız esere imza atmış Pina Bausch’un kendisi kadar ünlü nelken-line adlı dans dizisinin canlandırılışını, dans sanatçısı ve koreograf Leyla Postalcıoğlu yürütecek.

VARDİYA SANATÇILARI İLE KAMUSAL PROGRAM

Programın ikinci bölümü ise saat 15.00’te Kundura Sahne’de yapılacak ve misafir sanatçı programı Vardiya’nın 2023 ve 2024 sanatçıları aynı sahnede buluşacak. Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma ile Kundura Sahne ortaklığında üç yıl önce başlatılan program, Sümerbank Deri ve Kundura Sanayi Müessesesi’nde işçilerin birbirlerine nöbetlerini devrettikleri vardiya çalışma sisteminden ilhamla kurgulandı. Program kapsamında davet edilen sanatçılar, bir hafta boyunca Kundura Hafıza’nın arşivinde zaman geçirmiş, araştırma odaklı bu üretim sürecinin sonunda da, ardından gelecek sanatçıya kendi sanat pratikleriyle geliştirdikleri fikri bırakmışlardı. Bu süreçte yaşadıkları deneyimlerin paylaşılacağı sohbeti, Art Unlimited’in Genel Yayın Yönetmeni Merve Akar Akgün yürütecek ve Vardiya 2023’ten modern dans topluluğu Çıplak Ayaklar Kumpanyası ekibi ve Vardiya 2024’ten de görsel sanatçı ve yönetmen Sena Başöz, güncel sanatçı ve küratör Sibel Horada ve fotoğraf sanatçısı Sinem Dişli, sohbete konuşmacı olarak katılacaklar.

'BABAM BİR AJAN' VE 'TANTURA' PAZAR GÜNÜ KUNDURA SİNEMA'DA

2 Haziran Pazar günü ise, Kundura Sinema’da belgesel film tutkunlarını iki çarpıcı film bekliyor. Gints Grube ve Jaak Kilmi’nin birlikte yönettiği ve babasının Sovyet ajanı olduğunu öğrenen genç bir kadının hikâyesini konu alan 'Babam Bir Ajan' (My Father, The Spy) adlı filmi saat 14.00’te gösterilirken, Alon Schwarz’ın Sundance’de prömiyerini yapan ve Philadelphia Film Festivali’nden En İyi Uzun Belgesel Ödülü’nü kazanan filmi 'Tantura' (2022) da saat 16.30’da ücretsiz izlenebilir.

KUNDURA HAFIZA’DA SÖZLÜ TARİH ATÖLYESİ

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin Sözlü Tarih Atölyesi de bu hafta sonu Beykoz Kundura’da yapılacak. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Arzu Öztürkmen’in yürütücülüğünde 1 ve 2 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek atölye, Kundura Hafıza’nın da çıkış noktası olan bireysel hafıza ile sosyal ve kolektif hafıza arasındaki bağlantılar üzerinde durulacak. Atölyenin ilk gününde sözlü tarihin bir disiplin olarak doğuşunun tarihçesi, yöntemleri ve bilimsel bir veri olarak güvenilirliği tartışmaya açılırken; ikinci gününde de, Türkiye’de yapılan farklı mecralardaki sözlü tarih çalışmaları incelenecek ve katılımcılarla birlikte Kundura Hafıza’nın arşivine odaklı bir çalışma gerçekleştirilecek. Sosyal ve beşeri bilimler alanında yüksek lisans ve doktorlarına devam eden öğrencilerin ve daha önce sözlü tarih çalışmalarına katılmış kişilerin katılımına açık olacak atölyeye katılım ücretsiz ve sınırlı sayıda olacak.

ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ ATÖLYELER

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın hazırladığı Öğrenme Programı’nın atölyeleri de sezona veda ediyor. 1 Haziran Cumartesi günü “Düşler Fabrikası” adlı tasarım atölyesi ile “Kunduramın Derisi” adlı kolaj atölyesi yapılırken, 2 Haziran Pazar günü de “Fabrika Yemekhanesi Robotik Kodlama” ve “Açık Hava Sineması Robotik Kodlama” çocuk atölyeleri ücretsiz olarak gerçekleşecek.

Tüm etkinliklerin ücretsiz olacağı program için beykozkundura.com adresinden rezervasyonun yapabilirsiniz.