Biden: Putin'in bazı danışmanlarını ev hapsine attığı konusunda göstergeler var

ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin'in “kendini izole ettiğini ve bazı danışmanlarını kovduğu ya da ev hapsine attığı konusunda göstergeler” olduğunu iddia etti.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, ülkede artan benzin fiyatları ve bununla mücadeleye ilişkin Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının fiyat artışlarına neden olarak ABD'lileri ve müttefiklerini etkilediğini söyleyen Biden, benzin fiyatlarıyla ilgili artışın korona virüsü (Covid-19) salgını ve Ukrayna'daki savaşta kaynaklandığını belirtti.

Yüksek benzin fiyatlarına ilişkin “Ne kadar acıttığını biliyorum” diyen Biden, benzin fiyatının “Putin'in savaşı” nedeniyle 3 aydan kısa sürede yaklaşık 1 dolar arttığını ifade etti.

'ÜRETİM İZNİ ALINAN 9 BİN KULLANILMAYAN KAYNAK VAR'

Bazı petrol şirketlerinin durumu istismar ettiğini öne süren Biden, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşının bu şirketler için daha yüksek kar anlamına gelmemesi gerektiğini” söyledi.

Petrol şirketlerinin “ülkenin iyiliği için adım atmasını” ve “müşteriler için rahatlama sağlamasını” isteyen Biden, petrol ve gaz şirketlerinin yaklaşık 9 bin kullanılmayan ancak üretim izni onaylanmış alana sahip olduğunu aktardı.

Biden, “Stratejik petrol rezervinden gelecek 6 ay için günde 1 milyon varilin, 180 milyon varilin üzerinde petrolün serbest bırakılmasına izin veriyorum. Bu, üretim bu yılın ilerleyen zamanlarında artış gösterene kadar petrol arzını artırmak için bir savaş zamanı köprüsü” dedi.

'ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINA İHTİYACIMIZ VAR'

ABD'nin enerji bağımsızlığına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Biden, “Böylece bu sorunla bir daha asla uğraşmak zorunda kalmayacağız” diye konuştu.

Biden, rezervlerden petrol piyasaya sürmenin ABD'de benzin fiyatlarını galon başına 10 ila 35 sent civarında düşürebileceğini, bunun müttefiklerin ne kadar petrolü piyasaya sunacağına da bağlı olduğunu vurguladı.

'PUTİN KONUSUNDA ŞÜPHELİYİM'

“Putin'in Ukrayna savaşı konusunda yanlış yönlendirildiği ve bunun da Putin ile askeri yetkililer arasında gerginliğe yol açtığı” yönündeki haberler hakkında Biden, “Bu konuda birçok spekülasyon var. Ancak emin olmamakla birlikte Putin'in kendini izole ettiğini ve bazı danışmanlarını kovduğu ya da ev hapsine attığı konusunda göstergeler var” ifadesini kullandı.

Biden, bu konuda ellerinde kesin kanıt olmadan daha fazla yorum yapamayacağını da ifade etti.

Öte yandan Biden, “Putin'in bazı güçlerini Kiev'den geri çektiğine ilişkin bir ibare görüyor musunuz?” sorusuna da “Şu ana kadar bütün güçlerini Kiev'den çektiğine dair kesin bir kanıt yok” yanıtını verdi.

Biden, Putin'in Donbass bölgesindeki birliklerine de takviye yaptığına işaret ederek, “Ben Putin konusunda şüpheliyim. Sadece Donbass'a odaklandığını söyleyemem. Sadece Donbass'ta kalıp ülkenin diğer kısımlarından çekilip çekilmeyeceğini bilmiyorum” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)