Biden: Putin'in bir katil olduğunu düşünüyorum

ABD istihbaratının Moskova'yı başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlayıp Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i işaret etmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim yükseliyor. ABD Başkanı Joe Biden, Putin için "Bir bedel ödeyecek" dedi; 'Putin'in bir katil olduğunu' düşündüğünü söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın ülkesindeki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin ilk değerlendirmesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yüklendi. Biden, Amerikan istihbaratının seçimlere yönelik müdahaleyi yönetmekle suçladığı Putin'e 'katil' dedi. 

'TELEFON GÖRÜŞMESİNDE UYARMIŞTIM'

ABC News'dan George Stephanopoulos'a konuşan Biden, ocak sonunda yaptıkları telefon görüşmesinde Putin'i 'seçimlere müdahale iddialarına yanıt verebilecekleri konusunda uyardığını' söyleyerek, "Bir bedel ödeyecek" dedi.

Biden, Putin'le telefon görüşmesini şöyle anlattı: "Uzun bir konuşma yaptık. Onu kısmen iyi tanıyorum. Ve konuşma, benim 'Ben seni tanıyorum, sen beni tanıyorsun. Eğer bunun gerçekleştiğini kesinleştirirsem, o zaman hazır ol' dememle başladı."

'KATİL' SORUSU SUNUCUDAN GELDİ, BIDEN ONAYLADI 

Sözünü ettiği bedelin ne olacağına ilişkin soruya "Kısa süre içinde göreceksiniz" yanıtını veren Biden, bu kez Stephanopoulos'un "Yani Vladimir Putin'i tanıyorsunuz. Onun bir katil olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuyla karşılaştı. Biden bu soruya yanıtında da, sunucuyu onaylayarak "Öyle düşünüyorum" dedi.

'ÇIKARLAR GEREKTİRDİĞİNDE BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ'

Biden bununla birlikte, iki ülkenin de çıkarına olduğu bazı durumlarda Rusya'yla birlikte hareket etmelerinin mümkün olduğu görüşünü de paylaştı. ABD Başkanı, buna örnek olarak Rusya'yla nükleer silah kontrolü anlaşmasının süresinin uzatılmasına ilişkin temasları örnek gösterdi.

RUSYA İDDİALARI REDDETTİ: YAPTIRIMLARA BAHANE ÜRETİLİYOR

Rusya yönetimi, ABD istihbaratının dün yayınlanan 15 sayfalık raporundaki suçlamaları reddetmişti. Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada suçlamaların temelsiz olduğu vurgulanmış, 'ABD'nin Rusya'nın olumsuz imajını sürdürmek için megafon diplomasisi' yürüttüğü belirtilmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, "Bu raporun ülkemize yönelik çıkarımlarını kabul etmiyoruz" demişti.

SUUDİ VELİAHT PRENSE NEDEN YAPTIRIM YOK?

Biden söyleşide, Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a niçin yaptırım uygulanmadığına ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Amerikan istihbaratının 'prensin Kaşıkçı'yı yakalama veya öldürme operasyonuna onay verdiği' yönündeki tespiti sorulan Biden, selefi Donald Trump'ın bu raporu açıklamadığını hatırlatarak "Raporu yayınlayan adam benim" dedi.

Biden, Suudi Kralı'yla yaptığı görüşmede 'bazı şeylerin değişeceğini açıkça ilettiğini' belirterek, "O kurumdaki herkesi sorumlu tuttuk fakat veliaht prensi değil - çünkü bir ülkeyle ittifak içinde olduğumuzda, o ülkenin fiili devlet başkanını cezalandırma veya dışlama noktasına vardığımız bir olay hatırlamıyorum" dedi.

Biden, "Suudilerin yapmalarını beklediğimiz şeyler listesinin üzerinden geçtik" derken, bu listede Yemen'deki savaşa son verilmesinin bulunduğunu da söyledi. (DIŞ HABERLER)