Biden'dan Erdoğan ve Putin de dahil 40 dünya liderine iklim zirvesi için davet

ABD Başkanı Joe Biden, nisan ayında çevrim içi olarak düzenlenecek iklim zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de dahil olmak üzere 40 lideri davet etti. Beyaz Saray açıklamasında, "Başkan Biden liderlere davetinde, ülkelerinin iklim konusunda nasıl eyleme geçeceğini sunma çağrısı yaptı" ifadelerine yer verildi.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dahil 40 lideri nisan ayında düzenlenecek iklim zirvesine davet etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 22-23 Nisan'da çevrim içi olarak düzenlenecek iklim zirvesine davet edilen liderler arasında yer aldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Liderler zirvesi, iklim için güçlü bir adım atmanın önceliğini ve aynı zamanda ekonomik faydalarını vurgulayacak. Başkan Biden liderlere davetinde, ülkelerinin iklim konusunda nasıl eyleme geçeceğini sunma çağrısı yaptı" denildi.

'ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI'

Açıklamada, kasım ayında Glasgow'da toplanacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi, bu zirvenin önemli bir kilometre taşı olacağı ifade edildi. Biden da bugün basına yaptığı açıklamada, Rus ve Çin liderlerini zirveye davet ettiğini kaydetti. Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda görüştüğünü de aktararak, gündemin yine iklim krizi olduğunu ifade etti.

FOSİL YAKIT ÜRETİMİ DEĞERLENDİRİLECEK

Beyaz Saray yetkilileri, Covid-19 salgını dolayısıyla çevrim içi düzenleneceğini söyledikleri zirvede, fosil yakıtların azaltılması için atılabilecek küresel adımların değerlendirileceğini aktardı. Ocak ayı sonunda görevi devralan Biden, önceki ABD başkanı Donald Trump'ın çıktığı Paris İklim Anlaşması'na geri dönmek başta olmak üzere iklim konusunda atılacak adımlara öncelik verileceğini ifade etmişti. Biden, ABD'nin 2050'ye kadar karbon nötr ekonomiye tamamen geçmiş olma hedefine bağlı kaldığını da belirtti.

Donald Trump, başkanlığı döneminde çevre sorunlarıyla ilgili düzenlemeleri arka plana attı ve ülkenin fosil yakıt üretimini maksimum seviyelere çeken adımlar attı. Trump, ikim değişikliğinin de 'uydurma' olduğunu söylemişti.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

İklim konusunda Biden yönetiminin attığı ilk adımlardan biri, Paris İklim Anlaşması'na ABD'yi geri döndürmek oldu. 2016'da yürürlüğe giren anlaşma, iklim değişikliğiyle mücadelede yaklaşık 200 ülkeyi bir araya getirmişti. ABD, 4 Kasım 2020'de anlaşmadan resmen çekildi. Atmosfere en fazla sera gazı salan ülke olan ABD, anlaşmadan çekilen tek ülke oldu.

Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi dönemdekine kıyasla iki derecenin altında tutulmasını, tercihen 1.5 derecenin hedeflenmesini öngörüyor. Anlaşmayla her ülke karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini kendisi belirliyor. Niyet edilen ulusal katkı (NDC) olarak adlandırılan bu hedeflerin, beş yılda bir gözden geçirilmesi planlanıyor. Zengin ülkelerin, iklim değişikliğine uyum sağlayabilmeleri ve yenilenebilir enerjiye geçmeleri için yoksul ülkelere yardım etmesi öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler uzmanları, sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlamanın, küçük ada devletlerinin sular altında kalmasını önleyebileceğini söylüyor. Uzmanlar ayrıca bunun milyonlarca insanın aşırı hava olaylarına maruz kalmasını önleyebileceğini ve Kuzey Kutbu'nda yazın buzların erimesini sınırlayacağını belirtiyor. (BBC Türkçe)