Biden'dan 'Ayşenur Ezgi Eygi' açıklaması: Kesinlikle kabul edilemez

ABD Başkanı Biden, yazılı bir açıklama yaparak, İsrail askerlerinin öldürdüğü Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili 'tam hesap verebilirlik' talep etti.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Ayşenur Eygi'nin ölümü karşısında öfke ve derin bir üzüntü içindeyim" ifadeleri kullanıldı. Eygi'nin yakın zaman önce ABD'de bir üniversiteden mezun olduğunu hatırlatan Biden, "O, aynı zamanda idealizminin yerleşimlerin genişlemesini barışçıl bir şekilde protesto etmek için Batı Şeria'ya gitmesini sağladığı bir aktivistti. Ölümüne yol açan ateş, kesinlikle kabul edilemez" dedi. 

'BURADA TAM HESAP VEREBİLİRLİK OLMALI'

İsrail'in Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümündeki sorumluluğunu kabul ettiğini belirten ABD Başkanı, yapılan ön soruşturmanın sonuçlarına da atıfta bulundu. Biden, söz konusu soruşturmanın, olayın 'gereksiz tırmanmadan kaynaklanan trajik bir hatanın sonucu olduğuna işaret ettiğini' belirtti. ABD hükümetinin söz konusu ön soruşturmaya tam erişiminin olduğunu belirten Biden, soruşturmanın sonucuna güven duyulabilmesi için soruşturmaya olan erişimlerinin devam etmesini umduklarını sözlerine ekledi. 

İsrail ve Filistinli yetkililerle Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünün koşulları konusunda yakın temasta kalmaya devam edeceklerini belirten Biden, "Burada tam hesap verebilirlik olmalı. Ve İsrail bunun gibi olayların bir daha asla yaşanmayacağından emin olmak için daha fazla şey yapmalı" dedi. İşgal altındaki Batı Şeria'da şiddetin çok uzun süredir devam ettiğini söyleyen ABD Başkanı, şiddet uygulayan aşırılıkçı İsrailli yerleşimcilerin Filistinlileri evlerinden ettiğini, Filistinli 'teröristlerin' ise sivilleri öldürmek için bomba yüklü araçlar gönderdiğini belirterek açıklamasına şu sözlerle son verdi: 

"İsrailli ya da Filistinli tüm aşırılıkçıları şiddeti körüklemekten ve barışa engel olmaktan sorumlu tutacak politikaları desteklemeye devam edeceğim."

DÜN 'KAZA İLİ VURULMUŞ' DEMİŞTİ

ABD Başkanı Biden, dün Beyaz Saray'dan New York'a doğru yola çıkmak üzere ayrılırken, İsrail askerlerince öldürülen Eygi ile ilgili soruyu yanıtlamıştı. Biden, İsrail'in Eygi'nin öldürülmesini kabul etmesiyle ilgili yorumunu soran basın mensubuna, konuyla ilgili daha detaylı bilgi aldığını belirterek, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş. Halen bu konu üzerine çalışıyorum" demişti. 

Türkiye-ABD vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)