Biden'dan Covid'e karşı aşılananlar için 100 dolarlık teşvik çağrısı

Biden, federal çalışanlardan aşı olduklarını göstermelerinin isteneceğini, aşı olmayanlara test zorunluluğu getirileceğini duyurdu. Öte yandan, aşılananlara 100 dolar verilmesi için çağrıda bulundu.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, salgınla mücadelede milyonlarca federal çalışana aşılanma ya da maske kullanma, haftalık test yaptırma ve sosyal mesafeyi koruma zorunluluğu getirildiğini duyurdu. Beyaz Saray'da açıklama yapan Biden, eyalet ve yerel hükümetlere aşı olan herkese 100 dolar ödeme yapılması için çağrıda bulundu. 

Biden, federal çalışanlardan aşı olduklarını göstermelerinin isteneceğini, bunu yapmayanlar ve aşı olmayanların zorunlu maske kullanımı, haftalık test, sosyal mesafe, iş seyahati kısıtlaması gibi kurallara tabi olacağını belirtti. Biden’ın federal çalışanlarla ilgili getirdiği düzenleme aşı olmayı zorunlu hale getirmiyor ancak aşı olmamaları halinde çalışanların hayatını zorlaştırmayı ve bu sayede bu kişileri aşı olmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

'BAŞKALARINI RİSKE ATIYORSUNUZ'

Biden, “Şu anda çok sayıda kişi ölüyor ya da sevdikleri bir kişinin ölümüne ve ‘keşke aşı olsaydım’ dediğine tanık oluyor. Bu bir Amerikan trajedisi. Ölmek zorunda olmayan insanlar ölüyor” dedi. Biden, hastalığa karşı korunmada aşı olmanın önemini vurgularken, “Özgürlükler beraberinde sorumlulukları da getiriyor. Aşı olmama kararınızla başkalarını da etkiliyorsunuz, risk altına atıyorsunuz. Dolayısıyla lütfen sorumlu bir muhakeme uygulayın. Kendiniz için, sevdikleriniz için, ülkeniz için aşı olun” ifadelerini kullandı. 

'MECVUT FONLARDAN YARARLANILSIN'

Aşı olmayı teşvik etme kapsamında bir başka adım olarak da, eyalet ve yerel hükümetlerden yeni aşı olanlara 100 dolar ödeme yapılması için mevcut fonlardan yararlanmalarını isteyen Biden, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, çalışanlarına kendileri ya da aile üyelerinin aşılanması için izin vermeleri halinde maddi olarak tazmin edileceklerini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında ise, Başkan Biden eyalet, bölge ve yerel yönetimlere aşı oranlarını artırmak, toplulukları korumak ve hayatları kurtarmak için ekstra bir teşvik olarak yeni aşılanan her Amerikalı için 100 dolar ödeme yapmaya çağırıyor" ifadelerine yer verildi. (AA/Amerika'nın Sesi)