Bild: İsrail, bu ay Lübnan'a kara harekatı başlatabilir

Almanya'nın Bild gazetesi, diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, saldırıların sürmesi halinde İsrail'in Hizbullah'a karşı temmuz ayında kara harekatı başlatabileceğini yazdı.

Abone ol

DUVAR - Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'in kuzeyine yönelik saldırılarına son vermemesi halinde İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Lübnan'a harekat başlatacağı iddia edildi.

Almanya'nın Bild gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Hizbullah'ın ülkeye yönelik saldırılarını durdurmaması durumunda, İsrail'in kara harekatının temmuz ayının ikinci yarısı başlayacağı ileri sürüldü. Gazeteye göre, İsrail, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısından bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarına son verene kadar, Hizbullah da İsrail'e yönelik saldırılarını durdurmak istemiyor.  

'KARA HAREKATI ÜÇÜNCÜ YA DA DÖRDÜNCÜ HAFTA BAŞLAYABİLİR'

"Bild'in edindiği bilgilere göre, Batılı diplomat çevreleri, İsrail'in temmuzun üçüncü ya da dördüncü haftasında Lübnan'ın güneyindeki teröristlere karşı kara harekatı başlatacağını tahmin ediyor" ifadelerinin yer aldığı haberde, Hizbullah'ın, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırısının ertesi gününden bu yana İsrail'in kuzeyine 'her gün' saldırı düzenlediği belirtildi. Son günlerde tırmanan gerilim ve artan tehlike karşısında pek çok ülkenin vatandaşlarından Lübnan'dan ayrılmasını istediğini hatırlatan Bild, pek çok habere göre İsrail'in sınırdaki kuvvetlerini güçlendirdiğine dikkat çekti. 

'DURUM HER AN KONTROLDEN ÇIKABİLİR'

Haberde görüşlerine yer verilen İsrail'in Miagav Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nden Asher Fredman, İsrail ve Hizbullah arasındaki durumun 'her an kontrolden çıkabileceği' uyarısında bulundu. İsrail'in asıl amacının vatandaşlarını ülkenin kuzeyindeki tüm bölgelere geri getirmek olduğuna işaret eden Fredman, diplomatik bir çözümün bunu sağlamayacağını çünkü bunun Hizbullah'a 'kapasitesini iyileştirmek için' bir ya da iki yıllık bir süre verebileceğini, bunun da en kötü sonuç olacağını savundu. Fredman, İsrail'in Hizbullah'a karşı bir harekat başlatmasını kendisinin de olası gördüğünü anlattı. 

Asher Fredman'a göre, burada asıl sorun, İran'la doğrudan bir savaş olasılığı. İsrail'in buna hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen uzman, "Ancak, İran kendi nükleer programına konsantre olmak istediği için İsrail'le savaş istediğine inanmıyorum" diye konuştu. İran'ın nükleer kapasitesini iyileştirmeye çabalama yoluna da gidebileceğini anlatan Fredman, böyle bir durumda ABD'nin İran ya da onun desteklediği Hizbullah'a karşı bir saldırıyı destekleyecek gibi görünmediğini, böyle bir durumda İsrail'in İran'ın nükleer programına karşı eyleme geçip geçmeyeceği konusunda karar vermesi gerekeceğini anlattı. 

LUFTHANSA'DAN UÇUŞLARI ASKIYA ALMA KARARI

Öte yandan, İsrail'in Ynet News haber sitesinin aktardığına göre, Almanya'nın Lufthansa havayolu şirketi, İsrail ve Hizbullah arasında topyekun bir çatışma yaşanması endişeleri karşısında Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gece uçuşlarını askıya almış durumda. Şirketin gündüz saatlerinde yaptığı uçuşlar ise halihazırda devam ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)